mljekara iz Desinca

Sir i mlijeko zbog kojih Zagrepčani stoje u redu

'28.02.2013. Mini mljekara Veronika, Desinic - Mlijeko i mlijecni proizvodi iz mljekare Veronika vlasnika Mladena Surbeka svakodnevno dolazi na Zagrebacke trznice. Mlijekara broji 82 zaposlenika, a sl
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/4
05.03.2013.
u 14:28

Šest kamiona svako jutro skuplja mlijeko po zagorskim bregima. Od štale do stola prođu 24 sata. Nemaju robe na zalihama ni u hladnjačama.

Je li vam drago što Zagrepčani svako jutro na tržnicama čekaju u redu na vaše mlijeko? Pitali smo to Mladena Šurbeka, vlasnika mini mljekare Veronika iz Desinića, koji je uspio u Zagorju stvoriti mrežu malih kooperanata koji mu isporučuju pravo domaće mlijeko, dakako bez štetnog aflatoksina.

– Naravno da mi je drago – smije se Šurbek, ali istog se trenutka uozbilji: – Šteta da ga nemam i više jer imamo strašno puno poziva ljudi iz Dubrovnika, Splita i Rijeke, čak i Slavonije koji pitaju gdje mogu kupiti naše proizvode, zašto kod njih ne otvorimo trgovine. Kažemo im da nemamo ni kapaciteta ni vozila.

U Desiniću se već godinama sav asortiman – od vrhnja, kajmaka, sira, stepka, jogurta do svježeg mlijeka – potpuno proda. Sir i vrhnje desinićke Veronike svako su jutro na zagrebačkim tržnicama od Dolca i Kvatrića do Gajnica i Španskog, u tridesetak vlastitih maloprodajnih mjesta u Zagrebu, Zagorju, Velikoj Gorici, Jastrebarskom, Samoboru i Karlovcu, ima ih i u trgovačkim lancima Konzuma i Bille. Uskoro, nada se Šurbek, imat će 70 posto vlastite prodaje pa neće morati ovisiti o trgovačkim lancima.

Mlijeku ništa ne uzimaju

Svako jutro šest kamiona otkupljuje mlijeko po zagorskim bregima te ono istog dana ide u preradu, a idućeg jutra hladnjače iz Desinića razvoze na prodajna mjesta gotove dnevne proizvode. Od štale do stola prođu 24 sata. Robe nema na zalihama ni u hladnjačama, tvrdi vlasnik Veronike.

Danas mljekara otkupljuje mlijeko na području Krapinsko-zagorske županije, malim dijelom i Zagrebačke, a jednog kooperanta imaju i u Varaždinskoj županiji. Sveukupno ih je 480.

– U Austriji se razvijaju mala domaćinstva koja imaju od pet do deset krava, u Italiji i Njemačkoj također. Ovdje imamo velike farme, a to je već industrija i onda se događa to što se događa – kaže Šubek.

– Mlijeko koje se prerađuje izvorne je kvalitete, hvali se on. – Mi nismo industrija koja mlijeku uzima kvalitetne sastojke. Sir i vrhnje radimo upravo onako kako se oduvijek radilo na selu. Naše se mlijeko ne homogenizira i ne sterilizira i zato ima miris i okus.

– Sreća je što Zagorje nije pogodila suša kao Slavoniju pa je hrana za stoku bila zdrava, bilo je dosta zelene trave i nije trebalo puno kukuruza – smatra Šurbek. Afera s aflatoksinom samo je još više povećala probleme u poljoprivredi. Mljekarski sektor je nesređen – smatra naš sugovornik. Smatra da bi Ministarstvo poljoprivrede trebalo koordinirati velike proizvođače i dati bolju logistiku malim poljoprivrednicima. Primjerice, u Zagorju već ima općina gdje nema ni jedne krave.

Posao za još 10 ljudi

Proširi li se Veronika, pitanje je gdje će moći otkupljivati mlijeko. Proteklih deset godina broj krava u Zagorju pao je sa 14.800 na 6600.

Šurbek je vlasnik i direktor prve mini mljekare u Zagorju i prije desetak godina imao je 14 zaposlenih i ostvarivao 8,5 milijuna kuna prihoda, a sada zapošljava više od 80 ljudi i ima 40-ak milijuna kuna prihoda. Veronika dnevno preradi 20.000 litara mlijeka, a kada uz sadašnji bude sagrađen novi pogon, proizvodnja će se povećati na 25.000 litara. Ove godine Veronika planira zaposliti još desetak ljudi. Mljekara je dobitnik brojnih priznanja i medalja na međunarodnim sajmovima.

>>\'Naše mlijeko je ispravno. Krave pregledavam od roga do papka\'

Komentara 6

NE
Nepokolebljiv
15:44 05.03.2013.

Samo se moraju paziti da se netko sjeti analizirati i njihovo mlijeko pa ce i tamo biti "zagadenja" i "umjetnog" mlijeka iz praska napravljena u GMO tvornicama.

MA
matador007
16:17 05.03.2013.

Zagorci smo ljudi pravi,kaj nam pak moreju,svi dolaze,svi prolaze a ZAGORCI OSTAJEJU!!!Živio naš prelijepi zagorski kraj! Ponosna sam Zagorka i hvala Bogu da nas još ima!

JO
josephbt
17:24 05.03.2013.

"koji mu isporučuju pravo domaće mlijeko, dakako bez štetnog aflatoksina." Kakvo mlijeko se isporucuje "zloj industriji"? Koja je razlika izmedju "pravog" i drugog mlijeka? Koje mlijeko nema aflatoksine, a znamo da je definirana gornja granica? "Mi nismo industrija koja mlijekuu uzima kvalitetne sastojke. Sir i vrhnje radimo upravo onako kako se oduvijek radilo na selu. Naše se mlijeko ne homogenizira i ne sterilizira i zato ima miris i okus." Koja industrija uzima te sastojke iz mlijeka, koji su to i sto se s njima radi? Ukoliko sir i vrhnje rade kako se oduvijek radilo, zasto i kako imaju EN ISO 9001:2000 i HACCP certifikate? Posto ne proizvodi sterilizirano mlijeko, zasto naglasava da se ne sterilizira mlijeko? Kakve veze ima homogenizacija mlijeka s gubitkom arome, kad znamo da homogenizacija povecava aromaticnost mlijeka? Bullshit clanak. Da, Veronika ima izvrsne proizvode, ukusne i aromaticne, istinski se isplati kupovati njihov asortiman. Ali kad vidim ovakva izmisljanja samo zato da bi se na brzinu zaradilo na strahu kojeg ljudi sad osjecaju, muka mi bude i najradje nikad vise ne bih nista njihovo kupio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije