Autohtona muslimanska zajednica

Ruski sud nazvao skupštinu krimskih Tatara ekstremističkom organizacijom

Russian President Vladimir Putin speaks during his annual end-of-year news conference, with a flag of Turkey seen in the foreground, in Moscow, Russia, in this December 17, 2015 file photo. REUTERS/Maxim Zmeyev/Files
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.04.2016.
u 18:45

Aktivnosti te skupštine (Medžlisa) prekinute su od 13. travnja nakon odluke tužiteljice Krima Natalije Poklonskaje koja je optužila organizaciju za "destabilizaciju i ekstremističke aktivnosti".

Ruski sud u utorak je nazvao ekstremističkom organizacijom skupštinu krimskih Tatara, autohtonu muslimansku zajednicu koja se suprostavlja vlasti Moskve nakon pripojenja u ožujku 2014., i time je potvrđena njezina zabrana na poluotoku.

Aktivnosti te skupštine (Medžlisa) prekinute su od 13. travnja nakon odluke tužiteljice Krima Natalije Poklonskaje koja je optužila organizaciju za "destabilizaciju i ekstremističke aktivnosti".

Vrhovni sud Krima u utorak je potvrdio tu odluku i omogućio uvođenje zabrane. Odvjetnik tatarske skupštine odbacio je optužbe.

"Ne radi se o pravnoj odluci, već političkoj. Ona je nelegalna i 'ekstremističke aktivnosti' Medžlisa nisu dokazane", rekao je odvjetnik skupštine krimskih Tatara Džemil Temišev.

Najavio je da će uložiti žalbu na tu odluku Europskom sudu za ljudska prava. 

Većina krimskih Tatara usprotivila se ruskom pripojenju 2014. nakon referenduma koji su Kijev i zapadne države ocijenili nelegalnim.

>> Novi ruski kozmodrom spreman za prvo lansiranje

Komentara 60

Avatar mason
mason
19:02 26.04.2016.

Hihi nece niko sa gladnim Rusima.. Niko ih ne voli.

Avatar Sputnik.news
Sputnik.news
19:05 26.04.2016.

Interesantno koliko medju nama ima izbezumljenika koji još hvale ruski sistem.

Avatar Čarls_Bukowski
Čarls_Bukowski
19:36 26.04.2016.

Genocid Rusije nad tatarima na Krimu je već u jeku, samo vlada cenzura i diktatura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije