akreditiran kao novinar

Ruski špijun u Sloveniji intervjuirao i tadašnjeg premijera Šareca

Premijer Republike Slovenije, Marjan Šarec
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/3
21.06.2024.
u 15:46

Obavještajac Ivan Popov neopaženo je djelovao u Sloveniji, i to kao novinar ruske režimske novinske agencije TASS

Slovenska obavještajna služba prošle je godine u spektakularnoj protuobavještajnoj operaciji uspješno razbila rusko špijunsko gnijezdo u Ljubljani uhitivši dvoje ruskih ilegalaca, koji su čak sedam godina brižno gradili špijunsku krinku prosječnog para koji živi od poduzetništva u Sloveniji, ali ljubljanski Dnevnik ovih dana otkriva kako je u isto vrijeme jedan ruski špijun ipak neopaženo djelovao u Sloveniji, i to kao novinar ruske režimske novinske agencije TASS.

Riječ je o Ivanu Popovu, koji je u Sloveniju stigao 2018. godine, u vrijeme tadašnjih izvanrednih izbora, a iz Slovenije je prošle godine otišao u Austriju, gdje ga je kao obavještajca ruske obavještajne služe SVR, zadužene za djelovanje u inozemstvu, raskrinkao tjednik Falter. Popova su zatim provjerile i austrijske sigurnosne službe, i to kada se pokušao akreditirati za konferenciju za novinare američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena u Beču, nakon čega su mu oduzeli akreditaciju i dozvolu boravka naredivši mu da napusti Austriju. Rusi su odgovorili na taj potez oduzimanjem akreditacije dopisnici austrijske javne televizije ORF iz Moskve Mariji Knips-Witting, pozvavši je da napusti Rusiju.

Prema pisanju Dnevnika, Popov se postupno uspio približiti slovenskom političkom vrhu, a 2019. godine pošlo mu je za rukom napraviti i opširni intervju s tadašnjim slovenskim premijerom i aktualnim ministrom obrane Marjanom Šarecom, i to uoči njegova posjeta Rusiji. Šarec danas objašnjava da je intervju s ruskim novinarom bio uobičajena praksa uoči posjeta Rusiji, tvrdeći da se ne sjeća sadržaja samog intervjua.

VEZANI ČLANCI:

"Radilo se o rutinskom intervjuu, a Popov je bio akreditiran kao novinar. I vi ste novinari i za vas ne znamo tko ste i odakle ste, odnosno kakve su vam druge namjere", objašnjavao je Šarec slovenskoj novinskoj agenciji STA u povodu neugodnog otkrića. Kako je kazao, u međuvremenu se geopolitička situacija u Europi u odnosu na Rusiju bitno promijenila, zbog čega danas do takvog intervjua uopće ne bi došlo, kao ni do službenog posjeta ruskoj prijestolnici.

Kao što je poznato, Slovenija je bila jedna od nekoliko europskih zemalja koje su unatoč nezakonitoj ruskoj aneksiji Krima i intervenciji na istoku Ukrajine održavale bliske odnose s Moskvom, ignorirajući europske diplomatske sankcije nametnute ruskom državnom vrhu. U razdoblju od ruske aneksije Krima 2014. do opće invazije na Ukrajinu 2022. najviši ruski dužnosnici Vladimir Putin, Dmitrij Medvedev i Sergej Lavrov posjećivali su Sloveniju, kao što su i slovenski dužnosnici posjećivali Moskvu. Upravo zbog takve proruske politike, koja je negativno utjecala na ugled Slovenije u NATO-u, prošlogodišnjim razotkrivanjem ruskih špijuna u Sloveniji, koje je provedeno u suradnji s partnerskim europskim službama, slovenska obavještajna služba uspjela je povratiti povjerenje partnerskih službi, a Slovenija se postupno riješila balasta rusofilne članice EU. 

 

GALERIJA Oklopna vozila privukla brojne Ruse: Izložena oprema koju je vojska zarobila u Ukrajini
Premijer Republike Slovenije, Marjan Šarec
1/17

Komentara 10

SE
Serengeti
19:45 21.06.2024.

Koja komedija! Da li je taj špijun nešto "špijunski" napravio? Iz informacija koje su predstavljene u članku čovjek je novinar koji je radio novinarski posao, a zapadne zemlje su postale rusofobne.

Avatar Moloh
Moloh
17:23 21.06.2024.

Svaki rus je potencijalna prijetnja i sve, bez iznimke ih treba protjerati iz Europe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije