NOVA VOJNA VJEŽBA RUSIJE

Sigurnosni stručnjaci: Ruske vojne vježbe u blizini su nekoliko kritičnih transatlantskih podatkovnih kabela

REUTERS 09-09-2021 17:37 #2
VITALY NEVAR/REUTERS
25.01.2022.
u 11:41

Izbor vremena i lokacija za ruske vojne vježbe budno prate sigurnosni stručnjaci koji upozoravaju da je područje uz zapadnu obalu Europe udaljeno od bilo koje stalne ruske pomorske baze, a također je u blizini nekoliko kritičnih transatlantskih podatkovnih kabela

Irska je poručila Rusiji da njezini planovi za domaćinstvo vojnih pomorskih vježbi uz obalu zemlje "nisu dobrodošli", ali irski ministar obrane dodao je da zemlja nema moć da to zaustavi.

Ovo poruka dolazi usred rastućih napetosti zbog gomilanja ruskih vojnih snaga na ukrajinskoj granici s jedne strane, te prijetnji posljedicama za bilo kakvu invaziju SAD-a i njihovih saveznika s druge strane, javlja BBC.

Međutim, Irska ima dugogodišnju politiku vojne neutralnosti i nije dio vojnog saveza NATO-a. Simon Coveney, koji je ujedno i ministar vanjskih poslova i ministar obrane, rekao je novinarima u Bruxellesu da je irska vlada primila obavijest od Rusije o planiranim vojnim vježbama. One bi se trebale održati oko 240 km (150 milja) od jugozapadne obale Irske.

"To je u međunarodnim vodama, ali je također dio ekskluzivne gospodarske zone Irske", objasnio je. Također je unutar zračnog prostora Irske, a letovi će se morati preusmjeriti kako bi se izbjeglo to područje.

Ekskluzivna ekonomska zona razlikuje se od teritorijalnih ili suverenih voda, a odnosi se na područje u kojem država ima posebna prava na eksploataciju oceanskih resursa. Međutim, tamo se mogu izvoditi pomorske vježbe stranih sila.

"Nemamo moć spriječiti da se to dogodi, ali svakako sam jasno dao do znanja ruskom veleposlaniku u Irskoj da to nije dobrodošlo", rekao je gospodin Coveney.

Coveney je ovu izjavu dao dok se pripremao za sastanak s kolegama iz EU-a kako bi razgovarali o krizi u Ukrajini te nevojnim odgovorima koje EU ima na raspolaganju. 

Usred napetosti oko Ukrajine, Rusija je najavila da će organizirati vojne vježbe sa svim svojim flotama diljem svijeta, uključujući Atlantski ocean. Izbor vremena i lokacija za ruske vojne vježbe budno prate sigurnosni stručnjaci koji upozoravaju da je područje uz zapadnu obalu Europe udaljeno od bilo koje stalne ruske pomorske baze, a također je u blizini nekoliko kritičnih transatlantskih podatkovnih kabela. Upozoravaju da Rusija predstavlja rizik za njih.

 

Komentara 4

MP
miroslav.petkovic.7564
11:53 25.01.2022.

Da da to je poruka Englezin da im rusi dosli na kucni prag.. .Sto se tice Iraca oni su mahom za Rusiju, kao i cjela katolicka Juzna amerika.Eto nek Ameri i Englezi zabrane rusima manevre i nek daju zabranu leta .Bizat ce ameri i englezi ni pelene nece uspit prominut.Eto junacine da vidimo lako je Libiji i Iraku zabranjivat .Vecernji nista ne pise jos Jedan F 35 srusio se strava.Prave kante.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
15:48 25.01.2022.

U slučaju isključenja iz SWIFTa Putler želi presjeći podmorske internetske kablove koji povezuju Europu i Ameriku. Tipično ruski, štakorski. štetočinski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije