Odlučne

Saudijske žene: Vozit ćemo aute, pa makar se tukle s policijom!

saudijska arabija
AFP
24.05.2011.
u 20:19

Iako je saudijska vjerska policija upozorila da će sve žene koje 17. lipnja samostalno budu upravljale vozilima na licu mjesta biti optužene i bičevane, hrabre Saudijke svojim su tlačiteljima odgovorile da ih se ne boje

Iako su saudijske vlasti uhitile Manal al Sharif, mladu ženu koja je na Facebooku pozvala sve zainteresirane Saudijke da 17. lipnja sjednu za upravljače svojih vozila, čime bi prisilile vlast u svojoj zemlji da promijeni zakon koji saudijskim ženama zabranjuje da samostalno upravljaju vozilima, u samo nekoliko sati 12 tisuća Saudijki podržalo je Manalinu inicijativu, dok je njih čak 15 tisuća najavilo da će taj dan same upravljati vozilima, unatoč prijetnjama vjerske policije da će zbog kršenja muslimanskog zakona biti bičevane.

Primitivni zakon

Aktivist za ljudska prava Walid Abulkhaier, koji prati slučaj mlade pobunjenice, izjavio je da bi Manal mogla biti puštena iz zatvora u slučaju da potpiše izjavu u kojoj jamči da neće sama voziti, što ona odrješito odbija. A razlog zbog kojeg je Manal odlučila rušiti taj primitivni zakon i zbog kojeg ni po koju cijenu ne kani potpisati za svoju slobodu leži u prostoj životnoj potrebi koja ju je zadesila nakon što je njezin brat doživio srčani udar. Prisiljena spasiti brata, naime, mlada je Saudijka morala sama sjesti za upravljač i odvesti brata u bolnicu, čime je automatski morala prekršiti suludi zakon.

Žene će uzvratiti

Iako je saudijska vjerska policija upozorila da će sve žene koje 17. lipnja samostalno budu upravljale vozilima na licu mjesta biti optužene i bičevane, hrabre Saudijke svojim su tlačiteljima odgovorile da ih se ne boje te da će na njihovo nasilje odgovoriti svim silama pa i hladnim oružjem koje će ponijeti sa sobom. A koliko su saudijske žene ozbiljne u svojim naumima, najslikovitije je dokazala Najla Hariri, koja se nakon Manalina uhićenja samostalno provozala u svom vozilu te snimku svoje vožnje objavila na Facebooku uz komentar da je uživala i kako bi i druge žene trebale učiniti isto.

Ključne riječi

Komentara 11

OB
-obrisani-
20:38 24.05.2011.

Naprijed saudijke ! Oslobodite se tirana koji ugnjetavaju sve živo jer uživaju u tome!

PA
Pasdaran
20:49 24.05.2011.

Podržavam inicijativu, jer saudijski zakoni su zbilja sramota.

OB
-obrisani-
21:39 24.05.2011.

Gdje su sad Ameri i njihova borba za demokraciju? Kad su saveznici u pitanju,zahtjevi za demokracijom su vrlo,vrlo relativni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije