– Nekad je svaka kuća u Kotoribi plela, i za poljoprivredu i za izvoz. Zaradom od pletenja sagradilo se 500 hiža. A danas nas je svega 25 pletača. Stari su napustili posao, a mladi ne žele to raditi – govori Florijan Plačko pletući košaru s kolegom Alojzijom Lovrekom. Pleli su je u sklopu turističkog programa za Dane šibe i ribe, pred znatiželjnim posjetiteljima, na sportskom igralištu Osnovne škole Kotoriba.
– Nekad smo u jednome danu zaslužili kao zidar, pet puta više nego danas. Neki od nas još rade za tvrtke, a neki privatno. Nije problem prodati preko tvrtki koje izvoze, no pitanje je cijene. Pregazili su nas Kinezi, Mađari i Poljaci – kaže Plačko.
Osnovna je sirovina šiba, koja se kuha u vodi, da s nje ode kora – objasnio je Lovrek. Takva može stajati godinama, a prije pletenja namoči se kako bi je mogli savijati. – Za pletenje korpe treba nam oko sat i pol. Svašta se radi od šibe, evo stalak za kišobrane i novine. Nekad pak su tražene bile korpe za krumpir ili ovaj pladanj za hranjenje svinja – objašnjava Lovrek. Djecu pak je na Dane šibe i ribe najviše privukao bazen s pastrvama, koje su mogli pecati. K bazenu je bilo teško i prići. Stariji su pak pod šatorom, naravno, degustirali riječne specijalitete – šarana na rašljama ili u kukuruznom brašnu, pečenog divera ili soma... Da je Mura bila niža, i veslalo bi se.
– Ljudi su prepoznali tradiciju šibe i ribe. Evo vidite, pod ovim šatorom 60 posto je ljudi izvana. Platili smo vlak koji je ujutro dovezao goste iz Varaždina. Došlo ih je tri puta više od očekivanog – kaže Ljubomir Grgec, načelnik Kotoribe.
U natjecanju u pripremi fišpaprikaša, tradicionalnom novinarskom kotliću, pobijedila je ekipa Radio Čakovca. Prihod od svih prodanih porcija predan je Dječjem vrtiću Kotoriba.