Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJAVA HLK-U

Saborska liječnica prijavljena zbog izjava o muškarcu koji se zapalio. Oglasila se o cijeloj situaciji

Zagreb: Doktorica Štajminger o spaljivanju na Trgu svetog Marka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
12.06.2024.
u 15:38

Načelno govoreći, prema hrvatskim zakonima i Kodeksu medicinske etike i deontologije HLK-a liječnici moraju strogo čuvati kao liječničku tajnu sve podatke o pacijentu i štititi pravo pacijenta na privatnost, komentirali su prijavu u Hrvatskoj liječničkoj komori

Zbog istupa dugogodišnje saborske liječnice Gordane Štajminger o slučaju preminulog muškarca koji se jučer ispred zgrade Banskih dvora na Markovu trgu polio benzinom i zapalio reagirali su brojni političari, a SDP-ova članica Glavnog odbora Suzana Piacun podnijela je i prijavu Hrvatskoj liječničkoj komori.

Naime, Štajminger je jučer nakon incidenta dala izjave medijima, s ozbirom na to da je tim njene poliklinike prvi priskočio u pomoć muškarcu do dolaska hitne medicinske pomoći koja ga je prevezla na Kliniku za traumatologiju. Između ostalog, Štajminger je ispričala medijima kako je 57-godišnjak, nakon što se zapalio, pred liječnicima uzvikivao ''Vrećica, vrećica'', te poručila kako njegovi motivi ''nisu političke prirode'', navodeći njegovu bolest. 

Piacun smatra kako je iznošenje osobnih podataka u slučaju muškarca koji je sinoć preminuo u bolnici bilo nedopustivo, te se oglasila na Facebooku. 

- Apsolutno je neprihvatljivo da jedna liječnica koja je položila Hipokratovu zakletvu i koju obvezuju zakoni Republike Hrvatske koristi užasnu tragediju kako bi neposredno nakon tragičnog događaja javno iznosila privatne podatke teško ozlijeđene osobe. Posebice, jer se moguće radi o teškim objedama na račun ozlijeđenog. Možemo samo nagađati što je nagnalo saborsku liječnicu dr. Gordanu Štajminger da tako verbalno nasrne na teško ozlijeđenog čovjeka. Zato sam podnijela prijavu Hrvatskoj liječničkoj komori te se nadam da će brzo reagirati i sankcionirati liječnicu Štajminger. Iskrena sućut obitelji - poručila je Piacun. 

Iz Hrvatske liječničke komore (HLK) potvrdili su nam kako je prijava podnesena, te će zatražiti očitovanje liječnice tijekom današnjeg dana. 

POVEZANI ČLANCI:

- Načelno govoreći, prema hrvatskim zakonima i Kodeksu medicinske etike i deontologije HLK-a liječnici moraju strogo čuvati kao liječničku tajnu sve podatke o pacijentu i štititi pravo pacijenta na privatnost. S tim podacima liječnici ne smiju izlaziti u javnost, ističu u HLK-u.

Oko ove situacije kontaktirali smo i samu liječnicu, koja navodi da je u šoku radi cijele situacije.

- Ja nisam ništa loše učinila - kratko nam je odgovorila te poručila kako ne želi davati više komentara. 

Komentara 2

KA
Kapitol
22:21 12.06.2024.

Opet kradezenjare brane svoju lijecnicu. Za njezino ponasanje nema isprike.Prekrsila je zakletvu kao lijecnica.

PA
panda
18:26 12.06.2024.

Zašto napadati doktoricu koja je sukladno svojoj profesiji i Hipokratovoj zakletvi pružila svu moguću pomoć.Sad je o nekima kriva , a ne onaj koji je to napravio pred drugim ljudima ,moguće i djecom na javnoj površini.Odrasli ljudi su tražili pomoć liječnika šokirani viđenim.A kako se postavila sad ju ja pitam zašto je nametnuta obveza obiteljskim liječnicima da prijavljuju pacijente policiji u svrhu ukidanja vozačkih dozvola.Gdje je tu Hipokratova zakletva i povjerljiv odnos sa pacijentima koji su živi i mogu snositi sankcije.Gura se samo da se o njoj piše , možda joj je cilj EP.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije