Mutne vode

Šefovi Hrvatskih voda tulumarili u stanici za obranu od poplava

mahovo (1)
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/4
09.05.2011.
u 12:00

Dinko Brkić direktor je i suvlasnik tvrtke Vodoprivreda Sisak. Nije znao objasniti zašto su platili uređenje crpne stanice Mahovo, objekta Hrvatskih voda, pravdajući se nepostojećim ugovorom

Visoki dužnosnici Hrvatskih voda godinama su sa svojim poslovnim partnerima, ali i s prijateljima i prijateljicama, feštali u potkrovlju Crpne stanice Mahovo. Objekta koji ima mnogo plemenitiju svrhu - obranu od poplava.

Nepostojeći ugovor

Još je zanimljivije što je unutrašnje uređenje gornjeg kata toga objekta pored Siska, kojim upravljaju Hrvatske vode (vlasnik je RH), plaćeno s računa Vodoprivrede Sisak, tvrtke koja je već odavno najvećim dijelom privatizirana. Nekoliko puta tijekom 2002. godine Vodoprivreda Sisak platila je nabavu kreveta, noćnih ormarića, stolaca... kao i stolarske radove za izradu luksuznog namještaja po mjeri.

Direktor i suvlasnik te tvrtke Dinko Brkić priznao nam je da je i sam nekoliko puta bio na “poslovnom ručku” u Mahovu te da su uređenje platili 197.420 kuna.

– Mi smo bili samo izvođač radova. Sve što se radilo u Mahovu rađeno je po ugovoru koji smo potpisali s investitorom, s Hrvatskim vodama – rekao nam je Brkić, odgovarajući na pitanje zašto je uopće plaćao uređenje tuđeg objekta. Ugovor s Hrvatskim vodama na koji se poziva nije nam želio pokazati. A kako i bi kad ugovor ne postoji!

– U 2002. godini, kada je generalni direktor bio gospodin Jakša Marasović, Hrvatske vode nemaju račun niti ugovor sklopljen s Vodoprivredom Sisak za nabavu namještaja za Crpnu stanicu Mahovo – tvrdi Jadranko Husarić, generalni direktor Hrvatskih voda.

Naš izvor kaže da je Vodoprivreda Sisak platila uređenje Mahova kako bi se i na taj način odužila tadašnjim čelnicima Hrvatskih voda za sve poslove koje su od njih dobili. Naime, poslovanje Vodoprivrede Sisak gotovo isključivo ovisi o dobivanju poslova od Hrvatskih voda, jer drugih većih poslovnih partnera, priznaje i Dinko Brkić, nemaju.

Stoga je uređenje “sobice za tulume” najmanje što su mogli učiniti za svoje mecene iz Hrvatskih voda. Naime, tijekom 2008., 2009. i 2010. godine s tom su državnom tvrtkom potpisali ugovore ukupne vrijednosti 129,7 milijuna kuna.

Ove godine opet im je "sjekirica pala u med" - potpisali su ugovor za radove “preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplave”, vrijedan 20,354 milijuna kuna, te okvirni četverogodišnji sporazum za istovjetne radove vrijedan vrtoglavih 117,9 milijuna kuna.

Novac davali i strankama

Naš izvor tvrdi da Vodoprivreda Sisak svojim dobročiniteljima zahvaljuje i na druge načine. Primjerice, donacijama HSS-u i HDZ-u, strankama koje kontroliraju Hrvatske vode i općenito “vodni biznis” u Hrvatskoj. Financiranje političkih sponzora odvija se s računa tvrtke Terra et Aqua (suvlasnika Vodoprivrede Sisak), tvrtke čija je vlasnička struktura vrlo slična onoj Vodoprivrede Sisak.

Dinko Brkić, suvlasnik Vodoprivrede Sisak i jedan od osnivača tvrtke Terra et Aqua, kaže da su HSS i HDZ donirali vodeći se poslovnom logikom.

– To je bila naša poslovna odluka. Daljnjih komentara nemam – rekao je Brkić, kako sam kaže, pasivni član HDZ-a.

Ključne riječi

Komentara 24

CI
cici14
12:29 09.05.2011.

He he Ne shvačam. A kaj su trebali tulumariti u stanici za obranu od požara? Bilo bi jeftinije?

DI
dr-ivek
12:36 09.05.2011.

Još jedna vijest u nizu kako se uhljebljeni krmci razbacuju novcima poreznih obveznika. Još jednom će sutra sve biti zaboravljeno i opet će isti sjediti u istim foteljama kao i do sad. Idemo dalje.

OB
-obrisani-
12:19 09.05.2011.

Šefovi Hrvatskih voda tulumarili u stanici za obranu od poplava i sa time potvrdili da su vesele i radostne \"Prave Hrvatine\" kojima ne paše da nemru nikako u EU stiči ali se vesele da Drava dolazi iz EU i ondaa se preko Balkana udruži sa Dunavom..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije