Tiha opasnost

Siromašna predgrađa Pariza tempirana su bomba u srcu Europe

Pro-Palestinian Protesters Demonstrated - ParisAn estimated 5,000 Pro-Palestinian protesters demonstrated against Israeli military action to show their support for the Palestinian people in Paris, France on July 19, 2014. Clashes broke out in defiance of
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
08.10.2014.
u 17:00

Nezaposlenim, iz društva isključenim imigrantima u Francuskoj ISIL-ova ideologija nudi duhovno ispunjenje i mogućnost osvete

Avenija Elizejske poljane, žila kucavica Pariza, bliješti noću od luksuza. Na ulazu trgovine Louis Vuitton, u čijem izlogu sjaji torbica od 3200 eura, dvadesetak osoba nestrpljivo čeka. No preko puta, Pariz pokazuje drugo lice. Ispred izloga trgovine kozmetikom Guerlain jedna žena nepomično leži na hladnom pločniku. Prolaznici s vrećicama se ne obaziru. Promiču opijeni markama koje se nižu u nedogled. Tek jedno dijete zastaje, širom otvorenih očiju gleda ženu, pitajući se zašto nema dom.

– Gladna sam, govori Romkinja koja je iz Rumunjske, preko BiH, došla prositi u Francusku. Roditelji rukom povlače dijete pa i ono nestaje u mraku sporedne ulice.

Nema integracije

Iz velegradskog podzemlja izviru dodatni prosjaci, uglavnom iste takve žene zamotane maramama. U Parizu 40 posto građana smatra da stranci nisu dobro integrirani u društvo. Sjever i istok Pariza nastanjeni imigrantima tempirana su bomba. Prije devet godina, bježeći pred policijom, dječaci sjevernoafričkih korijena sakrili su se u električnu stanicu. Dvojica su poginula od udara struje, a jedan je bio ozlijeđen. To je Arapima te drugoj generaciji crnih doseljenika bio okidač za paljenje automobila i javnih zgrada.

– Čim si crnac, sumnjiv si, kaže Frederic (28) rođen u Parizu. Njegovi su roditelji došli iz Konga, iz središnje Afrike, u kojem nikad nije bio. Prohladni vjetar kovitla papire ulicom Porte de Montmartre. Ispod mosta, na divljoj uličnoj tržnici, prodaju se stare cipele, alati, povrće... Jedna naranča kotrlja se ulicom. Među trgovcima i kupcima nema bijelaca. Bijele policajke na konjima kontroliraju tu "parišku burzu otpada". Čim se zatvori, sirotinja pregledava odbačene kutije.

– Ti ljudi žive u getima. Tenzije s policijom stalno su prisutne, ističe novinarka Gaëlle Pialot. U megalopolisu dio imigranata nije postao dijelom sustava, ne zato što to ne želi, već zbog niske razine obrazovanja.

– Oni koji se ne mogu integrirati, žive u paralelnom društvu, napominje Anđelko Milardović, autor knjige "Stranac i društvo".

– Lokalno stanovništvo pita se zašto se izdvajaju, zašto ne prihvaćaju lokalnu kulturu i običaje, kaže.

Okruženje je pogodno za radikalizam. Oko 900 francuskih državljana priključilo se islamistima u Siriji i Iraku, a militanti Islamske države pogubili su u Alžiru francuskog turista Hervea Gourdela. Alžir, bivša francuska kolonija, stekao je nezavisnost 1962. Uoči dekapitacije Francuska je dobila ultimatum za zaustavljanje napada na položaje Islamske države u Iraku. Francuski zrakoplovi od 19.rujna sudjeluju u udarima, a predsjednik Françoise Hollande poručuje: "Borba protiv terorizma mora se nastaviti. To nije samo naša dužnost već i pitanje časti."

U kozmopolitskom Parizu 26 posto ispitanika ne osjeća se sigurno, dok u luci Marseilles to kaže njih 67 posto. Strah se nezaustavljivo širi, a mjere sigurnosti pojačane su na aerodromima i javnim mjestima. Dalil Boubakeur, predstavnik francuske islamske zajednice, ističe da to nije islam kojem oni pripadaju te je pozvao muslimane da osude ubojstvo.

Nedavno su, pak, ubojstva palestinskih civila u Gazi potpirila emocije muslimana i židova.

– Sukob na Bliskom istoku zatresao je Francusku, no rano je govoriti o posljedicama – kaže Pialot. Crnac podrijetlom sa Zelenortskih Otoka, na zapadu Afrike, ne podržava napade, a imigrant iz Alžira ističe da "situacija nije dobra".

– Svi su oni izmiješani u gužvi podzemne željeznice.U lokalnim ljudima, kada ih vide, izazivaju strah od nepoznatog jer ne znaju njihove namjere – kaže Milardović. Francuzi pamte bombaške napade u susjednoj Španjolskoj gdje je 2004. u madridskom metrou poginula 191 osoba tri dana uoči izbora.

Isključenost i bijeda

Vladajući konzervativci izgubili su vlast, a Španjolska povukla vojsku iz Iraka. Izbori u Francuskoj održavaju se 2017., no izgledan je poraz Hollandea. Prema anketi, pobjednica je Marie Le Pen, liderica radikalnog Nacionalnog fronta. Pobijedila bi Hollandea sa 54 naprama 46 posto. Hollande i Sarkozy umočeni u afere dodatno lansiraju Le Penovu prema pobjedi. S polica knjižara nestaje knjiga "Hvala na trenutku", autorice Valérie Trierweiler, Hollandeove bivše partnerice. Osim o ljubavnim prijevarama, piše o predsjednikovom odnosu prema siromašnima: "Taj čovjek s ljevice privatno ih naziva krezubima – i jako je ponosan na svoju pošalicu." Bivši konzervativni predsjednik Sarkozy, također obilježen ljubavnim aferama, optužen je i za primanje 50 milijuna eura od bivšeg libijskog vođe Gadafija u kampanji 2007. Iako je poražen od Hollandea 2012., ponovno se aktivirao. I dok EU strahuje od Le Penove, neki imigranti ne vide problem.

– Legalno sam ovdje pa ne brinem, kaže Senegalac Mamoudi Diop koji ispred Louvrea prodaje suvenire. Brine ga gospodarska kriza. Kod 10,3 posto nezaposlenih osjećaj nepravde, isključenost i bijeda potiču žeđ za smislom preživljavanja. Borci ISIL-a nude im duhovno ispunjenje i mogućnost osvete. Od 2010. islamisti su u Maliju i Somaliji ubili devet Francuza. Uspon Islamske države uvlači Francusku u nervozu i neizvjesnost. Bliski istok i sjever Afrike nikada se Francuzima nisu činili tako blizu.

>> Europljanima prijeti bijeda iz koje se neće izvući do kraja života

>> VIDEO Bijeda pred vratima Madrida

Komentara 5

Avatar franioprvi
franioprvi
17:53 08.10.2014.

Napravili su im stambene blokove , HLM ( habitation à loyer modéré - stanovi sa niskim najmom ) koji su se pretvorili u getoe , tu se bijelac ne smije ni pojaviti. Francuska je bila kolonijalna "sila"... Sad placa cijenu.

TE
teddybear
18:14 08.10.2014.

Propali marksistički konstruk multikulturalizam na djelu.

MM
mojski.moja
19:13 08.10.2014.

ljudi, ono sto cine zapadni rezimi niju u interesu ljudstva...siri se mrznja, nastaju veci problemi,osudjujem i sve one koji mogu da govore o tome ali sute...ljudstvo ide ka vecim ratovima, i rezimi postaju krvolocni i bezpravedni..govorite nemojte sutjeti , jer nije u pitanju samo "oni" na pitanju smo "mi" ljudstvo,..siri se nemoral,koja rusi sve, siri se mrznja koja ljude ugrozava kao nikada prije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije