Vijeće za vanjske poslove EU o izborima u Bosni i Hercegovini

Francuska uz Hrvatsku u stavu o izbornoj reformi u BiH

Gordan Grlić Radman
Foto: Newscom/PIXSELL
1/2
23.02.2022.
u 09:00

I europski povjerenik Oliver Varhelyi rekao je da treba naći rješenje za problem s izborom hrvatskog člana Predsjedništva BiH

- Hrvatska će uvijek stajati iza onih odluka koje donesu Hrvati u Bosni i Hercegovini na svojim tijelima, a to je Hrvatski narodni sabor - poručio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman ulazeći jučer u Bruxellesu na sastanak Vijeća za vanjske poslove, na kojemu se raspravljalo o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Traže konsenzus

Među 27 šefova diplomacija postoji konsenzus da se osudi separatistička retorika iz Republike Srpske koja ugrožava stabilnost, pa i integritet zemlje, kako je uoči sastanka novinarima izjavio Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU. Postoji također i konsenzus da svi iz EU trebaju javno poticati političke aktere unutar BiH na ustavnu i izbornu reformu, što je važno za bosanskohercegovačke Hrvate jer bi reforma izbornog zakonodavstva zajamčila legitimno zastupanje najmalobrojnijem od triju konstitutivnih naroda. Ali uoči sastanka još nije bilo sasvim jasno postoji li između Borrella i 27 ministara vanjskih poslova konsenzus oko jednog detalja, koji se pokazao vrlo bitnim za Hrvatsku: to je pitanje treba li EU poslati poruku da će se izbori u BiH u listopadu održati čak i ako ne uspiju pregovori o reformi izbornog zakondavstva.

Hrvatska se zalagala protiv takve poruke, koju je predložila Borrelova služba EEAS, a uoči početka jučerašnjeg sastanka važnu podršku imala je od Francuske, koja je apelirala da se u javnim porukama na temu BiH Europska unija drži samo onih poruka koje podržavaju sve države članice. Francuzi nisu rekli da se izbori u BiH ne trebaju održati bez izborne reforme. Ali su, čini se, rekli da sve dok Hrvatska misli suprotno, EU ne bi trebala govoriti o tom bezuvjetnom održavanju izbora.

Sve smo to neslužbeno doznali uoči početka sastanka, koji je u trenucima zaključenja ovog izdanja još trajao. Rasprava se pozitivno razvijala za Hrvatsku kad je i europski povjerenik Oliver Varhelyi, kako neslužbeno doznajemo, rekao da treba naći rješenje za problem s izborom hrvatskog člana Predsjedništva BiH te da EU uvijek treba imati na umu da u BiH postoje tri konstitutivna naroda “koja zaslužuju jednako predstavljanje, kako je zapisano u Daytonu i u Ustavu BiH”.

Hrvatsko upozorenje

- Naravno da Hrvatska ne može podržati odvijanje izbora samo radi izbora - rekao je ministar Gordan Grlić Radman neposredno uoči sastanka i dodao: - Održe li se izbori po ovakvim uvjetima, to će voditi daljnjoj destabilizaciji BiH, kriza će biti još veća, i na to upozoravamo. 

Komentara 11

GO
goran2hr
09:09 23.02.2022.

Bolje nego ništa, ali ne i puno više od ništa. Za BiH Hrvate neće biti sreće bez njihovog entiteta.

Avatar gracanica
gracanica
13:54 23.02.2022.

Ovaj "Englez" je izgleda zaboravio da je hrvatska vlada pod hdzom 90ix izvela agresiju na Bosnu...

JA
Jania
09:07 23.02.2022.

Zar ne bi trebali svi EU ministri poduprijeti stav Hrvatske, jedine države-članice koja graniči s BiH i najbolje poznaje situaciju u toj zemlji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije