Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUDE TRI RJEŠENJA

Sindikati Petrokemije poručili Vladi: 'Riješite situaciju ili vratite dite materi'

U Sisku održana konferencija za medije o problemima Petrokemije
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/4
23.03.2023.
u 12:54

Sindikati ističu kako je očito postignut dogovor između PPDa, INAe I Yildrima, no da od strane države još nema rješenja

Sindikati kutinske Petrokemije ponudili su Vladi RH tri rješenja kojima je cilj da se čim prije počne proizvoditi mineralna gnojiva u Kutini. „Pokrenite proizvodnju sa sadašnjim vlasnicima, a to su INA i PPD. Ili riješite situaciju sa turskim Yildrimom, ili ih odbijte ili dajte dozvolu za njihovo preuzimanje udjela od INAe i PPDa. Ako to ne ide, vratite dite materi. Uvjeren sam da bi danas Republika Hrvatska za male novce mogla postati novi vlasnik Petrokemije ako INA i PPD to više ne žele biti“ – rekao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Kutini predsjednik sindikata EKN Željko Klaus. 

Sindikati upozoravaju kako je trenutačna situacija neodrživa.

„Stari vlasnici očito to više ne žele biti, novi vlasnici ne mogu ući u vlasništvo, a uprava ne može ništa jer su u vlasničkom vakuumu. A proizvodnje nema.  Ako proizvodnja ne krene uskoro,  Petrokemija će nestati. Radnici već sada odlaze jer se ne proizvodi duže od godine dana, najavljuju se novi odlasci i na kraju neće imati tko pokrenuti proizvodnju uopće“ – dodao je Klaus podsjetivši kako su sindikati 2017., kada je u vlasništvo ukazili Ina i PPD,pristali na konsenzus na molbu premijera Andreja Plenkovića.

„Rekli smo tada da nećemo kočiti proces, ali da to mora ići kako treba. Iako je i bilo razloga od tada da reagirao nekad imali smo viši interes na umu, a to je opstanak Petrokemije. Sada od premijera Plenkovića mi tražimo da napravi konsenzus s nekim od aktera i da krene proizvodnja“- poručio je Željko Klaus. Sindikati ističu kako je očito postignut dogovor između PPDa, INAe I Yildrima, no da od strane države još nema rješenja. 

„Nemamo informaciju gdje je zapelo, ni INA ni PPD kažu da isto tako to ne znaju, a zašto se ne prebacuje međudioničarski ugovor države,  INAe I PPDa na Yildrim nije jasno. Od države je muk, možda to i znači  da se rješenje traži,  ali vrijeme prolazi.“ – poručio je Klaus. Sindikati stoga traže sastanak s ministrom gospodarstva Filipovićem na kojem bi bili svi partneri, a do tada su najavili veliki skup radnika na kojem bi se dogovorile sindikalne akcije. „Radnike najviše brine Filipovićeva izjava da se on brine o našim radnicima jer sjećaju se identične izjave drugog ministra da brine o radnicima sisačke Rafinerije. Stoga ih je strah da Kutina ne završi kao Sisak “ – dodao je glavni povjerenik sindikata EKN-a za Petrokemiju Davor Rakić.

>> VIDEO Tri godine od potresa: Jedan ugašeni život, 27 ozlijeđenih, srušena krovišta, popucale fasade...


 

Komentara 3

EZ
ezer
21:42 27.03.2023.

Neki još uvijek žele tvornice radnicima, to je vrijeme iza nas i nikada se neće vratiti. Kad je gubitak veći od dobitka bolje ne raditi, jeftinije ljudima dati socijalnu pomoć.

PR
propalismoFranjoskroz
13:59 23.03.2023.

Plenkovic će ostati zapamćen jedino po tome da je ugasio sve industrije u Hrvatskoj

KP
kradoljub.profiter
13:03 23.03.2023.

Netko je dobio postotak da ne proradi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije