CHRISTIAN LINDNER

Trijumf liberala bližeg desnici i ‘najseksi lidera’

CHRISTIAN LINDNER želi biti ministar financija u vladi centra
Foto: Thilo Schmuelgen/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
28.09.2021.
u 20:30

Stranka nekadašnjega hrvatskog znanca Genschera FDP opet je ključni akter

Njemački liberali (FDP) na nedjeljnim izborima osvojili su 11,5% glasova, što je jedan od najboljih rezultata stranke u povijesti. Lideri socijaldemokrata (SPD) i demokršćana (CDU) rekli su da žele sklopiti vlast sa Zelenima i FDP-om, a posebno će pozicija liberala biti prijelomna jer stranka je otvoreno bliža CDU-u.

FDP predvodi Christian Lindner (42), koji se redovito nalazi na vrhu ljestvica “najseksi političara” u zemlji, a poznat je i po dobrom stilu odijevanja. Kao i većina liberala u Europi, za razliku od onih u Hrvatskoj, otvoreno se svrstava bliže desnici, a njegove birače, mlade, dobro obrazovane i male poduzetnike, ne privlači koalicija koja bi povećavala poreze. Uoči izbora, Lindner je naglasio da njegovu stranku sa SPD-om i Zelenima povezuje “samo želja za legalizaciju kanabisa, ništa drugo”.

S druge strane, nakon izbora na kojima je SPD relativan pobjednik, ipak je jasno da ta stranka ima najveću šansu sklopiti vladajuću koaliciju koja je dobila nadimak Semafor, prema bojama stranaka (crveni SPD, žuti FDP i Zeleni).

– Demokratske stranke nikada ne smiju isključiti pregovaranje – rekao je Lindner, koji je ipak u nedjelju nakon objave rezultata razgovarao sa šefom CDU-a Arminom Laschetom dugo u noć.

Desnici su liberali bliži zbog tema koje su bitne u njemačkoj politici: žele niže poreze, više vjeruju tržištu i osobnoj odgovornosti ljudi.

– Pitanje je koalicije vrlo teško za FDP. Njegovi članovi ne žele da ta stranka formira ljevičarsku vladu – rekao je politički znanstvenik Oskar Niedermeyer agenciji AFP.

No, jedan će od najsnažnijih aduta SPD-u biti činjenica da su liberali s CDU-om i Zelenima već pokušali sklopiti koaliciju 2017. godine. No, tada je upravo Lindner odbacio formiranje vlade zbog previše lijevih pogleda CDU-a i Zelenih na pitanja migracije. Isto tako je FDP bio skeptičan prema pretjerano radikalnim politikama Zelenih u pitanjima okoliša, ali je nakon ovih izbora ponešto promijenio ploču te je Lindner rekao da su Zeleni “očito dotaknuli žicu mnogih koji žele snažniju akciju protiv klimatskih promjena”. Budućnost pregovora socijaldemokrata i FDP-a mogla bi se pokazati ključnom u sastavljanju vlade.

FDP je većinu svoje povijesti već proveo na poziciji ključne stranke koja može koalirati s jednom i drugom najvećom grupacijom. Zbog toga je stranka velik dio povijesti i provela u vladi kao mlađi partner SPD-u ili CDU-u, a jednom prilikom nije sišla s vlasti gotovo 30 godina. U tom je periodu dugogodišnji ministar vanjskih poslova (1974. – 1992.) bio i šef FDP-a Hans Dietrich Genscher, kojeg je hrvatska javnost smatrala prijateljem u najtežim godinama rata. FDP je tradicionalno želio osigurati pozicije ministara vanjskih poslova te financija, a Lindner je već najavio da ga upravo ta druga pozicija i osobno zanima.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Potres jačine 6,0 pogodio je Grčku, jedna osoba je poginula

Komentara 3

Avatar southman
southman
07:16 29.09.2021.

Lako za liberale. Zeleni su crveni iznutra.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
20:59 28.09.2021.

Isti nas Njonjo. Aktualno najbolji izbor u Njemackoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije