Sjednica

SDSS traži da ih se zaštiti od govora mržnje

\'20.10.2010.,Zagreb -  Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL\'
\'Jurica Galoić/PIXSELL, arhiva
05.03.2011.
u 14:53

- Nedopustivo je i da se isti takav govor mržnje može čuti i u Saboru RH i to bez ikakvih posljedica.

Članovi Glavnog odbora SDSS-a donijeli su zaključak kojim od nadležnih državnih institucija ali i Vlade RH i predsjednika RH traže da stranku kao i njene čelnike zaštiti od govora mržnje.

- SDSS podržava ulične prosvjede kao legitmno pravo građana ali je nedopustivo da se na nekim prosvjedima mogu čuti poruke govora mržnje, laži, poziv na linč, osuđivanje stranačkog vodstva i slično.

Nedopustivo je i da se isti takav govor mržnje može čuti i u Saboru RH i to bez ikakvih posljedica, rekao je predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović koji smatra da se sve te poruke dijelom odnose na njegovo dijelovanje tijekom Domovinskog rata a dijelom i radi činjenice što je na čelu jedne organizirane političke stranke sa srpskim predznakom.

Na ovu temu čelniciSDSS-a, zajedno sa načelnicima općina gdje su na vlasti, razgovarati će i sa predsjednikom RH Ivom Josipovićem 25. ožujka. Komentirajući ovakve poruke potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac istakao je da u stranci znaju odakle dolaze takvi napadi kao i koja je njihova svrha. – Očekujemo od
nadležnih državnih institucija da očuvaju stupanj međunacionalnih odnosa kao i minimalno funkcioniranje pravne države. Nedopustivo je da pojedinci i
neke skupine određuju tko je kriv a tko nije, kome se treba suditi a kome ne i slično.

Takvo postupanje može ugroziti postignuti napredak i doprinijeti da izbore dočekamo u netolerantnoj atmosferi, rekao je Pupovac. Odgovarajući na upit novinara da li se poslije svega pripadnici srpske nacionalne manjine osjećaju ugroženo rekao je da se niti 1991. godine nisu osjećali ugroženo pa se tako ne osjećaju niti danas.

– Potrebno je riješiti sve ostatke iz Domovinskoga rata i ispitati i procesuirati sve ratne zločine bez obzira sa koje strane dolaze. Želimo braniteljima biti
saveznici i zaštiti ih od neosnovanoga progona i da slobodno mogu putovati. Isto to želimo omogućiti i Srbima, poručio je Pupovac.

Komentara 64

DJ
Djoganioo3
09:57 06.03.2011.

SVRBI I, SVE....SVRBSKO BILO JE I JEST......\"TUMOR\" U rh KOJI TREBA, ŽURNO---\"KIRURŠKI\"....\"ODSTRANITI\" !!!!!!

ST
storm
15:09 05.03.2011.

Ne prolazi ti Pupovac ovo uvlačenje. Kada bi se uskomešalo i zaratilo, dobio bi ti po glavi i ekspresno bi otišao u najveći srpski grad u Hrvatskoj, onaj dole.

H9
H99
20:15 05.03.2011.

UPUTE HRVATSKIM PRAVOSLAVNIM KRŠĆANIMA KAKO DA SE NA POPISU STANOVNIŠTVA NACIONALNO I VJERSKI IMENUJU? Hrvatski državni popis stanovništva bit će u travnju mjesecu 2011. godine. S tim u svezi obraćamo se svim državljanima RH - u prvom redu pravoslavnim kršćanima kršćanima , koji sebe Hrvatima smatraju, da se slobodno mogu nacionalno i vjerski izjasniti onako kako osjećaju, a ne kako su im donedavno tutori iz Srbije sugerirali. Radi se, naime, o etničkim Hrvatima , kršćanima bizantskog obreda –pravoslavcima koje su SPC (Srpska pravoslavna crkva) i Srbijanske vlasti od 1922. godine ( država SHS, Kraljevina Jugoslavija i SFRJ ) bez njihova znanja , u svim dokumentima pisali da su pripadnici srbskog naroda tako postupno ostvarivali projekt Velike Srbije po Garašaninovim NAČERTANIJAMA. Dokaze o tom vidi u knjizi; Krunoslav Stjepan Draganović, MASOVNI PRIJELAZI KATOLIKA NA PRAVOSLAVLJE HRVATSKOG GOVORNOG PODRUČJA U VRIJEME VLADAVINE TURAKA-, Roma 1937. ,Mostar 1991. Prema ANKETI, koju smo proveli u nekoliko mjesta RH sa većinskim pravoslavnim stanovništvom, utvrdili smo da se preko 90 %, izjašnjavaju kao etnički Hrvati, kršćani bizantskog obreda tj. pravoslavni kršćani. Ostali su se izjasnili ; 8 % pravoslavni kršćani Bugarske, Makedonske , Ruske, Crnogorske pravoslavne crkve i drugih ,bilo je samo 2 % pripadnika Srpske pravoslavne crkve. N a prošlom popisu stanovništva RH, 2001. god.,11.400 hrvatskih pravoslavnih kršćana izjasnilo se da su etnički Hrvati. Hrvatsko pravoslavlje važan je čimbenik hrvatske kulture. Imajući sve ove činjenice u vidu, zajednica Hrvatskih pravoslavnih kršćana pokrenula je inicijativu za obnovu Hrvatske pravoslavne crkve. Držeći se strogo Zakona o vjerskim zajednicama Inicijativni je odbor koncem prošle 2010. godine, utemeljio Udrugu Hrvatskih vjernika – potom slijedi registracija i HPC. Bez obzira na još formalno neregistriranu HPC, pravoslavni kršćani mogu svoje vjerske potrebe obavljati preko Hrvatskih pravoslavnih svećenika. Za sada su to svećenici koji idu u mjesta gdje ih vjernici pozovu (vjenčanja, krštenje, i dr.) Naputak kako se na popisnom listiću izjasniti: Ustavne odredbe RH su nedvosmislene- pročitaj Čl. 14, , Čl. 40. , Čl. 41. st.1. Ustava RH. Prema tome, sukladno Ustavu i Zakonskim odredbama RH ,pozivamo sve pravoslavne kršćane a i druge vjernike i ateiste da se slobodno po vlastitoj volji izjasne na popisnom listiću i to: U rubriku 19 upisuje nacionalnost, a u rubriku 21 vjersku pripadnost. Naprimjer, ako ste upisali u rubriku 19 da ste po nacionalnosti Hrvat, a u rubriku 21 da ste pravoslavac, bit će to dovoljno da se točno utvrdi u Statističkom uredu koliko u Hrvatskoj ima Hrvata-pravoslavaca, Hrvata –katolika, Hrvata – muslimana , Hrvata protestanata (evangelika) itd…. I ne zaboravite, popisne liste su tajna, kao što je tajna i Pristupnica u članstvo Udruge Hrvatskih pravoslavaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije