'SADA ĆE BITI LAKŠE'

Sinoć je na Breganu stigao i Slovenac koji je bio prvi šef granične policije 1991.: 'Granice nisu za ljude'

Foto: Screenshot
1/6
01.01.2023.
u 08:43

Hrvatska je ponoć obilježila ulazak u šengenski prostor simboličnim skidanjem ploče na graničnom prijelazu Bregana, podizanjem rampe i zelenim svjetlom slobodnog prolaska na mjestu nekadašnje granične kontrole koja od noćas odlazi u povijest

Hrvatska je od ponoći u Schengenu, a to su brojni građani dočekali s veseljem, što s hrvatske, što sa slovenske strane. Na slovensko-hrvatskoj granici sinoć smo razgovarali sa Zlatkom Piršom, prvim šefom granične policije na Obrežju. 

- Bio sam tu kad nije bilo granice i sad je opet nema. Mislim da granice nisu za ljude - rekao nam je. 

 

U Hrvatsku često dolazi, a najčešće odlazi u Samobor. 

- Sad će biti još lakše preći. Mi smo susjedi tu, znamo se, prijatelji smo - kaže Pirš koji je poželio svima i dalje dobrosusjedske odnose svima. 

Podsjetimo, Hrvatska je ponoć obilježila ulazak u šengenski prostor simboličnim skidanjem ploče na graničnom prijelazu Bregana, podizanjem rampe i zelenim svjetlom slobodnog prolaska na mjestu nekadašnje granične kontrole koja od noćas odlazi u povijest.

- Otvorili smo vrata Europi bez granica. Slavimo novi dan, Novu godinu, novu Europu s Hrvatskom u Schengenu. Nema više granica koje su predugo stajale između nas i naših susjeda prirodnog okruženja kojem i kao narod, i kao država, pripadamo. Zbog toga je večerašnji čin više od ukidanja kontrola - to je konačna potvrda našeg europskog identiteta za kojeg su se generacije Hrvata borile i izborile - kazao je sinoć ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Komentara 5

FR
franjo
09:46 01.01.2023.

Napokon prestaje slovensko teroriziranje putnika.

BU
Budni
10:01 01.01.2023.

Jedan pametni Slovenac!

LA
lajh1985
10:25 01.01.2023.

Sto kaze onaj Joras na sve to sto je bjezao nasoj policiji kad ga uhvate da je presao granicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije