ISPUNJENA OBVEZA Bill Clinton objavio opsežan popis donatora

Saudijska Arabija za Clintonovu zakladu

19.12.2008.
u 18:06

Ispunjavajući zahtjev Obamina tranzicijskog tima, bivši američki predsjednik Bill Clinton u četvrtak je objavio popis donatora svoje zaklade, što je obećao prije nego što je Obama njegovu suprugu Hillary imenovao novom američkom državnom tajnicom. Lista se proteže na 2922 stranice, a na njoj je oko 200 tisuća donatora.

500 milijuna
Iz popisa objavljenog kako bi se otklonile sumnje u sukob interesa vidljivo je da je Clintonova zaklada primila čak 131 milijun dolara od stranih vlada – među kojima prednjači Saudijska Arabija, koja je zakladi dala između 20 i 25 milijuna dolara, a novac su uplatili i Kuvajt, Katar, Brunei, Italija, Jamajka, kao i norveška nacionalna lutrija.

Primanje stranih donacija za američke predsjedničke kampanje je nedopušteno, no to se ne odnosi na zakladu koja je 1997. godine osnovana u humanitarne svrhe, poput poboljšanja zdravstvene skrbi, osobito za oboljele od AIDS-a te pružanja pomoći nerazvijenim zemljama u Africi i Latinskoj Americi. Od osnutka do danas zaklada je prikupila gotovo 500 milijuna dolara, od kojih su sam Clinton i njegova obitelj donirali između 500.000 i jedan milijun dolara.

Dali i za kampanju
Dva najveća donatora su UNITAID, međunarodna organizacija koja nabavlja lijekove za siromašne, te londonski Children’s Investment Fund Foundation – koje su svaka donirale više od 25 milijuna dolara.

AUSAID, agencija za pomoć australske vlade, donirala je između 10 i 25 milijuna, a na popisu je i saudijski poslovni čovjek Nasser Al-Rashid, u bliskoj vezi sa saudijskom kraljevskom obitelji, te saudijski šeik Muhammad H. Al-Amudi, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Prilozi dvojice Saudijaca su u kategoriji od 1 do 5 milijuna dolara. U istoj je kategoriji i skupina pod nazivom Prijatelji Saudijske Arabije te Zaklada Dubai.

Na popisu donatora su i Bill Gates, Zaklada Eltona Johna za AIDS, Spomen-fond princeze Diane i Institut “Otvoreno društvo” Georgea Sorosa. Mnogi donatori Clintonove zaklade dali su novac i za kampanju, poput televizijskog mogula rodom iz Izraela Haima Sabana.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije