ratni zločini?

Ruski vojnici hladnokrvno ubili dva nenaoružana civila, snimke potvrdio CNN

Foto: Screenshot
1/4
12.05.2022.
u 08:17

Užasno je jer je moj otac bio civil, imao je 68 godina, miran nenaoružan čovjek - istaknula je kći ubijenog 68-godišnjaka

Ruski vojnici ustrijelili su dva nenaoružana civila dok su se udaljavali nakon sukoba u predgrađu ukrajinskog glavnog grada Kijeva. CNN je dobio snimku onoga što ukrajinski tužitelji sada istražuju kao ratni zločin. Obojica su civila preminula nakon pucnjave koja je protivna takozvanim ratnim pravilima koja zabranjuju gađanje civila.

CNN je identificirao žrtve, jedan je bio vlasnik opljačkanog salona vozila, čija obitelj ne želi biti imenovana. Drugi je bio Leonid Oleksijevič Pljac, 68-godišnjak koji je tamo radio kao stražar.

Njegova kći, Julia, ne može podnijeti gledanje snimke dana kada joj je otac umro, ali snimku čuva kako bi jednog dana pokazala svojoj djeci kako ne bi zaboravili koliko su osvajači bili divlji i nemilosrdni.

- Oni su krvnici - rekla je za CNN.

- Užasno je jer je moj otac bio civil, imao je 68 godina, miran nenaoružan čovjek - istaknula je.

Rusko ministarstvo bez komentara

Ubijanje je uhvaćeno iz više kutova. Slike sa sigurnosnih kamera bilježe prvi pokušaj Rusije da zauzmu Kijev u ožujku. Na glavnoj cesti prema glavnom gradu, borbe su bile žestoke dok su se ukrajinske snage borile s ruskim vojnicima i tankerima kako bi zaustavile napredovanje. Ipak, zločin koji se dogodio ispred autokuće 16. ožujka nije bila borba između vojnika međusobno pa čak ni vojnika i naoružanih civila.

Video, čiju je relevantnost potvrdio CNN, sastavljen je od brojnih kamera oko posjeda i, iako nema zvuka, slike su jasne. Na njemu se vidi kako dolazi pet ruskih vojnika i pokušavaju provaliti u poslovne objekte pucajući na brave i razbijajući staklo. Kako se vlasnik približava s podignutim rukama, zaustavljaju ga i pojavljuju se da bi ga tražili oružje. Zatim dolazi drugi čovjek i također je pretresen. Čini se da je došlo do nekog razgovora prije nego što se vojnici okrenu i dvojica civila počnu hodati natrag na svoje stražarsko mjesto. Tada najmanje dva vojnika prilaze iza muškaraca i otvaraju vatru. Oba civila padaju na zemlju.

CNN je zatražio komentar od ruskog ministarstva obrane, ali nije dobio odgovor. Glavni ukrajinski tužitelj rekao je da se incident istražuje kao ratni zločin. Osim ubojstva, na snimci se vidi još neprofesionalnog ponašanja skupine pet vojnika, koje su po uniformama identificirane kao pripadnici napadačkih ruskih snaga.

VIDEO Putinov strateg dignuo prašinu: Rusija sada strahuje i od 'nuklearne Njemačke'

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Kukulkan
Kukulkan
09:20 12.05.2022.

I vjerovao sam Ruskoj propagandi o Cecenskim crnim udovicama za terorizam po Rusiji. Kao udovice poginulih boraca muja to rade. Sad sam shvatio da su te zene izgubile sve u Cecenskom ratu i da su ostale same. Samo jedan Ruskii zapovjednik da bi bio optuzen za zlocine, kasnije su ga oslobodili i na kraju ga ubio Cecenac. A odvjetnik koji se zalagao proti tog zapovjednika na sudu nasli ga mrtvog u stanu. Pocinitelj zlocina nikad nije bio pronadzen

DU
Deleted user
09:02 12.05.2022.

Kao muslimani u Bosni preko dana civili preko noći vojnici

DU
Deleted user
09:30 12.05.2022.

Ko svedoči o istinitosti priče.? CNN?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije