NASTAVAK EVAKUACIJE

SAD pokušava umanjiti posljedice povlačenja: Blinken intenzivira diplomaciju u Kataru i Njemačkoj

Anthony Blinken, američki državni tajnik
Foto: REUTERS
1/5
05.09.2021.
u 22:52

Ne očekuje se da će se ni Blinken niti Austin sastati s pripadnicima talibana, rekli su američki dužnosnici.

Američki državni tajnik Antony Blinken pokušat će sljedeći tjedan tijekom posjeta Kataru i Njemačkoj oformiti ujedinjenu frontu sa saveznicima oko talibana ali i oko pitanja pomoći u evakuaciji iz Afganistana preostalih Amerikanaca i Afganistanaca koji su u opasnosti.

Blinken putuje u Katar i u Njemačku, dok ministar obrane Lloyd Austin u nedjelju odlazi na širu zaljevsku turneju koja uključuje Saudijsku Arabiju, Katar, Bahrein i Kuvajt.

Do tih posjeta dvojice izrazito važnih političara kada se radi o nacionalnoj sigurnosti dolazi u vrijeme kada administracija predsjednika Joea Bidena još uvijek osjeća posljedice dvotjednog kaotičnog povlačenja iz Afganistana nakon što su talibani 15. kolovoza preuzeli vlast.

Foto: REUTERS/Ann Wang

Blinken će se tijekom turneje kojom želi zahvaliti zaljevskim zemljama i Njemačkoj koje su pomogle Washingtonu u evakuaciji tisuća ljudi iz Kabula, sastati u Dohi s visokim katarskim dužnosnicima, a u Njemačkoj s ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom u zračnoj bazi Ramstein.

Ne očekuje se da će se ni Blinken niti Austin sastati s pripadnicima talibana, rekli su američki dužnosnici.

Dvadesetogodišnji američki rat u Afganistanu kulminirao je loše organiziranim zračnim mostom koji je u zemlji ostavio tisuće Afganistanaca koji su pomagali SAD-u. Uz to, izveden je i samoubilački napad u kojem je poginulo 13 američkih vojnika i deseci Afganistanaca

Washington je završio povlačenje 31. kolovoza.

Bio je to jedan od najvećih zračnih mostova u povijesti kojim je evakuirano više od 120.000 Amerikanca, Afganistanaca i drugih, iako su tisuće Afganistanca i dalje ostale u zemlji i oko 100 američkih građana. Blinken je obećao nastaviti s naporima da ih izvuče.

SAD i zapadne zemlje u nezavidnom su položaju gdje trebaju naći ravnotežu nakon talibanske brzinske pobjede - ne žele priznati islamističku skupinu ali su svjesni da će s njima morati surađivati kako bi prevenirali humanitarnu krizu u zemlji, ocjenjuje agencija Reuters.

Ključni element da bi pomoć mogla stići u Afganistan je puno otvaranje i funkcioniranje aerodroma u Kabulu gdje je Katar također angažiran.

Afganistanska zrakoplovna tvrtka Ariana Afghan Airlines obnovila je u subotu pojedine letove unutar zemlje između Kabula i tri velika pokrajinska grada, priopćila je kompanija nakon što je tehnički tim iz Katara osposobio kabulski aerodrom za dostavljanje pomoći i domaće letove.

Pogledajte: Ustoličenje mitropolita Joanikija: Policija od jutra baca suzavce, prosvjednici zapalili gume

Komentara 1

MX
Mister X
08:56 09.09.2021.

Blinken intenzivira diplomaciju u Kataru i Njemačkoj, da se nebi oteli dikktastasu Velesile - gospodara i krenuli svojim interesima te mentalno i javno izgrađivali svoj smostalni stav i relni pogled na sv ijetsku politiku i ekonomiju ...... Postali slobodni -ni - znač-i Taliba+ni !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije