NABAVKA SLUŽBENIH AUTOMOBILA

Saborski demanti ne demantira ništa

Službeni automobili Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.04.2019.
u 15:21

Iako smo informacije dobili od saborske Službe za odnose s javnošću, u Vladi su osjetili potrebu da demantiraju da ovaj najam ima ikakve veze sa Saborom

Hrvatski sabor ispravkom je reagirao na tekst "U Saboru zaboravili da je istekao leasing pa su 100.000 kuna-potrosili na rent-a-car", kojim smo izvijestili da je potpredsjednicima Sabora i drugim dužnosnicima i službenicima o nabavci službenih automobila za potpredsjednike".

U zahtjevanom ispravku, međutim, ne demantiraju niti jednu informaciju vezanu uz samu nabavku vozila – ni da je zbog isteka operativnog leasinga Ured za opće poslove Sabora i Vlade polovicom ožujka leasing kućama morao vratiti 20 vozila niti da su, dok se čeka isporuka novih 18 vozila, za prijevoz potpredsjednika Sabora i stranih delegacija od rent-a-car tvrtki unajmljene četiri Opel Insignie i dva Mercedesa E klase te za prijevoz ostalih dužnosnika Sabora i Vlade još unajmio 8 Opel Insignia niti da je ukupan trošak najma kroz dva mjeseca, koliko bi se trebala čekati nova vozila, veći od 100 tisuća kuna.

Ono što iz Sabora demantiraju je navod da smo ove podatke dobili iz saborskih službi. Istine radi, da bismo provjerili zbog čega se potpredsjednici Sabora u posljednje vrijeme voze u novim Insigniama, umjesto u Audijima koje smo do nedavno viđali na Markovu trgu, pisali smo saborskoj Službi za odnose s javnošću, a ta nam je služba u odgovoru proslijedila odgovor Ureda za opće poslove Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske (UZOP).

Pitanje smo, dakle, postavili saborskoj službi, iz koje smo dobili i odgovor, no birokrati u najvišoj instituciji u državi osjetili su potrebu demantirati da ovaj najam vozila ima ikakve veze sa Saborom. No, kako je očito riječ o nemogućoj misiji, budući da su auti dijelom nabavljeni za potrebe Sabora i da se u njima voze saborski dužnosnici, odlučili su dematirati da je Ured za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade RH dio saborskih službi.

Tako se još jednom imamo prigodu zapitati kome, zapravo pripada UZOP. Je li to zajednički ured koji odgovara i Vladi i Saboru i radi po nalogu Vlade i Sabora ili je riječ o parainstituciji koja po vlastitoj volji nabavlja stvari za Sabor i Vladu, bez da ih pritom pita trebaju li im uopće ti automobili ili što drugo. Slične probleme s UZOP-om novinari su imali i kada se otvorila afera dnevnice, koja je rezultirala optužnicom protiv Tomislava Sauche, šefa kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Tada su nas, međutim, iz Vlade neslužbeno usmjeravali prema Saboru, tvrdeći da je UZOP ured Sabora, a kao dokaz su navodili to što je UZOP djeluje na adresi Opatička 8, što je zgrada koja pripada Hrvatskom saboru.

HSLS predao kandidacijske liste

Ključne riječi

Komentara 4

RP
rpzagreb
16:28 08.04.2019.

Zamućeno, nejasno i netransparetno poslovanje kao i u svim državnim uredima, agencijama, povjerenstvima, firmama......

OK
okus
18:46 08.04.2019.

Uglavnom za sve ima. Samo ne: za peMzije, lijekove za djecu, niti za odrasle...

Avatar puky
puky
16:29 08.04.2019.

Što smo mi? Lumpen proletarijat prije oktobarske revolucije? Pa sunce vam žarko ovo je 21. stoljeće kad svaki "proleter" tvrdi da auto, mobitel, pc, dva televizora i što šta nisu luksuz y sada bi se kao trebali sablažnjavati što vrhovno predstavničko tijelo koristi automobile. OK, ako je netko kriv za štetu neka odgovara i to je priča a ne "oni se voze a mi nemamo što jesti". Ma mrš' .......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije