RAT U UKRAJINI

Ukrajinci pokušali uništiti Krimski most, šire se snimke dima. Rusi tvrde: 'Most nije pretrpio štetu'

Foto: Twitter
1/5
12.08.2023.
u 15:39

Američko ministarstvo financija priopćilo je da su na meti sankcija četiri osobe koje su bili u nadzornom odboru Alfe - Petr Olegičič Aven, Mikhail Maratovičh Fridman, German Borisovič Khan i Alexej Viktorovič Kuzmičev. Također uvedene su sankcije Ruskoj udruzi poslodavaca te Ruskom savezu industrijalaca i poduzetnika, rečeno je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je smjenu čelnika svih regionalnih centara za regrutaciju zbog navodne korupcije. Zelenski je rekao kako je provjera regrutnih centara pokazala znakove profesionalnih zloupotreba, od ilegalnog obogaćivanja do prijevoza muškaraca sposobnih za služenje vojske izvan granica usprkos zabrani izlaska iz države. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku.

Tijek događaja pratite ovdje:

15:33 - Rusija je ove subote objavila kako je Ukrajina pokušala uništiti Krimski most raketama S-200. Ipak, tvrdi rusko ministarstvo obrane, napad je bio neuspještan te nema zabilježene štete.

Guverner Krima kojeg je ranije postavila Rusija na vlast Sergej Aksjonov ranije je objavio kako je njihova protuzračna obrana presrela i srušila dvije rakete nedaleko od mosta. 

Ipak, društvenim mrežama počele su se širiti nepotvrđene snimke dima koji suklja iz mosta. Ruski dužnosnici naknadno su objavili kako su dim namjerno stvorile spasilačke službe, no mještani koji su u to vrijeme bili nedaleko od mosta kazali su kako su vidjeli da je nešto pogodilo u most. 


15:14 - Ruski borbeni zrakoplov Su-30 srušio se u subotu u Kalinjingradu za vrijeme vježbenog leta, pri čemu su poginula dvojica pilota, objavilo je rusko ministarstvo obrane, prenosi Reuters pozivajući se na agenciju RIA-u.

>> VIŠE OVDJE


11:10 -  Serija postera s logom ruske privatne plaćeničke skupine Wagner pojavila se na ulicama Krakowa, objavili su poljski mediji. Član gradske uprave Krakowa Lukasz Wantuch to je ovaj tjedan objavio na Facebooku.

“Posteri koji pozivaju na priključivanje skupini Wagner pojavili su se u Krakowu. To je način provokacije, a nije se dogodio samo u Krakowu", rekao je.

Plakati na kojima stoji natpis "Mi smo ovdje. Pridruži nam se" pozivaju - na engleskom - na priključivanje Wagneru, a QR kod koji stoji uz poziv vodi na stranicu na ruskom jeziku. Poljski list Gazeta Krakowska izvijestio je da je Bartlomiej Izdebski, krakovski policajac, izjavio da je policija primila dojavu o dva takva postera.


9:02 -  Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju udaljenog arktičkog garnizona Sjeverne flote, objavilo je ministarstvo u subotu, dok je dio ratnih brodova poslan u Arktički ocean kako bi obavljali svoje zadaće.

Šojgu je izvršio inspekciju vojne infrastrukture i "spremnosti na djelovanje radi zaštite i obrane ključnih postrojenja", reklo je ministarstvo na komunikacijskoj platformi Telegram. Dio ratnih brodova, uključujući razarača "Viceadmiral Kulakov", desantni brod "Aleksandar Otrakovski" i tegljača "Altaj", poslan je u Arktik, objavilo je ministarstvo.

Iz priopćenja nije jasno kada je Šojgu posjetio flotu. 

Sjeverna flota je rekla da je započela vojne vježbe u petak, usredotočene na akcije u svrhu zaštite ruskog suvereniteta u vodama Sjevernog morskog puta. U sklopu vojnih vježbi, borbeni zrakoplovi MiG-31 su obavljali zadatke protuzračne obrane, zračnoga izviđanja i zaštite snaga koje djeluju u arktičkoj zoni, dodalo je ministarstvo.


6:47 -  SAD je u petak uveo sankcije četvorici Rusa koji su povezani s financijskim i investicijskim konglomeratom Alfa Group te ruskim poslovnim udruženjima, u sklopu najnovijih mjera usmjerenih protiv moskovske financijske elite zbog rata u Ukrajini.

VEZANE VIJESTI:

Američko ministarstvo financija priopćilo je da su na meti sankcija četiri osobe koje su bili u nadzornom odboru Alfe - Petr Olegičič Aven, Mikhail Maratovičh Fridman, German Borisovič Khan i Alexej Viktorovič Kuzmičev. Također uvedene su sankcije Ruskoj udruzi poslodavaca te Ruskom savezu industrijalaca i poduzetnika, rečeno je.

VIDEO:

"Bogate ruske elite trebale bi se osloboditi ideje da mogu poslovati kao i obično dok Kremlj ratuje protiv ukrajinskog naroda", stoji u izjavi zamjenika ministra financija Wally-ja Adeyema.

Komentirajući nove sankcije, ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov rekao je da su one dio "neuspješne restriktivne politike" i da Bijela kuća "nije mogla uništiti naše gospodarstvo i potkopati tehnološki suverenitet".


6:45 -  Rusko ministarstvo digitalnog razvoja zabranilo je zaposlenicima korištenje Appleovih iPhonea i iPada za rad, izvijestila je u petak novinska agencija Interfax, pozivajući se na ministra Maksuta Šadaeva.

"Uvedena je zabrana korištenja Apple mobilnih uređaja - pametnih telefona i tableta - za pristup radnim aplikacijama i razmjenu poslovne e-pošte", rekao je Šadeaev novinarima na digitalnoj konferenciji, objavila je agencija.

VEZANE VIJESTI

"Dopušteno je koristiti iPhone za osobne potrebe", dodao je.

Ministarstvo je izdalo zabranu dva mjeseca nakon tvrdnji glavne ruske sigurnosne službe FSB-a, da je nekoliko tisuća Appleovih uređaja kompromitirano kao rezultat špijunske operacije SAD-a. Apple je odbacio optužbe. Američka Nacionalna sigurnosna agencija, za koju je FSB rekao da je surađivala s Appleom, odbila je tada komentirati te tvrdnje.

 

Komentara 104

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:29 12.08.2023.

Kemijska tvornica, u stvari tvornica topničkih granata Piro-Ross, je eksplodirala u mjestu Sergyev Posad, 60 km na sjeveroistoku od Moskve, zapadno od autoceste E115. Nije siguran uzrok, jer vlasnik nije plaćao radnike nekoliko mjeseci. Ruski tajkun je imao nekoliko desetaka stanova i vila širom Rusije, jedno dijete živi u ljetovalištu na Egejskom moru, Izmiru, Turska, drugo je u Rusiji. Gubici 9-10. kolovoza su ruski 42 ratnih vozila ukrajinski 15. Nijemci prepravljaju softver za Taurus rakete kako bi domet za ukrajinski kontingent ograničili na 280 km. SAD je povećao proizvodnju municije 3 puta. Ruska državna televizija je objavila da Englezi zbog velikih troškova rata danas jedu vjeverice, to su prenijeli državni ruski mediji. Tečaj dolara je 1 za 100 rublji. Učenici nedavno umrle srbijanske proročice Verice Obrenović objavili su proročanstva do 2030 godine. Najdomljivije je da će Rusija do 2030. postati najsnažnija država na svijetu a Amerika i EU idu u propast.

SA
saudinus
09:44 12.08.2023.

Ukrajina samo hrabro.

Königsberg
15:47 12.08.2023.

Eksplozije na Kerčkom mostu, srušeni Su-30.. Kakva subota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije