Uništena imovina

Samo u Karlovcu voda je ‘odnijela’ 8,8 milijuna kuna

procistac
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
05.03.2014.
u 12:15

Poplave su oštetile lokalne ceste i mostove u Vojniću, Lasinji, ali i u Karlovcu gdje je šteta oko 5,3 milijuna

Samo na komunalnoj infrastrukturi gradova i općina Karlovačke županije protekle elementarne nepogode prouzročile su štetu od čak 10,096.000 kuna – rekao je Ivan Banjavčić, karlovački dožupana.

Kritične točke

Najviše štete na konunalnoj infrastrukturi, oko 90 posto, vezano je uz područja grada Karlovca.– Samo na prometnoj infrastrukturi; uništene ceste, klizišta, zatrpani kanali, propusti i uništeni mostovi imamo oko 5,3 milijuna kuna štete.

Na vodnim građevinama, to se odnosi na pročistač otpadnih voda Vodovoda i kanalizacija, šteta je oko 300.000 kuna, a tu je i šteta od oko 3,2 milijuna kuna koja je nastala na grobljima, od klizišta na Židovskom groblju do groblja u Blatnici - kazala je Vesna Ribar, pročelnica Odjela za komunalno gospodarstvo Karlovca.

Grad je do sada potršio oko 380.000 kuna do kraja veljače kako bi hitnim intervencijama sanirali tek mali dio oštećenja koja ometaju promet, od sanacije klizišta, nasipavanja makadama i sanaciju asfaltiranih cesta koji su vodenim valom odnešene.

– Popravljeni su i zamjenjeni oštećeni dijelovi objekata za odvodnju, pothodnici, nadvožnajci, otklonjeni su nanosi i naplavine na mostovima u gradu - dodala je pročelnica V. Ribar.

U Ogulinu su u tom segmentu prijavili nešto manje od 202.000 kuna. U Josipdolu je šteta na komunalnoj infrastrukturi 141.000, dok je u Tounju evidentirano 132, Vojniću 170, a Lasinji 193 tisuće kuna.

Pomoć iz Europe

Na novac kojim bi se sanirale štete može se računati iz državne blagajne, ali i iz fondova Europske unije, kako je najavila europarlamentarka Ruža Tomašić tijekom nedavnog boravka u Karlovcu.

No, do tada neke kritične točke hitno treba sanirati kako bi se stanovništvu koje je već dovoljno pogođeno nepogodama barem osigurao minimum uvijeta za normalan život.

Jedan od najznačajnijih komunalnih objekata koji je stradao u poplavama je most na području Vojnića. Novi bi stajao oko 200.000 kuna, a dok ga Općina izgradi, tražili su pontonski most od MORH-a. Nerazvrstane ceste u općini su već nasipali kamanjen, što su napravili i u općini Lasinja gdje je najviše oštećenih puteva u Sjeničaku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije