Politički triler

SDP čeka rasplet ove drame u Vladi prije nego krene u akciju

02.06.2016., Zagreb - Sabor u nastavku 3. sjednice raspravlja o izvjescu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2015. godinu. Ruzica Vukovac, Marko Sladoljev.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
05.06.2016.
u 15:00

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozvao je vladajuće "da što prije završe ovu agoniju i da što prije izađemo na nove izbore"

Oporba predvođena SDP-om i HNS-om traži raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora što prije, a vodstvo je tih stranaka prelomilo: ni u kakvom eventualnom preslaganju SDP i HNS ne žele sudjelovati. “Izbori će biti u devetom mjesecu”, rekao je u petak šef SDP-a Zoran Milanović.

Potrebno je 76 zastupnika

Dakle, iz perspektive oporbe jedino je pitanje tehnike kako do izbora doći, odnosno hoće li oporba pokrenuti inicijativu u Saboru da se Sabor raspusti ili će čekati da se parlamentarna većina sama od sebe uruši – ako već nije – i pustiti da HDZ odredi tempo i točno vrijeme kada ćemo na izbore.

Da se Sabor raspusti, potrebno je da za takav prijedlog glasa najmanje 76 saborskih zastupnika. S obzirom na političke okolnosti u kojima se nalazimo, taj bi scenarij imao realne šanse za uspjeh.

No, kako neslužbeno doznajemo, SDP o tome još nije donio odluku niti je o tome službeno raspravljao s partnerima iz HNS-a. Šef HNS-a Ivan Vrdoljak pozvao je jučer vladajuće “da što prije završe ovu agoniju i da što prije izađemo na nove izbore”. Šef HNS-a poručuje da Hrvatskoj treba stabilna Vlada koja zna što radi. Iz Vrdoljakovih izjava jasno je kako HNS na vlast ne želi doći preslaganjem, već novim parlamentarnim izborima, ali i kako su u HNS-u vjerojatno skloni opciji da oporba zajedno u Saboru inicira, a potom i izglasa odluku o raspuštanju parlamenta.

Jedan od utjecajnijih saborskih zastupnika HNS-a jučer nam je rekao kako bi HNS mogao inicirati raspravu o raspuštanju Sabora.

– Zastupnik koji ne bi glasao za raspuštanje Sabora zapravo bi sam sebe raspustio – kaže naš sugovornik. Doduše, napominje kako HNS, kao i druge oporbene stranke, još uvijek imaju dovoljan manevarski prostor do donošenja konačne odluke.

Razgovarajući s nekoliko utjecajnih dužnosnika i saborskih zastupnika SDP-a saznali smo kako SDP još nije donio odluku hoće li zajedno s HNS-om i ostalim partnerima iz lijevog centra pokrenuti inicijativu za raspuštanje Sabora.

– Stvari se događaju takvom brzinom da je danas potpuno nezahvalno prognozirati što će točno biti sutra, a kamoli za tjedan dana. Mislim da je najpametnije pričekati još malo i vidjeti kako će se točno odvijati situacija između Bože Petrova i Mosta, premijera Tihomira Oreškovića te HDZ-a i Tomislava Karamarka – kaže naš sugovornik iz SDP-a.

Sve su opcije još u igri

Dakle, u SDP-u čekaju da vide i što će točno napraviti sam HDZ. Hoće li predložiti “rušenje” u Saboru premijera Tihomira Oreškovića prije glasanja o SDP-ovu zahtjevu za opoziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, ali i hoće li uopće ići u “rušenje” Tihomira Oreškovića.

Toliko je obrata već bilo da oporbu više ne bi začudilo ni da se “pomire” s Oreškovićem, ni da raspišu nove izbore, ni da krenu u preslaganje vladajuće većine s prijedlogom novog predsjednika Vlade. 

>>HDZ i SDP se dogovorili oko ustavnih sudaca

Komentara 128

N5
natali 5
15:30 05.06.2016.

sve oni ovo i zakuvase ali zu pomoc medija koji su pod njihovom kontrolom,vidis kako niz icega napumpase Karamarku Aferu,a nije je u biti ni bilo,znaju svi hrvati koliko je Milanovic odgovoran i upetljan u aferu svoga brata Krese,a tuu se radi o milijunskoj prevari,ali ne otome nista u nasoj Stampi,a Karamarku se izmisljaju afere,svaki dan sve naslovnice po nekoliko stranica samo Puc na Karamarka ,i tako su uspili obmanit Hrvatsku javnost,a Karaarko je (sdp-u) im je najveci trn u oku zato sto je bas on htio napravit Lustraciju....ali nedaj boze da to neko smije napravit,radje ce SDP napravit gradjanski Rat u Hrvatskoj nego Lustraciju....Petrovu naivcino kako si samo kao politicar mogao nasjest na ovako nesto..na Afere iz zute stampe ? Petrovu ti si odgovoran za Pad Vlade !!!

L0
luena 01
16:08 05.06.2016.

Koji vic, Karamarko uvlaci Pupovca u preslagivanje vlade, a simpatizeri HDZ drugima pripisuju istok...Kod vas se ne zna tko pije jedino sto znamo da placaju gradjani, a trebao bi Karamarko svu stetu koju je nanio Hrvatskoj platit iz svog dzepa...

RI
rimtutituki75
15:35 05.06.2016.

Sto tocno dobivamo ako hdz skupi 76 glasova za preslagivanje? Kako misle donositi zakone? Sandra perkovic prva ne moze doci jer vecunu petaka u godini ima natjecanja. Da ostale ne navodim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije