U kabinetima ugostiteljstva Strukovne škole Gospić ovaj je
tjedan počela škola za obrazovanje mljekara sirara.
Škola ima 23 polaznika iz cijele županije, a organizirana je
u suradnji s Prirodoslovnom školom iz Karlovca i onima koji
je završe u radnu knjižicu bit će upisano novo zanimanje.
Podijeljeni
troškovi
- Ovaj je program obrazovanja organiziran u suradnji i s financijskom
potporom Ličko-senjske županije. Nastava uključuje uz teoriju i
praktičan rad, kao i terenski obilazak prerađivača mlijeka - rekla je
Ivana Laginja, voditeljica projekta Program ujedinjenih naroda UNDP za
lokalni razvoj Like i Dalmatinske zagore.
Školarina je po polazniku 2900 kuna. Polaznici plaćaju 630
kuna, a razliku troška pokrivaju Ličko-senjska županija i
UNDP. Završetak nastave očekuje se sredinom travnja, kada će
biti organiziran ispit za sve sudionike edukacijskog programa, temeljem
kojeg će dobiti potvrdu o uspješnom završetku
edukacije.
Najisplativiji je sir
- Već imam certifikat za proizvodnju sira Agronomskog fakulteta iz
Zagreba, ali imam interesa i za dalje školovanje i moram
misliti i na djecu - kaže Anka Milković iz Smiljana, polaznica sirarske
škole. Imam osigurano tržište za svoj sir. Bez
škole ubuduće neću moći na tržište - bila je
kratka Matilda Bubaš iz Budaka. - Želim zajedno sa suprugom
Marijom prerađivati mlijeko u vlastitoj sirani. Lani sam proizveo
130.000 litara mlijeka prve klase.
Imam 20 muznih krava, a počeo sam i gradnju sirane vrijedne 100.000
eura - kaže Ivan Matasić iz Čovića kod Otočca. - Već imam siranu i od
deset muznih krava proizvodnju 70.000 litara mlijeka
godišnje. To sve želim preraditi u sir, jer je
najisplativije - kaže Goran Fumić iz Brinja.
NOVI POSAO U Gospiću počela škola za mljekare sirare