izabrano 90 vijećnika

Šaroliki rezultati dopunskih izbora: U Zagrebu bilo dovoljno tek 214 glasova da se uđe u Skupštinu

U Skradinu održani dopunski izbori
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
1/3
04.10.2021.
u 14:09

SDSS je dobio najviše vijećnika, u nekim županijama poput Šibensko-kninske i Splitsko–dalmatinske nije ni imao konkurencije, no tamo gdje je bilo konkurencije bilo je i zanimljivih rezultata

U nedjelju je na dopunskim izborima u 74 jedinice lokalne samouprave izabrano 90 vijećnika, a u najviše općina, gradova i županija birali su se dodatni vijećnici srpske nacionalne manjine, no svoje predstavnike birali su i Bošnjaci, Ukrajinci, Romi, Mađari i Talijani.

Odaziv je, gledajući sveukupnu izlaznost, bio 7,9 posto, no dok je primjerice u Zagrebu novi vijećnik Zagrebačke skupštine postao SDSS-ov Nikola Vukobratović sa 214 osvojenih glasova uz izlaznost od mizernih 1,08 % dotle je u nekim gradovima i općinama, daleko manjima od Zagreba, izlaznost bila veća od 50 posto te je trebalo osvojiti i više od 1000 glasova da se uđe u vijeće. No, negdje je  bilo dovoljno i samo četiri ili pet glasova da se uđe u Vijeće.

SDSS je dobio najviše vijećnika, u nekim županijama poput Šibensko-kninske i Splitsko–dalmatinske nije ni imao konkurencije, no tamo gdje je bilo konkurencije bilo je i zanimljivih rezultata.

Primjerice u Sisačko-moslavačkoj županiji je od tri sraza SDP-a i SDSS-a SDP dobio dva. Sisačka gradonačelnica je pojačala svoju većinu u Vijeću uz vijećnicu Đuliju Adamović i osvojenih 62,1 posto glasova, a SDP je dobio vijećnika iz reda srpske nacionalne manjine i u Sunji. No, na razini cijele Sisačko-moslavačke županije SDSS je bio uvjerljiv pobijedivši SDP-ove kandidate i dobivši dva vijećnika u županijskoj skupštini. I u Lasinji u Karlovačkoj županiji te Orahovici su u vijeće prošli SDP-ovi kandidati, pobijedivši SDSS. No, u Primorsko-goranskoj županiji SDSS i SDP su išli u koaliciji te osvojili dva vijećnika u županijskoj skupštini i jednog u Gradskom vijeću Rijeke. U Ogulinu i Benkovcu su se suprotstavili SDSS i Demokratska stranka Srba te je uvjerljivo slavio SDSS dobivši vijećnika, a isti rezultat ponovio se i u nekoliko istovjetnih srazova u Slavoniji.

No, vijećnici iz redova srpske nacionalne manjine izabrani su i iz redova HDZ-a (Crnac kod Donjeg Miholjca te Gornji Bogićevci kod Okučana), HSS-a (Severin i Brinje) i HSLS-a (Šandrovac).

U općini Rasinja je bilo čak četiri kandidata, na ostalim mjestima uglavnom jedan ili dva, a slavio je HNS dobivši dva vijećnika iz reda srpske nacionalne manjine. Najveća izlaznost bila je na izborima dodatnog vijećnika iz redova bošnjačke manjine u Gunji, gdje je glasalo čak 54,3 posto birača i izabran Selim Džomba, u Međimurskoj županiji će jednog vijećnika više imati SDP čiji je prošao kandidat iz redova romske manjine Elvis Kralj, a u općini Orehovica u istoj županiji HDZ je dobio dodatnog vijećnika, također iz redova romske nacionalne manjine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije