Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nadbiskup Vukšić o stanju u BiH:

'Sigurno je to da se zvecka oružjem, što bi moglo ugroziti mir. Postoji razlog za zabrinutost'

Posjet pape Franje gradu Sarajevu
Sinisa Hancic/PIXSELL
23.02.2022.
u 12:20

Vukšić je istaknuo kako međunarodna zajednica može odigrati važnu, snažniju i jasniju ulogu te da se to od nje i očekuje.

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić upozorio je kako je stanje u BiH već dugo ozbiljno te zahtijeva poduzimaje hitnih mjera kako bi se stabiliziralo, a međunarodna zajednica mora preuzeti svoj dio odgovornosti za tu zadaću.

"Sigurno je to da se zvecka oružjem, što bi moglo ugroziti mir i zato postoji razlog za zabrinutost", kazao je nadbiskup Vukšić u razgovoru za portal Vatican News, kako ga prenosi Katolička tiskovna agencija BK BiH (KTA).  Izrazio je zabrinutost zbog političkih procesa koji traju i čemu su kumovali, kako je rekao, "grijesi propusta" same Europske unije.

Podsjetio je kako su u BiH protekle godine bez intervencija u političkom, zakonodavnom smislu, odnosno bez reformi, iako je jasno da su toj zemlji nužni novi i bolji zakoni kako bi bila uspostavljena vladavina prava. Sve je to stvorilo uvjete za secesionizam i unitarizam, dva politička procesa koja, prema sudu nadbiskupa Vukšića, izazivaju najveću zabrinutost. 

Vukšić je istaknuo kako međunarodna zajednica može odigrati važnu, snažniju i jasniju ulogu te da se to od nje i očekuje.

"Problem su nepravedni zakoni, puni rupa", kazao je vrhbosanski nadbiskup dodajući kako su svi u BiH svjedoci i izbornih manipulacija koje su zapravo zakonite, jer zakon to dopušta.

Takve zakone, kako je istaknuo, valja popraviti i osigurati da se svakom pojedincu i kolektivitetu, narodu i vjerskoj zajednici zajamče njihova prava. Novi vrhbosanski nadbiskup Vukšić tu je službu preuzeo od kardinala Vinka Puljića, koji ju je obavljao 30 godina do potkraj siječnja, kada ga je papa Franjo umirovio.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije