Damask

Sirijci Lavrova dočekali kao heroja: Hvala Rusiji!

Sirijci Lavrova dočekali kao heroja: Hvala Rusiji!
AFP/PIXSELL
07.02.2012.
u 19:37

Damask su preplavile tisuće Sirijaca i pozdravile ruskog šefa diplomacije, koji ističe: Mi samo želimo spriječiti zapadnu vojnu intervenciju

Samo nekoliko dana nakon što je Rusija stavila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti o Siriji, šef ruske diplomacije Sergej Lavrov stigao je u Damask. Na ulicama ga je u znak zahvalnosti dočekalo razdragano mnoštvo Assadovih pristaša. Istodobno sirijske snage sigurnosti nastavile su žestoke obračune s pobunjenicima. Samo je u ponedjeljak u obračunima poginulo stotinjak ljudi. Izuzetno malobrojni novinari zapadnih medija koji su uspjeli ući u Siriju javljaju da je najgore u Homsu, koji vojska zasipa minobacačkim granatama. Aktivisti, pak, javljaju da je od petka, kada su započeli žestoki obračuni, samo u tom gradu ubijeno više stotina ljudi.

Histerična reakcija

Odmah nakon dolaska Assadu, Lavrov je kazao da su zapadne zemlje na ruski veto reagirale histerično. A kao glavni razlog njegova poprilično hitnog posjeta Damasku navodi se “pokušaj da se što brže pronađe način za stabilizaciju situacije u Siriji”. Lavrovu je iz Washingtona glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland poručila da iskoristi izravan kontakt s Assadom kako bi mu kazao da je njegov režim već izoliran te da bi trebao odstupiti kako bi se mogao provesti plan Arapske lige.

No, Lavrov je jasno dao do znanja da je njegov odlazak u Siriju pokušaj da Rusija preuzme inicijativu za rješavanje ove krize od zapadnih zemalja, poglavito od Sjedinjenih Država. Rusija i dalje tvrdi da nije na strani Assada te da joj je jedina namjera spriječiti zapadnu vojnu intervenciju u Siriji, koja bi mogla prouzročiti krvoproliće i kaos u toj zemlji, ali i u drugim susjednim zemljama s kojima Rusija ima jako dobre odnose.

Analitičari drže da Rusija zapravo kupuje vrijeme kako bi Assada nagovorila na ustupke. – Sada Lavrov zapravo poručuje Assadu: "Evo, Moskva je učinila sve što je mogla, no ako izostane vidljiva promjena u Siriji, tada tebe, unatoč ruskoj poziciji, čekaju vanjske vojne mjere” – napisao je urednik lista Rusija Fjodor Lukjanov. Assad je, pak, obećao da će se ovih dana sastati s povjerenstvom koje je radilo na izradi novoga ustava zemlje te da će objaviti datum referenduma o njemu.

Turska inicijativa

Za to vrijeme američka državna tajnica Hillary Clinton upozorava da će razotkriti sve zemlje koje financiraju Assada i Siriji šalju naoružanje koje se upotrebljava protiv civila misleći pritom na Rusiju koja Siriji prodaje veliku količinu naoružanja.

Nakon Sjedinjenih Država i Velike Britanije, danas su iz Damaska veleposlanike povukle Italija i Francuska. U Bruxellesu, pak, i Europska unija intenzivno priprema novi paket sankcija protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Ključne riječi

Komentara 273

OB
-obrisani-
18:34 08.02.2012.

pa kad si tako vispren što ti nisi to rekao

VL
©
20:13 08.02.2012.

baš tako.....

OB
-obrisani-
22:12 07.02.2012.

Ne treba se previše pjeniti zbog Ruskog veta To je sve zajednička politička igra iako nekima danas to izgleda drugačije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije