LEGALIZACIJA MARIHUANE

Sinčić: 'Zašto Imunološki zavod ne bi proizvodio konoplju u medicinske svrhe?'

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
13.10.2017.
u 13:47

Svojih prijedlogom izmjena zakona Živi zid dotakao se i korištenjem marihuane u rekreativne svrhe.

Zastupnici Živog zida u saborsku su proceduru uputili svoj prijedlog Zakona o legalizaciji konoplje koji će, vjeruju, značajno pomoći razvoju hrvatske poljoprivrede. Sada je omogućen samo uvoz medicinske konoplje, što bi u Živom zidu mijenjali, a tu vide veliki potencijal i za Imunološki zavod.

- Od konoplje se može proizvesti više od 25 tisuće proizvoda, no u Hrvatskoj se, za razliku od Europe, ne može koristiti cijela biljka, pa se koristi samo za hranu za ljude i životinje – kazao je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida dodavši kako pri tome postoji i ograničenja uzgoja samo na jednom hektaru kao i zabrana uzgoja za one koji su kažnjavani zbog zlouporabe konoplje. Živi zid zato predlaže da se ta ograničenja ukinu i da se za industrijsku proizvodnju koristi cijela biljka.

Zalažu se i za upotrebu konoplje u medicinske svrhe, jer, naglašavaju, najnovija znanstvena istraživanja govore o velikom potencijalu konoplje u liječenju niza ozbiljnih bolesti. Zato predlažu da se oboljelima, kojima konoplja može olakšati ili spasiti život, omogući njen neograničen uzgoj.

- Omogućen je uvoz gotovih proizvoda od konoplje, što smatramo štetnim za razvoj hrvatske poljoprivrede. Zašto se, primjerice, Imunološkom zavodu, ne bi dalo da je proizvodi u medicinske svrhe? - zanima Sinčića koji predlaže da se u Hrvatskoj registriraju tvrtke za proizvodnju konoplje u medicinske svrhe.

Svojih prijedlogom izmjena zakona Živi zid dotakao se i korištenjem marihuane u rekreativne svrhe.

- Tražimo da se dozvoli upotreba za vlastite potrebe do šest stabljika konoplje. Legalizacijom do šest stabljika, velikim će se dijelom eliminirati sivo, odnosno crno tržište marihuane i izvan snage staviti mreža dilera, a sudovi rasteretiti procesuiranja benignih prekršaja, što će dovesti do ušteda – kaže Ivan Pernar koji vjeruje da je ovaj prijedlog zakona veliki korak naprijed za hrvatsko društvo.

Komentara 6

SM
SmellsLikeŠit
14:21 13.10.2017.

A bilo bi dobro i za turizam, mogli bi i imati i kafiće u kojima je dozvoljena konzumacija marihuana i sl., tu ima mnogo potencijala...

EM
emojmile
16:50 13.10.2017.

Bravo! Amsterdam se razvio zbog toga. Izrael ljeci.ljude i.dezi sve pod.kontrolomsa marihuanom i zaradjuje. Ljek protiv raka i to legalan! Super ideja, samo da zaživi!!!

OV
Ovozemaljski
16:04 13.10.2017.

Napokon netko da je o tome progovorio . Tu leze milijarde ako budemo među prvima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije