obitelj u očaju

Sanda bi još bila živa da se liječnik snašao i brže pomogao

'sanda_gra_271013'
''
28.10.2013.
u 07:48

Djevojčin otac kaže da neće poduzimati pravne korake dok se ne utvrdi prava istina

Od tragične smrti Sande Grgurić (27), koja bi, uvjereni su njeni najbliži, preživjela astmatični napad na plaži u Baški na Krku da joj je pravodobno pružena stručna pomoć, prošlo je više od mjesec dana, a u Ministarstvu zdravlja koje je zatražilo očitovanja svih sudionika u njenom zbrinjavanju, još čekaju medicinsku dokumentaciju iz KBC-a Rijeka da bi izvješća svih ustanova i liječnika dostavili Hrvatskoj liječničkoj komori radi davanja stručnog mišljenja.

U ambulanti nestručni

Isto čeka i Sandin otac Sanjin Grgurić koji je zatražio da se razjasne okolnosti smrti, uvjeren da bi Sanda bila živa da joj je pružena primjerena liječnička pomoć. Prozvao je liječnika turističke ambulante u Baški zbog nestručnosti, a smatra i da je Hitna pomoć, kojoj je, tvrdi, trebalo 45 minuta od Krka do Baške, morala biti brža. Tek po njihovu dolasku Sandi je pružena prava reanimacija, no mozak je predugo bio bez kisika i u KBC Rijeka gdje je 2,5 sata kasnije stigla u komi preminula je nakon tri dana. Za brigu o Sandi u KBC-u ima riječi hvale, ondje su, kaže, učinili sve što su mogli, no ponavlja, zakazala je pomoć u prvim trenucima nakon astmatičnog napada.

Ministarstvu su dokumentaciju i očitovanje liječnika dostavili iz županijskog Doma zdravlja, u čijoj ingerenciji je ambulanta, a isto je stiglo i iz Zavoda za Hitnu medicinu čiji je ravnatelj odmah opovrgnuo očeve tvrdnje rekavši da je Hitna stigla za 21 i pol, a ne 45 minuta. O očitovanjima, u Ministarstvu ne žele govoriti.

– Kad dobijem mišljenje Ministarstva odlučit ću hoću li poduzimati pravne korake, no uvjeren sam da bi Sanda bila živa da se liječnik snašao i bio brži – kaže Grgurić dodajući da mu je iz dana u dan sve teže.

Za više reda na plažama

U glavi “vrti isti film”, ne vjerući da je izgubio kćer. Zato je, kaže, poduzeo što je mogao, predlažući kao općinski vijećnik više reda u davanju koncesije na bašćanskim plažama, tražeći i osposobljene spasioce i dežurnog liječnika povezanog s turističkom ambulantom koju u mjestu treba drugačije organizirati.

– Mene zanima da se utvrdi istina o okolnostima smrti moje kćeri, novac me ne zanima, to mi ne može vratiti Sandu, da ga i dobijem po nekoj tužbi protiv odgovornih za njenu smrt, dao bih ga u dobrotvorne svrhe, jer bi tako i ona željela – kaže Sanjin, ponavljajući da slučaj Sandine nesretne smrti mora potaknuti promjene.

>>'Moja je kći umrla zbog nestručne liječničke pomoći'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije