Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
500 ukrajinskih vojnika bilo izloženo

Rusi ponovno ljute Zapad: U Ukrajini koriste oružje koje je strogo zabranjeno?

Foto: REUTERS
1/14
02.05.2024.
u 16:54

Ukrajina kaže da su se njezine trupe posljednjih mjeseci suočile s rastućim kemijskim napadima

SAD je optužio Rusiju za postavljanje kemijskog oružja kao "metodu ratovanja" u Ukrajini, kršeći međunarodne zakone koji zabranjuju njegovu uporabu. Dužnosnici State Departmenta rekli su da je Rusija koristila sredstvo za gušenje kloropikrin kako bi napredovala na bojnom polju u Ukrajini. Optužbe, za koje su američki dužnosnici rekli da nisu "izolirani" incident, bile bi u suprotnosti s Konvencijom o kemijskom oružju (CWC), koju je Rusija potpisala, piše BBC

Kremlj je optužbe odbacio nazvavši ih "neutemeljenima". Glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je novinarima u Moskvi da Rusija ostaje pri svojim obvezama prema CWC-u, koji državama zabranjuje razvoj ili nabavu novog oružja. Oko 193 države ratificirale su konvenciju.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW), nadzire provedbu CWC-a, kaže da je kemijsko oružje tvar koja se koristi za namjernu smrt ili ozljedu zbog svojih toksičnih svojstava. Kloropikrin - za koji SAD tvrdi da ga je Rusija koristila za "tjeranje ukrajinskih snaga s utvrđenih položaja" - uljasta je tvar koja se široko koristila tijekom Prvog svjetskog rata. Uzrokuje iritaciju pluća, očiju i kože te može uzrokovati povraćanje, mučninu i proljev, prema američkom Centru za kontrolu bolesti (CDC). Korištenje kemikalije u ratu izričito je zabranjeno prema CWC-u, a OPCW je naveo kao sredstvo za gušenje.

State Department je također rekao da je Moskva redovito koristila "agense za suzbijanje nereda" ili suzavac tijekom rata. Predsjednik Joe Biden prethodno je upozorio Rusiju da ne postavlja kemijsko oružje u Ukrajini. U ožujku 2022., tjednima nakon što je Moskva pokrenula svoju invaziju, g. Biden je obećao da će predsjednik Vladimir Putin platiti "visoku cijenu" ako doista odobri upotrebu kemijskog oružja. "Odgovorili bismo ako ga upotrijebi. Priroda odgovora ovisila bi o prirodi korištenja", rekao je gospodin Biden.

VEZANI ČLANCI: 

No postojali su dosljedni izvještaji da je Moskva ignorirala to upozorenje. Pomoćnik američkog državnog tajnika za kontrolu naoružanja Mallory Stewart ranije je rekao da je Rusija u sukobu koristila sredstva za suzbijanje nereda. A Ukrajina kaže da su se njezine trupe posljednjih mjeseci suočile s rastućim kemijskim napadima. Novinska agencija Reuters izvijestila je ranije ove godine da su ruske snage upotrijebile granate napunjene suzavcem CS i CN.

U izvješću se dodaje da je najmanje 500 ukrajinskih vojnika liječeno zbog izloženosti otrovnim plinovima, a da je jedan preminuo nakon što se ugušio suzavcem. Državno ministarstvo je sankcioniralo tri ruska tijela povezana s državnim programom biološkog i kemijskog oružja zbog njihove povezanosti s proizvodnjom kemijskih agenasa. Sankcionirane su i druge tvrtke koje su doprinijele državnim tijelima. Godine 2017. OPCW je rekao da je Rusija uništila posljednje zalihe oružja iz doba Hladnog rata, kao što je zahtijevano prema CWC-u. No Moskva je od tada optužena da je dala nepotpune izjave o svojim zalihama, prema knjižnici Donjeg doma britanskog parlamenta, piše BBC

>>>VIDEO/FOTO Spektakl na hrvatskom nebu: Pogledajte kako su Rafalei letjeli iznad Šibenika, Zadra, Čakovca

1/19
Ključne riječi

Komentara 46

ST
stomiovotreba
19:25 02.05.2024.

State Department? Da li su to oni koji su tvrdili da Irak ima atomsku bombu?

KI
Kontra indoktriniran
17:52 02.05.2024.

Za ovakav razvoj događaja ključne su Bijele kacige koje su iz Sirije opskrbile ukrajinsku vojsku kasetnim streljivom sa osiromašenim uranom. Pretpostavljam da nisu bili svjesni posljedica.

Avatar fidelio
fidelio
17:42 02.05.2024.

Rusi ponovno ljute Zapad. Zločesti Rusi, sram ih bilo. Sad će im Biden zaprijetiti sankcijama. Ček...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije