Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Četvrti slučaj trovanja, još jedan mladić primljen u KBC Zagreb; Policija na zagrebačkom PMF-u

Coca-Cola, najprodavanije bezalkoholno pi?e na svijetu
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
07.11.2023.
u 23:55

Hrvatsku trese skandal sa sumnjivim gaziranim pićima. U KBC Rijeka zaprimljen je pacijent s ozljedama jednjaka nakon konzumacije. Dva su se prijavila danas u KBC Zagreb. Iako informacije kolaju još od ponedjeljka poslijepodne, tek danas ujutro stižu prve službene

Društvene mreže u ponedjeljak poslijepodne preplavila su upozorenja građanima da ne piju određene sokove i mineralne vode zbog navodnih trovanjaU porukama je stajalo kako je više ljudi hospitalizirano zbog toga što su se otrovali pićima. Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da su u zagrebačkom KBC-u primjene dvije osobe, stare 29 i 38 godina, zbog sumnje na slučaj trovanja uslijed konzumacija bezalkoholnih gaziranih pića, od kojih je jedna imala lakša oštećenja te je otpuštena na kućno liječenje. Kasnije je zabilježen još jedan slučaj.

Video: Beroš o detaljima trovanja u Zagrebu i Rijeci: Sve se istražuje. Ako imate tegobe, javite se liječniku

"Najozbiljniji je slučaj u KBC Rijeka, s obzirom da je prvi pacijent koji je došao ovdje u KBC već otpušten na kućno liječenje, naravno treba piti lijekove i mirovati te biti pod određenim nadzorom. A ovaj treći slučaj je tek u fazi evaluacije, on je suspektan na kemijsku ozljedu sluznice probavnog trakta, to treba još dokazati zbog niza drugih okolnosti", izjavio je ministar Beroš ispred zagrebačkog KBC-a gdje je stigao kako bi obišao pacijente.

U riječkoj bolnici ranije je hospitalizirana jedna osoba zbog sumnje na kemijsku ozljedu jednjaka zbog konzumacije kontaminirane mineralne vode u jednom kafiću. Premda se radi o teškim ozljedama, prati se stanje, a pacijent je stabilno, rekao je minista.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

23:30 - Kako javlja Dnevnik.hr, otkriven je još jedan slučaj, četvrti. Potvrdio im je to Rajko Ostojić, specijalist gastroenterologije i hepatologije te predstojnik Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Zagreb. - Oko 20 sati zaprimili smo pacijenta. Riječ je o muškoj mlađoj osobi koji je u klinički dobrom stanju, obrada je u tijeku i za sada je klinički dobro - rekao je Ostojić, dodajući da postoji sumnja da je riječ o trovanju pićem. No, naglasio je da se čeka detaljna obrada. 

21:14 - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke koje im je u poslijepodnevnim satima dostavila Sanitarna inspekcija. Riječ je o "dva kompozitna uzorka koji se sastoje od 16 bočica, ukupno 8 litara tekućine", potvrdio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. "Riječ je vjerojatno o nekim korozivnim sredstvima i tu je najbitnije da vidimo postoje li neki strani elementi u tom piću, jer piće samo po sebi i sav sadržaj koji je unutra ne mogu takve ozljede uzrokovati", naglasio je Capak.  Rezultati analize bit će poznati sutra, o čemu će biti obaviješten Državni inspektorat, a u tijeku su policijska istraga i postupanje DORH-a. Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat, dodao je ravnatelj HZJZ-a

"Mi u ovom trenutku ne možemo savjetovati da se pije ovo ili ono piće. Svi mogu konzumirati vodu za piće iz vodovodne mreže koja je zdravstveno ispravna, pod kontrolom Sanitarne inspekcije i ovlaštenih laboratorija" kazao je Capak.

20:25 - Kako doznajemo, jedan od mladića koji se prijavio u KBC Zagreb piće je kupio na automatu na zagrebačkom PMF-u. Studenti su danas poslijepodne vidjeli policiju kod automata s bezalkoholnim pićima na odsjeku fizike. Pretpostavljaju da je mladić koji je završio na rebru Rebru popio Colu s tog automata.


Video: Policija na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu gdje je prijavljen slučaj trovanja gaziranim pićem iz automata

19:48 U KBC Rebro stigao je i ministar Beroš. "Upravo sam došao da bih s kolegom koji je zamjenik ravnatelja pogledao pacijente. Čekam kolegu Capaka, u kontaktu smo s drugim institucijama, gledamo postoji li veza između slučajeva jer su se dogodili u različitim gradovima i s različitim pićima. Pogledat ću bolesnike, vidjeti kako su, ozljede nisu po život opasne, nisu teške", rekao je za Dnevnik Nove TV. Naveo je kako su u kontaktu s Državnim inspektoratom te da bi se preliminarni rezultati istrage trebali znati sutra. Rekao je i kako je KBC Rijeka postupila kako treba. "Situacija se stubokom promijenila kada smo doznali da postoje još dva slučaja", donosi DNEVNIK.hr.


GALERIJA Pokupili uzorke sa sumnjivog automata: Policija na zagrebačkom fakultetu

Coca-Cola, najprodavanije bezalkoholno pi?e na svijetu
1/14

19:37 - Iz Coca-Cole su se oglasili novim priopćenjem.

- Poslujemo prema najvišim standardima kvalitete i zdravstvene ispravnosti, koji prolaze i kroz redovite vanjske kontrole. Usporedno smo proveli detaljnu internu istragu koja nije pokazala nikakve neusklađenosti u našoj proizvodnji. Dodatno, poslali smo uzorke neovisnom akreditiranom laboratoriju na daljnju analizu - prenosi Dnevnik HRT-a.


GALERIJA Dvije osobe u KBC -u Zagreb nakon što su popili gazirano piće, stigla i policija

Coca-Cola, najprodavanije bezalkoholno pi?e na svijetu
1/20

19:18 - Svjedok trovanja u Rijeci opisao je za 24sata što se dogodilo 19-godišnjaku kada je popio gutljaj gazirane vode: "To je bilo strašno. Odjednom je počeo vikati, ništa nam jasno nije bilo. Nismo znali što se zbiva. Samo je vikao i mahao rukama. Vikao je da ne može disati. Otrčao je u WC, počeo povraćati krv" 

>> VIŠE OVDJE


19:15 - Večernjakova reporterska ekipa prošetala je danas Rijekom i dobila puno reakcija građana na cijeli slučaj. Bez obzira što nisu htjeli svi službeno razgovarati s novinarima, bilo je jasno da su svi upućeni i da su znali o kojoj se temi radi. Mlađi sugovornici su nam isticali da prvotno nisu mogli vjerovati u strašne fotografije i tvrdnje koje su se dijelile porukama na WhatsAppu i drugim društvenim mrežama. 


17:47 - Dvije su osobe zaprimljene danas na hitni prijem KBC-a Zagreb zbog problema koji su nastali nakon što su popili gazirano piće. Slučajevi nisu povezani. 

>> VIŠE OVDJE


15:42 - Dvije bočice bezalkoholnog pića koje su uzorkovali s riječkog područja poslane su u HZJZ u Zagreb, kazao nam je doc. Željko Linšak, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. 

Bočice su poslijepodne stigle u HZJZ gdje će Služba za zdravstvenu ekologiju provjeriti njihov sastav, nakon čega će se HZJZ o tome očitovati.  

>> VIŠE OVDJE


14:58 - Jedna osoba nalazi se u KBC-u Rijeci nakon što joj je ove subote pozlilo u ugostiteljskom objektu. Kasnije se doznalo kako se sumnja na kemijsku ozljedu, a iz KBC-a su poručili kako je osoba stabilno. Cijela ova situacija raspetljala se nakon što se društvenim mrežama munjevitom brzinom počela širiti priča o zatrovanim bočicama Coca-Cole, a reporterka Večernjeg lista Snježana Bičak nalazi se trenutno u Rijeci gdje je razgovarala s djelatnicima u bolnici gdje je ozlijeđena osoba.


13:15 Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata obavila je očevid odmah po zaprimanju obavijesti PU primorsko-goranske da je jednoj osobi pozlilo tijekom ispijanja bezalkoholnog pića u riječkom kafiću, te je inspekcijski postupak u tijeku, izvijestili su iz Državnog inspektorata.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo primorsko-goranske županije su na upit Hine odgovorili kako nakon zaprimljenih informacija o kemijski kontaminiranim pićima u ugostiteljskim objektima, ali i hospitalizacija pod sumnjom na kemijsku ozljedu usne šupljine, grla i jednjaka, nadležna tijela na terenu prikupljaju uzorke spornih pića. Nad njima će se provesti sva potrebna ispitivanja radi utvrđivanja činjeničnog stanja.  Više čitajte OVDJE

12:57 - Oglasili su se iz primorsko-goranske policije, MUP-a, KBC-a Rijeka, pa i Coca-Cole Hrvatska. Donosimo pregled stanja i svega što dosad znamo o slučaju trovanja u Rijeci. Više OVDJE


12:45 - Gastroenterolog Ivica Grgurević gostuje u emisiji Večernjeg TV u kojoj komentira slučajeve trovanja kiselinom  Emisiju možete pratiti ispod: 


12:20 - Nakon višesatne šutnje, Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o. se danas oglasila priopćenjem, navodeći kako se radi o izoliranom slučaju.

''Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za suradnju sa svim nadležnim tijelima'', objavili su.

>> VIŠE OVDJE


11:55Ministarstvo zdravstva poručilo je za Jutarnji list kako nemaju nadležnosti u slučaju trovanja vodom, navodeći kako je sanitarna inspekcija od 2019. godine odgovorna za provođenje službenih kontrola.

- Spomenuta voda puni se u Austriji te ju je priznalo njihovo nadležno tijelo. Prema dostupnim informacijama, slučaj trovanja vodom iz boce koja je poslužena u ugostiteljskom objektu preuzeo je DORH i Ministarstvo unutarnjih poslova, a sanitarna inspekcija Državnog inspektorata uzela je uzorka predmetne vode radi utvrđivanja činjenica - poručuju iz Ministarstva.

POVEZANI ČLANCI:


11:13 - Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić potvrdio je za 24sata kako je pacijent, primljen prije nekoliko dana zbog ozljede jednjaka, trenutno stabilno. 

- Primili smo pacijenta pod sumnjom u kemijsku ozljedu jednjaka. On je sad stabilno, a sve oko okolnosti događaja koji su doveli do njegove ozljede je preuzela policija - potvrdio je. 

 


10:43 - Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije potvrdio je jutros kako na analizu stižu prvi uzorci sokova i mineralne vode iz riječkih kafića, nakon što su se društvenim mrežama krenule širiti poruke o slučajevima trovanja kiselinom. Iz NZJZ-a Primorsko-goranske županije za Novi list su potvrdili kako će stručnjaci pri dobivenim uzorcima provjeriti njihovu potencijalnu kontaminiranost. 

Inače, za Večernji list su objasnili kako zasad ne mogu davati izjave za cijeli slučaj, ali će se tijekom dana detaljnije oglasiti priopćenjem za medije.

>> VIŠE OVDJE


10:19 - U istragu mogućeg slučaja trovanja u Rijeci uključio se i Državni inspektorat.

- Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata odmah je po zaprimanju obavijesti Policijske uprave primorsko-goranske, Ministarstva unutarnjih poslova, obavila očevid iz svoje nadležnosti. Inspekcijski postupak je u tijeku - kazali su nam iz Državnog inspketorata.


10:10 - Primorsko-goranska policija oglasila se jutros na navode, potvrđujući kako jednoj osobi je pozlilo od konzumacije pića. 

''Policijska uprava primorsko-goranska 4. studenoga ove godine zaprimila je dojavu da je jednoj osobi pozlilo tijekom konzumacije bezalkoholnog pića u jednom od ugostiteljskih objekata u središtu Rijeke te je prevezen u KBC Rijeka radi  pružanja odgovarajuće liječničke pomoći. Tijekom dosadašnjeg postupanja policijski službenici obavili su očevid, izuzeli određene predmete te obavili razgovore s više osoba.

O svim dosadašnjim saznanjima policija je izvijestila nadležno državno odvjetništvo, kao i  nadležni Državni inspektorat radi poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti.  Utvrđivanje svih relevantnih činjenica vezanih uz ovaj događaj se nastavlja. Napominjemo da osim ovog te jednog događaja iz prethodnog razdoblja, policiji do sada nisu prijavljeni drugi slični događaji'', objavila je policija.


10:06 - Iz MUP-a su za 24sata zasad potvrdili kako policija istražuje cijelu situaciju, no nisu pružili više informacija. 

>> VIŠE OVDJE


9:53 - Vezano uz mogući slučaj trovanja vodom iz boce, iz KBC-a Rijeka javljaju da su imali slučaj kemijske ozljede jednjaka, no ne navode uzrok tome.

- U KBC-u Rijeka je zaprimljena na bolnički odjel jedna osoba pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka. Njezino medicinsko stanje je trenutno stabilno te se nastavljaju indicirani dijagnostičko-terapijski postupci - objavili su, dok cijeli odgovor možete pročitati OVDJE.

VEZANI ČLANCI:


9:05 - Informacije o moguće opasnim pićima pokušali smo u ponedjeljak navečer provjeriti u PU primorsko-goranskoj, gdje su nam rekli da zasad nemaju saznanja o tome te da će više informacija imati sutra. Upite smo poslali KBC-u Rijeka, kao i proizvođaču. Još čekamo njihove odgovore koji bi pomogli rasvijetliti slučaj.  

Ako se utvrdi da su uznemirujuće poruke lažne, postoji mogućnosti da osobe koje su ih proširile za to odgovaraju. Naime, u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira stoji: "Tko izmišlja ili širi lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 700,00 do 4000,00 eura ili kaznom zatvora do 30 dana."

Foto: Facebook/Screenshot
Foto: Facebook/Screenshot

VIDEO U Našicama spalili 3 tone droge balkanskog kartela

Komentara 59

Avatar Zavratnica
Zavratnica
08:48 07.11.2023.

A da napišete o kojim se pićima radi?

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
08:34 07.11.2023.

Boje se tužbe Romerquellea

Avatar Viktor999
Viktor999
11:53 07.11.2023.

godinama pijem samo pivo i domaće vino i još se nisam otrovao a ne te gluposti, sama kemija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije