Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIM GORDANE ŠTAJMINGER

Liječnica čiji je tim prvi pomogao muškarcu: Samo je ponavljao: 'Vrećica, vrećica', bojali smo se da je u njoj eksploziv

Zagreb: Doktorica Štajminger o spaljivanju na Trgu svetog Marka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
11.06.2024.
u 14:06

Odmah je bila pozvana hitna pomoć koja ga je u izrazito teškom stanju prevezla u Kliniku za traumatologiju, rekla nam je prim. dr. Štajminger, a muškarcu su do njihova dolaska izmjerili vitalne funkcije

Tim poliklinike saborske liječnice prim. dr. Gordane Štajminger bio je prvi koji je pružio liječničku pomoć 57-godišnjem muškarcu koji se jutros zapalio ispred zgrade Banskih dvora na Markovu trgu. Kada su policajci uočili da se muškarac polijeva benzinom, potrčali su s protupožarnim aparatima, a u samo nekoliko minuta ondje su bili i liječnici. 

– U jutarnjim satima iz ureda premijera dobila sam hitan poziv da čovjek na Markovom trgu gori. Čovjek se polio po cijelom tijelu i onda zapalio. Istrčala je mlađa kolegica i sestra koje su odmah intervenirale. Radilo se o opeklinama teškog stupnja, pružena mu je hitna medicinska pomoć. Dale su mu opijate intramuskularno i kisik od 25 litara – ispričala je u telefonskom razgovoru liječnica Gordana Štajminger za Večernji list, čiji je tim stigao tamo.

 

Odmah je bila pozvana hitna pomoć koja ga je u izrazito teškom stanju prevezla u Kliniku za traumatologiju, rekla nam je prim. dr. Štajminger, a muškarcu su do njihova dolaska izmjerili vitalne funkcije. Muškarac je bio u kontaktu s timom koji je prvi stigao. 

– Davao je znakove života – komentirala je, dodajući kako su ''svi u šoku nakon ovog incidenta''. 

POVEZANI ČLANCI:

– Situacija je bila jako stresna. Nakon cijelog događaja bilo je i nekoliko intervencija novinarima koji su bili prisutni na Markovu trgu, onda vam ne moram isticati da nije bilo lijepo – poručila je. 

Dodatno je dala i izjave za medije te napomenula da su se bojali da u vrećici nije eksploziv, ali unutra su bile samo stvari.

– Na sebi je imao naočale i maske koje su se rastopile. Pacijent je ponavljao: "Vrećica, vrećica." Samo je to govorio, dakle bio je u kontaktu. Disao je, imao je tlak, puls, ali su vitalni parametri oksigenacije pokazivali da je životno ugrožen i da treba hitno bolničko liječenje – ispričala je. 

Naknadno su se oglasili i liječnici Klinike za traumatologiju koji su potvrdili da se muškarac nalazi na odjelu intenzivne, navodeći kako se trenutačno bore za život jer je zadobio opekline 4. stupnja.

– Danas oko 10 sati hitno je dovezen opečeni pacijent stradao u ovome incidentu. Unatoč promptno izvedenoj reakciji hitne pomoći i maksimalnoj pomoći te svim mjerama, pacijent je zbog opsega i težine ozljeda u životnoj opasnosti. Smješten je u jedinici intenzivnog liječenja opeklinskog odjela. Pacijent ima opekline četvrtog stupnja i opečena mu je gotovo cijela površina tijela. Prognoze su loše, ali dajmo čovjeku šansu da preživi. Poduzet ćemo sve što je moguće da mu pomognemo. Ovako nešto nismo imali u zadnjih nekoliko godina – poručio je Dinko Vidović, predstojnik Klinike. 

Možete potražiti pomoć za sebe ili za blisku osobu na više mjesta u Hrvatskoj: U sklopu KBC Zagreb djeluje CENTAR ZA KRIZNA STANJA I PREVENCIJU SUICIDA gdje se može doći bez najave i uputnice između 8 i 20 sati ili nazvati telefonom 01 2376 470 od 0 do 24 sata

Komentara 10

LO
Lolita3
14:38 11.06.2024.

Prim. dr. iz Sabora (?) medijima daje izjavu da se radi o kockaru i to dok se još ne zna ni ime ni prezime nesretnika? Prestrašno!

ZA
zagabria3
14:52 11.06.2024.

Reklamiranje kocke zabraniti na TV kao i reklamiranje alkohola

KA
kanđija
16:19 11.06.2024.

Gospođa liječnica se očito hrani u saborskom restoranu. ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije