Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA 'STOP THE CAROUSEL'

EPPO u Italiji razotkrio skupinu koja je preko lažnih tvrtki pokušala izvući 15 milijuna eura

Akcija Stop the Carousel
EPPO
19.06.2024.
u 09:15

Tijekom istrage utvrđeno je najmanje 15 slučajeva teške prijevare kojom su osumnjičeni dobili ili su pokušali dobiti javna sredstva. Među tim zahtjevima bio je zahtjev za isplatom 15 milijuna eura, do čega nije došlo jer je prevara razotkrivena

"Stop the Carousel" ime je najnovije istrage Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Italiji, koja je rezultirala uhićenjem trojice pripadnika kriminalne skupine koja je, kako se sumnja, osnovana samo kako bi  na prevaru dobivala sredstva iz Instrumenta za oporavak i otpornost (RRF). EPPO trojicu uhićenih smatra šefovima te kriminalne organizacije koja je radila po sljedećem principu: specijalizirali su se za osnivanje ili preuzimanje neaktivnih poduzeća kojima su se zatim koristili kako bi na prijevaru aplicirali za sredstva iz RRF-a. Spomenute tvrtke nisu imale fizičke urede, nisu podnosili porezne prijave. Neke od tih tvrtki porezne prijave nisu podnijeli više od 20 godina.

Osumnjičenici su za svoj "posao" kako se sumnja, angažirali i računovođu, koji je izradio dokumentaciju, kako bi se postojao papirnati traga da je sve - legalno. Iz tog papirnatog traga proizlazilo je da spomenute tvrtke imaju milijunske prihode, dok se zapravo radilo o lažnim financijskim izvješćima, koji su kako sumnja EPPO, online bila registrirana u talijanskom registru tvrtki (Registro Imprese). Nakon što su lažna financijska izvješća unesena u registar tvrtki, tvrtke su podnosile zahtjeve za financiranje, internacionalizaciju tvrtki, razvoj e-trgovine ili ulazak na strana tržišta. Ti zahtjevi, od kojih su neki dijelom uključivali bespovratna sredstva, predani su SIMEST-u, talijanskoj financijskoj instituciji za razvoj i promicanje aktivnosti talijanskih tvrtki, koja je odgovorna za upravljanje i distribuciju sredstava RRF-a. 

Osumnjičenici su dobili početnu uplatu, koja je iznosila oko 490.000 eura, a novac je odmah preusmjeren s bankovnih računa tvrtki na račune drugih osoba ili tvrtki. Radilo se o direktnim uplatama s računa na račun ili podizanju novca s bankomata da bi ga se potom uplatilo na određeni račun. EPPO navodi da su osumnjičenici bili svjesni da će  takvim načinom postupanja  proizvesti milijunske nezakonite prihode. Tijekom istrage utvrđeno je najmanje 15 slučajeva teške prijevare kojom su osumnjičeni dobili ili su pokušali dobiti javna sredstva. Među tim zahtjevima bio je zahtjev za isplatom 15 milijuna eura, do čega nije došlo jer je prevara razotkrivena. 

Osim tri uhićene osobe, osumnjičen je i računovođa koji im je pomagao u sastavljanju lažnih bilanci. On je suspendiran, odnosno zabranjeno mu je da radi kao računovođa. U pretragama kuća i stanova osumnjičenika, policija je zaplijenila imovinu vrijednu oko 490.000 eura.

VIDEO Otvorena je Monetera - Muzej novca HNB-a

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije