domovinski pokret protiv rodnih studija

'S partnerima je dogovoreno da se neće podržati implementacija programa koji promoviraju rodnu ideologiju'

Ivan Penava
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/4
06.07.2024.
u 10:51

Ovih dana medijima se proširila vijest da se osnivaju Rodni studiji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Domovinski pokret takvu ideju ne želi podržati.

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava komentirao je inicijativu Filozofskog fakulteta o pokretanju Rodnih studija. "Domovinski pokret ostao je na onim stavovima i vrijednostima koje je zastupao prije izbora. S koalicijskim partnerima u Vladi dogovorili smo da rodna ideologija ne može biti dio koncepta na kojemu se bazira vladajuća koalicija“, rekao je šef SDP-a.

"Vezano uz Istanbulsku konvenciju, apsolutno smo za prava žena, za zaštitu od nasilja i agresije, ali implementaciju rodne ideologije u sustav, kako ju zamišljaju Možemovci i slična ekipa, nećemo dopustiti", dodao je. Osvrnuo se potom iznova na inicijativu Filozofskog fakulteta. "Iza toga stoje aktivisti Možemo. Dogovoreno je s našim koalicijskim partnerima da se implementacija takvih programa koji promoviraju rodnu ideologiju neće podržati", poručio je Penava.

Podsjetimo, ovih dana medijima se proširila vijest da se osnivaju Rodni studiji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Riječ je o interdisciplinarnom diplomskom studiju koji je - nakon desetljeća uzaludnih inicijativa - dobio pozitivne domaće i međunarodne recenzije te prošao proces vrednovanja na fakultetu i Senatu Sveučilišta, ali još nema i zeleno svjetlo Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih.

Studij će imati tri temeljna kolegija obavezna za sve student(ic)e, jedan o povijesti roda i feminizma, drugi o osnovnim feminističkim teorijama, a treći o feminističkoj metodologiji istraživanja. Uz obavezne kolegije, koji čine okosnicu studija, program Rodnih studija sadrži 28 izbornih kolegija i seminara – od znanosti i književnosti, kulturalnih studija, mediologije i muzeologije, preko filozofije, antropologije, povijesti, psihologije, pedagogije i sociologije, do queer lingvistike i psihoanalize.

VEZANI ČLANCI:

Studij će izvoditi tridesetak nastavnica i nastavnika s gotovo svih odsjeka Filozofskog fakulteta, kako iskusne predavačice koje se dugi niz godina bave rodnom problematikom tako i mlađe znanstvenice, u okviru svojih matičnih studija (primjerice sociologije, psihologije, stranih jezika itd.) koji su ove godine ponovno dobili nove dopusnice za rad. Po godini će se na diplomski studij Rodnih studija upisivati 20 studenata i studentica, s time da će kolegije moći pohađati njih oko 30. Moći će ih upisati svi koji su završili prijediplomski studiji na Filozofskom u Zagrebu, prijediplomski studiji iz područja društvenih i humanističkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i drugih sveučilišta u Hrvatskoj te zemalja EU i regije.

Očekuje se velik interes, jer studenti i studentice i inače upisuju kolegije posvećene rodnoj tematici, a da postoji zanimanje za ovaj program, potvrdila je i anketa provedena prije pet godina. Međutim, prema informacijama s Fakulteta, nastava se na Rodnim studijima neće početi izvoditi ovu jesen, već se ondje nadaju da bi mogla startati u akademskoj godini 2025/26. Procedura prijave Rodnih studija završena je na Sveučilištu jer je Senat Sveučilišta prihvatio da ti studiji mogu ići u proceduru dalje na Ministarstvo. Odgovor Ministarstva, kojem se nadaju, u pravilu stiže u roku od tri mjeseca, i stigne li tako i bude pozitivan, diplomski program Rodnih studija napokon bi zaživio 2025/26. Velike su šanse da će se tako i dogoditi jer su recenzije studija odlične i Rodni studiji su dobili podršku i uprave Fakulteta i Sveučilišta. Više o tome čitajte ovdje.

FOTO, VIDEO Molitelji ponovno stigli na Trg: Klečali i molili krunicu, protuprosvjednici bubnjali

Ivan Penava
1/23

Komentara 10

I7
ivaaa_777
11:59 06.07.2024.

Ne bojte se se naši veliki domljubi...nećete postati žene

LJ
Ljeto2023
13:09 06.07.2024.

Ostavi se ti Penava Filozofskog fakulteta i bolje se bavi Dabrom i njemu sličnima, čija sumnjiva diploma stečena na još sumnjiviji način samo potvrđuje nesposobnost tvoga ministra. Kako te nije bilo sram na takvu za RH važnu poziciju staviti čovjeka koji je "završio" Kineziološki fakultet u BIH, kakvo znanje i sposobnost ima taj čovjek koji ne može spojiti dvije rečenice. I sad još jedva čekaš da nove nesposobnjakoviće postaviš na mjesta državnih tajnika.

Avatar lokalpatriot ri
lokalpatriot ri
17:18 09.07.2024.

Ne smeta mu što postoji Katolički bogoslovni fakultet, a na kojem se osim o rodu ( koji postoji i može ga se i treba proučavati) uči teologija koja uopće nije znanost i koja se bavi proučavanjem nečega što ne postoji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije