Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEKI SU STVARNO PRETJERALI'

Sestre Buljan apartmane pune i po četiri mjeseca 'Više nećemo poskupljivati, cijene su otišle u nebo'

Krk: Otok pun turista i krajem rujna
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
21.02.2024.
u 09:06

Zagrepčanke Ana i Andreja, koje su u posao s iznajmljivanjem ušle zahvaljujući djedovini u Malinskoj, ovih dana zadnjim rezervacijama zatvaraju križaljku ljeta 2024., a ne kriju ponos što im se vraća i tridesetak posto gostiju koji su lani kod njih bili prvi put

Dok većina domaćina u privatnom smještaju na Jadranu ima goste 80 dana, sestre Buljan apartmane na Krku pune i po četiri mjeseca. Zagrepčanke Ana i Andreja, koje su u posao s iznajmljivanjem ušle zahvaljujući djedovini u Malinskoj, već sad znaju kakva će im biti sezona. Ovih dana zadnjim rezervacijama zatvaraju križaljku ljeta 2024., a ne kriju ponos što im se vraća i tridesetak posto gostiju koji su lani kod njih bili prvi put.

Tatin poduzetnički gen

Dogodine će se navršiti desetljeće kako su se upustile u iznajmljivanje smještaja, s tim da trenutačno iznajmljuju pet apartmana u dvije kuće te dvije kuće za odmor. Mimo toga, u Rijeci imaju studio za masažu, a jedan otvaraju i u Zagrebu. Poduzetnički gen imale su od koga naslijediti, tata je svojedobno u Vodicama držao restoran, kafić i fast food, a ima i građevinsku tvrtku.

Foto: Privatni album

Uspjeh, očito, nije došao slučajno. Na kvaliteti, koja se sve više pokazuje važnijom i od lokacije i od cijene, sestre inzistiraju od početka, a prva kuća za odmor koju su imale u Dobrinju bila je prva i s bazenom i s pet zvjezdica u toj krčkoj općini.

POVEZANI ČLANCI:

– Sada ih je u Dobrinju s četiri i pet zvjezdica čak 120. Iznajmljuje tko god nešto ima... Znanica mi se ljeti seli kod roditelja da bi izdavala stan turistima, a sve je više i novih apartmana. Sjećam se kad sam kao dijete dolazila na Krk, vizure su bile sasvim drugačije... Ali mnogi višak novca ulažu u apartmane, cijene su zbog potražnje otišle u nebo, i do četiri tisuće eura po kvadratu ovdje u Malinskoj. Mnogi se, istina, osobno ne bave iznajmljivanjem, prepuste to agenciji. Mladima na proputovanju, koji ostanu dva-tri dana, to ne smeta. Ali nije dobro kad toga ima previše. Većina ipak voli kontakt s domaćinom i posve je drukčije kad on dočeka gosta i bude mu pri ruci cijeli odmor. Gost se onda često i vrati – govori Ana, koja se na Krku ljeti smjenjuje sa sestrom i koja priželjkuje da apartmanizacija stane.

Naličje turističke sezone upoznale su i ona i sestra još u Vodicama, dok su kao klinke kod tate prale čaše i prodavale sladoled. Na plažama su, kaže, znale biti gužve da cijelo ljeto ne bi ušle u more.

– Na sreću, Krk nema problema s prekomjernim turizmom kao neka druga mjesta na obali, a nadamo se da će tako i ostati. Kad je previše turista, nije dobro ni gostima ni domaćinima – smatra mlađa sestra Andreja, koja je također prošla prošla tatinu ugostiteljsku 'školu'.

FOTOGALERIJA/VIDEO Pogledajte kako sada izgleda devastirana uvala pred Kornatima koju je opasao Pripuz

Krk: Otok pun turista i krajem rujna
1/161

Obje su, inače, završile Zagrebačku školu ekonomije i menadžmenta, a svojim gostima priskoče, uz sve za što se dobri domaćini pobrinu, i kad požele otići na izlet, unajmiti brod i slično. Posla bude i previše za njihove četiri ruke.

– Priskoči i mama. Ali moramo nekog i zaposliti. Tražimo pomoć u čišćenju i održavanju bazena i okoliša. Idealno bi bilo kad bismo našli neki par... Posla dnevno ima četiri-pet sati, plaća je tisuću eura, a dajemo i smještaj. Ali teško je danas naći dobrog radnika. Ljudi ili očekuju nerealno visoke plaće ili im se i ne radi. Ne znam kako objasniti kad nekome morate tumačiti da se krevet mora pomaknuti kako bi se i ispod njega obrisala prašina... – čudi se Andreja, koje se baš ovih dana sa sestrom bavila "politikom cijena".

Imamo sreće da smo blizu

I, pala je odluka, ove godine poskupljenja neće biti. Apartman za petero, recimo, bit će i ove godine u predsezoni 230 eura po danu, a u špici do 430.

POVEZANI ČLANCI:

– Proteklih nekoliko sezona cijene su išle gore za otprilike 15 posto i sad smo odlučile ostaviti ih kao lani. Želimo maksimalno ugoditi svojim gostima, a praktički smo već i popunjeni – otkriva Ana, koja nije zaboravila prošlogodišnju halabuku oko poskupljenja.

– S razlogom, neki su stvarno pretjerali, pogotovo oni sa srednjom klasom apartmana gdje poskupljenja nisu imala opravdanja u višoj kvaliteti. A poskupjelo je i sve ostalo. Naši gosti koji su uvijek izlazili van na večeru ljetos su to izbjegavali. Kako i ne bi, sjećam se para koji je bio šokiran cijenom dvije kave i porcije s tri palačinke od nevjerojatnih 50 eura. Samo godinu prije to bi platili 20 eura.

Za sasvim prosječne apartmane, s tri zvjezdice, podalje od mora i centra mjesta, s demode namještajem i bez bazena, kojima je realna cijena sto eura, ljetos se na noć tražilo 200, kažu sestre. Kućama za odmor koje su se prije izdavale za 600-700 eura na noć cijena je skočila na tisuću eura. Osim toga, naše su se sugovornice, za potvrdu da je mnogima važan svaki euro, već prošlog ljeta osvjedočile i kako sve više gostiju donosi hranu sa sobom na odmor.

– Mnogim su se turistima poskupljenja na Jadranu zamjerila. Ali imamo sreću da smo blizu Nijemcima, Austrijancima, Poljacima... tako da ta poskupljenja, vjerujemo, neće nanijeti veću štetu. Europljani su u koroni promijenili svoje navike, draže su im bliže destinacije do kojih mogu svojim automobilom i to definitivno i dalje radi u našu korist – optimistične su vrijedne sestre.

VIDEO Pula dobila prvu rotacijsku garažu u Hrvatskoj

Komentara 18

MV
Misl@v
09:30 21.02.2024.

Plaćaju li i one onaj smješni paušal po krevetu? Ovo ne spada pod cimer fraj. Ovo što one rade je biznis i tako bi trebalo biti oporezovano.

AL
AlfaMike
09:32 21.02.2024.

“Teško je danas naći dobrog radnika.” Ovo mi je omiljena rečenica naših “poduzetnika”. U rangu s njom mi je samo ona komentatora po portalima “pametnome dosta”. Nije problem naći , nego je vama problem platiti.

LE
let3
10:46 21.02.2024.

Eto vijest je kad netko neće prenapuhanu cijenu podići.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije