AFERA KONČAR

Sanader: Granić ne proziva vladu

12.05.2004.
u 00:00

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt tvrdi da do dana uhićenja nije znala za akciju USKOK-a

Najkasnije do četvrtka poslijepodne, a možda već i danas, bit će poznata odluka izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu o istrazi protiv predsjednika uprave Končara Darinka Bage i bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića.

O odluci tog vijeća, na čelu s predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu Božidarom Rumenjakom, mogla bi ovisiti i sudbina ravnatelja USKOK-a Željka Žganjera koji ipak nije dao ostavku, iako se jučer u novinarskim krugovima nagađalo o tome.

Granić o podvali

U političkim krugovima, pak, komentirala se izjava Mate Granića prema kojoj mu je podvalio netko iz vlasti, ali ne iz vrha vlasti. Mnogi su pretpostavili da Granić cilja na ministricu pravosuđa Vesnu Škare-Ožbolt, koja je Granića naslijedila na čelnom mjestu u DC-u i s kojom je, prema izjavama ministrice, prekinuo kontakte još prije nekoliko mjeseci. Njezina reakcija na to očekuje se danas, kad će se sastati predsjedništvo stranke, no tvrdi da do petka - dana kad su privedeni Granić i Bago - nije znala za akciju USKOK-a. Na pitanje o Granićevu prozivanju Vlade, premijer Ivo Sanader, za posjeta Benkovačkom Selu, rekao je samo kako Granić nije prozvao Vladu.

- Uostalom, zar očekujete od mene da komentiram stvari pravosuđa? Pa u Hrvatskoj je trodioba vlasti i svatko radi svoj posao - rekao je Sanader.

Delonga zasad šuti

Velimir Delonga ne želi zasad javnosti ponuditi svoju verziju afere u kojoj je on jedan od ključnih sudionika, bio je tzv. pouzdanik USKOK-a. On odbija kontakte s novinarima, no čuje se da će i on progovoriti kad to ocijeni potrebnim.

Božidar Rumenjak, predsjednik Županijskog suda, najavio je jučer da će izvanraspravno vijeće odlučiti u zakonskom roku od 48 sati. Kako je spis izvanraspravno vijeće dobilo jučer poslijepodne, od tada se računa rok koji istječe u četvrtak poslijepodne.

Vijeće može potvrditi odluku Krešimira Devčića, istražnog suca za predmete USKOK-a, da nema istrage i pritvora ili može odlučiti da se istraga ipak provede ako ocijeni da su dokazi koje je prikupio USKOK dostatni za otvaranje istrage.

O žalbama Vrhovni sud

U oba slučaja nezadovoljne strane mogu se žaliti na tu odluku i tada bi o žalbama odlučivao Vrhovni sud. No, Vrhovni sud nema rok u kojem mora donijeti odluku, nego do tada, kao što se to često događa, mogu proteći mjeseci.

Granićevu i Baginu branitelju sudac Devčić jučer je poslao rješenje o neslaganju u kojem je obrazložio zašto se ne slaže sa zahtjevom USKOK-a. Sve dokaze koje je prikupio USKOK, pa tako i tajno snimane telefonske razgovore, izliste telefonskih poziva, izjave i ozvučeni razgovor V. Delonge i M. Granića još jednom će razmotriti tročlano vijeće.

Žganjerov nastup na HTV-u u ovako ranoj fazi postupka ocijenio je neprimjerenim Vladimir Gredelj, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, zalažući se i za jednak tretman svih građana pred sudom. Njegova izjava na HTV-u kako nitko nije postavio pitanje odgovornosti suca koji je prvo odbio istragu protiv Hrvoja Petrača, koju je kasnije otvorio Vrhovni sud, među sucima je naišla na negativan odjek. Naime, suci smatraju da se time šalje poruka javnosti kako bi se u svakom slučaju u kojem suci izraze neslaganje sa zahtjevom USKOK-a mogli podvrći sumnji da se iza toga kriju neki drugi motivi.

D. Miljuš, S. Perica, S. Mlinarević, F. Šarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije