Dr. Petar stapar:

Sanacija ne znači da će bolnicu netko odnijeti iz Koprivnice

'25.01.2013., Koprivnica - Konferencija za novinare u Opcoj bolnici Dr. Tomislav Bardek, na kojoj se govorilo o dugovima te ustanove i predstojecem prelasku pod ingerenciju drzave radi sanacije dugova
'Marijan Susenj/PIXSELL'
26.01.2013.
u 15:00

Ako župan ne potpiše zahtjev za sanaciju, na njemu će biti odgovornost kako će funkcionirati zdravstveni sustav - veli dr. Stapar

Ravnatelj koprivničke bolnice dr. Petar Stapar odgovorio je jučer na javnu poruku župana Darka Korena da neće pristati na sanaciju bolnice i na odricanje od osnivačkih prava zbog toga što ministar zdravlja Rajko Ostojić nije objasnio što sanacija konkretno donosi.

Spajanje

- Ako župan u ponedjeljak ne stavi potpis na zahtjev za sanaciju, na njemu će biti odgovornost kako će funkcionirati zdravstveni sustav u Koprivničko-križevačkoj županiji. Dug bolnice popeo se na više od 57 milijuna kuna i tako više ne može funkcionirati jer će doći do problema s opskrbom medicinskih potrepština - izjavio je dr. Stapar.

Dometnuo je kako sanacija nikako ne znači da će bolnica otići iz Koprivnice.

- Ako država odluči spajati bolnice, to može učiniti bile one u sanaciji ili ne, ali duboko sam uvjeren da se to neće dogoditi jer naša bolnica pruža usluge i stanovnicima drugih županija, a ministar zdravlja Rajko Ostojić dao je odlične ocjene o njezinu radu i najavio je nova ulaganja poput gradnje novog odjela pedijatrije - veli ravnatelj.

Projekt gradnje nove pedijatrije, najavio je, trebao bi biti dovršen do ljeta ove godine.

- Ako županija sanaciju prepusti državi, jer ona to ionako financijski ne može podnijeti, bolnica će joj se na upravljanje vratiti za tri godine - pojasnio je ravnatelj.

Nema plana

Koprivnička bolnica trenutačno ima 823 zaposlenika, a na plaće je lani otišlo oko 113 milijuna kuna. Iako dr. Stapar nije spominjao otpuštanje osoblja kao dio budućeg sanacijskog plana, otkrio je da bi se na plaćama mogle napraviti prve uštede.

Na to je odmah reagirao Đuro Priselec, povjerenik Sindikata zdravstva i socijalne skrbi te šef Radničkog vijeća u koprivničkoj bolnici i član Upravnog vijeća

- Vlada pod svaku cijenu želi smanjiti izdatke, a najlakše je smanjiti plaće. Da ih smanje i za deset posto, ne bi bilo dosta za sanaciju duga - kazao je on i ustvrdio kako sa sanacijskim planom dosad nije upoznato nijedno tijelo kojemu je član.

To nije nikakvo čudo jer sanacijski plan, zapravo, još ne postoji. Ministarstvo zdravlja, odnosno sanacijski upravitelj, sačinit će ga nakon što preuzmu upravljačka prava koprivničke bolnice, ako to dopusti Županijska skupština, koja će o tome odlučivati u ponedjeljak.

Neslužbeno doznajemo kako bi sanacijskim upraviteljem trebao biti imenovan dr. Petar Stapar.

Ključne riječi

Komentara 1

YO
yocko
20:23 27.01.2013.

Sad če sigurno Korena pitati dal da Hrvatska uđe u EU,ako on kaže ne i tu je prići kraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije