SUKOB BIVŠEG PREMIJERA I PREDSJEDNIKA NA ODLASKU

Sanader Mesiću: USKOK bi mogao 'uskočit'i njemu i njegovima!

mesić sanader
Reuters
VL
Autor
Jasmina Popović
10.12.2009.
u 09:54

Bivši premijer Ivo Sanader obrušio se na predsjednika Mesića: Za razliku od prvog predsjednika Mesić je vicevima i lažima započeo i završava mandat.

– Za razliku od prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, Mesić je započeo, a, čini se, i završava svoj mandat vicevima i lažima. Bolje mu je da ne priziva USKOK tako često, jer bi taj USKOK mogao “uskočiti” njemu i njegovima – žestoko je reagirao Ivo Sanader na opetovano traženje predsjednika Republike Stjepana Mesića da USKOK ispita Sanadera i Polančeca o prodaji Ine, iskoristivši posjet Tuđmanovu grobu da pošalje tu oštru prijetnju Mesiću.

– Pozdravite Sanadera – lakonski je odgovorio Mesić na novinarsko traženje da komentira te Sanaderove riječi.

Jasno, to je prva reakcija i teško je vjerovati da Mesić neće dodati još koju na račun Sanadera, ali i obrnuto.

Iskopana ratna sjekira
Ratna je sjekira iskopana i neće biti nevjerojatno ako predsjednik države na odlasku i bivši premijer koji je otišao prije isteka svoga mandata razmijene još poneku žestoku optužbu jedan na račun drugoga. USKOK im je u ovom slučaju poslužio samo kao pokriće da jedan drugome kažu ono oko čega su se dugo suzdržavali, a javnost iz ovoga može shvatiti samo da Mesić smatra krivim Sanadera za štošta. Jer, nedavno je rekao da je o velikim poslovima – pa tako i aferama koje su nastale nakon njih – Sanader sigurno znao mnogo toga, a Sanader prijeti da o Mesiću zna više nego se na prvi pogled čini.

Hoće li obojica konkretizirati svoje optužbe i podnijeti prijave jedan protiv drugoga? Javnosti bi svakako bilo zanimljivo doznati nešto konkretnije o grijesima jednog i drugog dok su čvrsto bili na vlasti jer su građani u Hrvatskoj očito osuđeni da istine doznaju tek pošto političarima završe karijere ili kad jedni druge iskoriste pa se posvade.

S putrom na glavi
USKOK dakako treba obavljati svoj posao, ali ovim su izjavama i bivši premijer Sanader i predsjednik na odlasku Mesić rekli zapravo da misle kako ga ne obavlja. Mesić zato što USKOK ne istražuje ono što znaju Polančec i bivši premijer, a Sanader zato što USKOK ne istražuje Mesića i njegove suradnike koji, kako je dao na znanje, imaju i te kako putra na glavi. Kohabitacija Mesića i Sanadera bila je klasičan brak iz interesa, a ljubav, koja je doduše imala turbulencija, trajala je dok su njih dvojica trajali na vlasti.

– S Mesićem ću surađivati bolje i skladnije nego Račan – izjavio je Sanader pošto mu je Mesić 2003. godine dao mandat za sastav Vlade, temeljen na tijesnoj većini koju Račan nije uspio skupiti. Obojica su se povremeno trudila da to prema javnosti izgleda tako iako su svake godine najmanje jedanput zaiskrili pokazujući duboko neslaganje.

Rat na mnogim frontama
Mesić je, međutim, na početku ove godine, na najave da bi Sanader trebao biti predsjednički kandidat HDZ-a poručio:

“Sanaderu je bolje da odustane od Pantovčaka”.

Možda je pri tome imao na umu i ovo o čemu danas javno govori – sumnje u Sanaderovu umiješanost u afere. Mesić je u posljednja dva mjeseca svog mandata očito odlučio zaratiti s mnogima pa u svakom javnom istupu otvara po jednu novu frontu.

Po nekima to čini jer želi otići zapamćen kao borac protiv korupcije i kriminala i zamagliti svoje pogreške u mandatu, kada je prešutio mnogo toga što je znao.

Sanader pak, koji se iz svoje “ilegale” povremeno ukazuje javnosti, pokušava spasiti bar dio svog imidža koji je načet ne samo Mesićevim napadima nego i potpunim ignoriranjem njegova lika i djela u samom HDZ-u.

Komentara 353

UK
Ugo Kajvez
10:58 10.12.2009.

emil . U pravu si ..... birajmo svi kandidate za remetinec ! .......

OB
-obrisani-
12:37 10.12.2009.

Nije Mesic bio predsjednik vlade, postavljao ministre, rasprodavao drzavnu imovinu, zaduzivao drzavu do kranjih granica,....zna se tko je to bio !

DU
Deleted user
10:24 10.12.2009.

Bez brige,vrana vrani oci ne kopa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije