Sanader: Unatoč slovenskom vetu, ulazimo u EU

27.12.2008.
u 10:46

U 2008. godinu ušli smo na valu potpore hrvatskih birača – s najviše glasova na parlamentarnim izborima, mandatom za sastavljanje Vlade i potvrdom Hrvatskog sabora za novu koalicijsku vladu. Glavna zadaća nove vlade bila je obrana standarda građana. Nakon višegodišnjih pregovora postigli smo suglasje o Zakonu o minimalnoj plaći. Podigli smo neoporezivi dio dohotka sa 1600 na 1800 kuna. Uspjeli smo cijelu 2008. održati istu cijenu plina, a cijena električne energije nije bila povišena do ljeta. Od tada subvencioniramo cijenu struje za više od 50 posto kućanstava. Isplaćujemo uredno dug umirovljenicima, u prosincu je ta rata iznosila 950 milijuna kuna, a isplatili smo božićnicu i zaposlenicima i umirovljenicima.

Otvoreno smo gospodarstvo, izloženo globalnim procesima. Sporiji rast globalnog gospodarstva, financijske nestabilnosti u SAD-u, kao i nestabilnosti u energetskom sektoru i rastuće cijene hrane i poljoprivrednih proizvoda utjecali su i na Hrvatsku. Vlada ima visoku razinu socijalne osjetljivosti prema skupinama kojima je određeni oblik socijalne zaštite najpotrebniji. U trenutku kada svijet potresa velika financijska kriza, a vodeće zemlje svijeta bore se da se sačuva financijski sustav, Vlada čini sve da se u Hrvatskoj održi stabilnost u financijskom i ekonomskom smislu. U tom kontekstu energetska neovisnost postala je naš trajni prioritet.

Glavni su ciljevi nove energetske strategije sigurnost opskrbe energijom, konkurentnost sustava te održivost energetskog razvoja. Sukladno tim načelima, odlučili smo se za izdvajanje plinskog biznisa. Nabava i distribucija plina ostaje u državnom vlasništvu. Raznovrsnim mjerama poljoprivredne politike osigurat ćemo stabilnu ponudu hrane, zaštititi potrošače, ojačati konkurentnost domaćih proizvoda i zaštititi dohodak poljoprivrednih proizvođača.

Brodogradnja je jedno od ključnih pitanja koje je obilježilo godinu. Na dan potvrđivanja ove vlade u Saboru, 12. siječnja, više od 1500 vjerovnika glasovalo je za novi stečajni plan Viktora Lenca okončavši petogodišnju agoniju brodogradilišta s više od tisuću zaposlenih radnika. Privatizacija je, međutim, jedini pravi način restrukturiranja brodogradilišta. Dovoljno govori činjenica da smo za novac koji smo potrošili za brodogradnju od 2000. godine mogli izgraditi 680 novih škola ili 350 kilometara autoceste. Takvo je stanje neodrživo, nužno su pokrenuti procesi preustroja i privatizacije, sa željom očuvanja što više kapaciteta, na novim osnovama.

Nastavljeni su infrastrukturni projekti: u punoj dužini od 146,5 kilometara puštena je u promet autocesta Rijeka – Zagreb, započeta 1970. Nakon sedamnaest godina ponovno prometuju vlakovi na relaciji Vinkovci – Osijek, a započeta je i obnova magistralne pruge na dionici Vinkovci – Tovarnik – državna granica. Novootvorenom dionicom autoceste, Šestanovac – Ravča, 40 smo kilometara bliže cilju – povezivanju jadranske i kontinentalne Hrvatske. Time ćemo otvoriti nove perspektive za razvoj turizma, gospodarskih zona i zapošljavanja na jugu Hrvatske.

Jedan od apsolutnih prioriteta pregovora s Europskom unijom svakako je reforma pravosuđa, temeljna ljudska prava te borba protiv korupcije i organiziranog kriminala. Odlučni, još odlučnije i koncentriranije, nastaviti borbu protiv svih oblika kriminaliteta, proveli smo kadrovske promjene u Vladi i sigurnosnim službama.


Foto: Davor Višnjić

Kraj godine obilježilo je donošenje Zakona o ograničenoj uporabi duhanskih proizvoda. U RH godišnje od posljedica pušenja umire 13.000 ljudi, a 23 dijagnoze koje su vezane uz pušenje nose oko 2,8 milijardi kuna troškova zdravstvenom sustavu. Većina zemalja EU prihvatila je zabranu pušenja na javnim mjestima, a zabrana u radnim prostorijama postoji više od desetljeća u svim zemljama EU.

Pri kraju ovog mog prisjećanja na događaje koji su obilježili godinu na odlasku u mislima smo s dragim ljudima koji više nisu s nama.

Promišljanje ću završiti zahvalom svim hrvatskim športašima, znanstvenicima, sudionicima različitih međunarodnih natjecanja, informatičarima, uglednicima – svima koji su Hrvatsku predstavljali diljem Europe i svijeta. Iznimno uspješni bili su naši plivači u Rijeci, a odličnom organizacijom Europskog prvenstva u malim bazenima pokazali smo spremnost za organizaciju međunarodnih natjecanja. S nestrpljenjem očekujemo Svjetsko prvenstvo u rukometnim dvoranama koje su, uglavnom, građene primjenom javno-privatnog partnerstva.

Kraj godine zasjenila je slovenska odluka o blokadi naših pregovora s Europskom unijom. Iako je riječ o potezu bez presedana u povijesti pregovora, ohrabren potporom 26 zemalja članica i Europske komisije, uvjeren sam da će Hrvatska završiti pregovore do kraja sljedeće godine. Članstvo u EU nećemo kupovati teritorijem. Spremni smo na otvoreni dijalog sa susjednom zemljom i na zajednički rad u izgradnji nove Europe.

Hrvatska je postala nestalna članica Vijeća sigurnosti. Međunarodni položaj i ugled RH nikad nije bio jači. Pozivanjem u članstvo NATO-a RH je ocijenjena kao stabilna zemlja moderne demokracije koja je spremna suočiti se s novim izazovima u svjetskoj i europskoj politici. Očekujemo da će Hrvatska 60. obljetnicu Sjevernoatlantskog saveza, u travnju 2009., obilježiti kao punopravna članica. Posjet američkog predsjednika Busha potvrda je razvijenih, prijateljskih i partnerskih odnosa Hrvatske i SAD-a.

Dokaz je to i naše važne uloge na globalnoj sceni i pozicije nezaobilaznog čimbenika u ovom dijelu Europe. I drugim je zemljama regije upućena poruka da vjerodostojan pristup reformama donosi rezultate. Na polovici dvogodišnjeg mandata u Vijeću sigurnosti, Hrvatska je početkom prosinca preuzela i ulogu predsjedateljice. U toj smo se ulozi odlično snašli, pronoseći hrvatske interese i pridonoseći rješavanju svjetskih kriza.

U New Yorku sam predsjedao sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a, najvažnijeg tijela Ujedinjenih naroda – svojevrsnom svjetskom vladom. Riječ je o jednom od važnijih događaja za Hrvatsku i velikom plusu našoj vanjskoj politici. Iznimna je to čast, ali i velika odgovornost, osobito uza sve komplimente koje je RH dobila za dosadašnji angažman u VS-u. Važnom sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a predsjedao je predsjednik Republike Hrvatske.

Vlada je, uz posvemašnje vanjskopolitičko zalaganje, radila i kod kuće. Tijekom jedanaest mjeseci održali smo šezdesetak sjednica i u saborsku proceduru uputili više od 120 zakonskih prijedloga. To nas dovodi nadomak sljedećem cilju – Europskoj uniji. Odlučni smo završiti pristupne pregovore 2009. godine te ubrzo nakon toga postati članicom Unije. Postavši aktivnim sudionikom međunarodnih procesa, suočavamo se s izazovima i mogućnostima koje pruža globalizacija.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije