MALI KAPACITET

Šef Patologije u Vinogradskoj: 'I nama se dogodi da nemamo gdje s tijelima. Gdje s njima, u ured?'

Zagreb: KBC Sestre milosrdnice u iščekivanju pacijenata iz Siska i okolice
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
20.05.2023.
u 09:58

Predstojnik Zavoda za patologiju u KBC-u Sestre Milosrdnice komentirao je kako bi hajka na KB Sveti Duh trebala prestati, navodeći kako se i njima zna dogoditi da tijela preminulih pacijenata nakratko budu na podu mrtvačnice

O slučaju snimke sa KB-a Sveti Duh gdje su se tijela mrtvih pacijenata stavljala na pod mrtvačnice u Zavodu za patologiju, oglasio se i predstojik Zavoda za patologiju KBC-a Sestre Milosrdnice dr.sc. Božo Krušlin. On je za Jutarnji list naveo kako se takve situacije mogu dogoditi, stoga bi ''hajka'' na bolnicu trebala prestati. 

- Gledajte, da vam prenesem naša iskustva. Ovu hajku protiv Sv. Duha treba zaustaviti iz vrlo jednostavnog razloga. Jer imamo frižidere u koje stane osam pokojnika, a jedno nam je mjesto zauzeto jer je pokojnica unutra nekoliko mjeseci, čeka da ju kao socijalni slučaj preuzme Grad Zagreb. Preko produženog vikenda u vrijeme covida znali smo imati i 20 pokojnika i nije isključeno da nemamo kud s njima. U slučaju da nema dovoljno mjesta, bit će na podu. Sada to izbjegavamo jer smo uspjeli nabaviti kolica pa ih stavljamo na njih. Na sudskoj medicini, osobito sada, kad su u kontejnerima, može se dogoditi da pokojnici budu u nekom trenutku, vrlo kratko na podu, dok se ne stvori mjesto za njih. Dakle, takve se situacije mogu dogoditi. Ako nemate mjesta - ispričao je Krušlin. 

VEZANI ČLANCI:

- Nitko pokojnike ne drži mjesec dana na podu, niti tjedan dana, nego možda sat, dva u nuždi. Ako nemate mjesta, a mi smo za vrijeme korone imali po 25 pokojnika, a osam hladnjaka.. Imate tri stola za obdukciju na koje ih možete staviti, određen broj kolica i to je to. Gdje da ih stavimo? Kod mene u sobu? Dakle, u iznimnim se situacijama to može dogoditi, ali čim se stvori prostor, to se rješava. Kapacitet nam je ograničen. I kod nas se dogodilo što i na Svetom Duhu. Zato zovemo pogrebnike da što prije dođu po njih, a bilo je to vrijeme kad je i na Mirogoju, Miroševcu bilo sve puno, nisu ni oni imali kamo s njima - zaključio je.

>> VIDEO Gradonačelnik Tomašević prokomentirao podijeljene otkaze na Svetom Duhu

Komentara 6

DU
Deleted user
10:22 20.05.2023.

Mrtvi ništa ne osjećaju, drugo bi bilo kad bi se s tim tijelima nešto radilo, udaralo i slično, ali ovo rađenje drame oko mrtvog tijela na podu je jadno politikanstvo. Živimo u društvu gdje su sprovodi važniji od pokojnika, budii svakakav prema njemu dok je živ, a kad umre onda trči napraviti najveeeći spomenik, gomilu plastičnog cvijeća i lampaša i naravno osmrtnicu s ljudima koje pokojnik ne bi ni želio tamo....Život je jedan, budimo dobri jedni prema drugima dok smo zajedno, kad nas nema koga briga za cvijeće, lampaše, grobove, što se mene tiče ni sprovod mi ne treba!

Avatar Make my day
Make my day
10:42 20.05.2023.

Dajte pošaljite upit Krematoriju koliko ima mjesta u rashladnim komorama i koliko puta su imali više pokojnika od tog broja. Nakon što se iznenadite odgovorom pitajte gde su stavljali višak?

DU
Deleted user
11:20 20.05.2023.

Kod nas u Hrvatskoj općenito prevladava trend da mi Hrvati moramo biti veći Katolici od Pape. U svemu se pretjeruje i sve mora biti naj naj. Slažem se s exitom, jednom je netko rekao da groblja postoje zbog živih a ne zbog mrtvih. Tijelo je mrtva čahura koja ostaje iza nas, ako u jednom trenutku nakon smrti to tijelo završi nakratko na podu neće se bogovi uvrijediti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije