Posveta ulja

Siromaštvo duha je puno teže od materijalnog siromaštva

Misa u Požegi, portal (1)
Foto: Dusko MIrkovic/PIXSELL
1/6
28.03.2013.
u 18:26

-Veliki četvrtak u Godini vjere zaista je izvanredna prigoda da svaki od nas ispita sebe i obnovi vjeru u svećeništvu i da gleda drugu subraću svećenike očima vjere

U požeškoj katedrali je danas na Veliki četvrtak biskup dr. Antun Škvorčević predvodio misu posvete ulja koja se samo služi u katedralama. Ovim slavljem svećenici biskupije koji su se danas okupili u požeškoj katedrali slavili su svoj dan. Uoči slavlja đakon Zdravko Ticl pročitao je biskupovu poruku ovogodišnjim krizmanicima čiji su se predstavnici okupili na ovom slavlju jer ulje koje se posvetilo na ovoj misi je ono kojom će oni biti pomazani na slavlju svete potvrde.

Na početku homilije biskup Antun se obratio brojnim okupljenim svećenicima Požeške biskupije, posvijestio im je bit svećeničkog poslanja te ih pozvao da se zapitaju koji je smisao svećeničkog života.

-Veliki četvrtak u Godini vjere zaista je izvanredna prigoda da svaki od nas ispita sebe i obnovi vjeru u svećeništvu i da gleda drugu subraću svećenike očima vjere, te da u tom smislu osjeti kolika je vrijednost i značenje onoga što je svećenišvu darovano, a otajstveno je, kao što je govorio bl. Ivana Pavao II.– kazao je biskup.

U nastavku homilije biskup se osvrnuo na svetopisamski tekst u kojemu prorok Izaija svjedoči kako je Duh Gospodnji taj koji poziva i šalje blagovjesnike siromasima. Na tragu pape Franje podsjetio je vjernike kako taj poziv nije upućen nekom drugome nego svakom vjerniku i potom se prisjetio riječi Majke Terezije koja je, premda je dolazila iz siromašne Kalkute, uvijek naglašavala da je siromaštvo duha koje je upoznala na zapadu teže od materijalnog siromaštva, jer ostavlja čovjeka bez smisla.

Produbljujući misao o poslanju siromašnima biskup je okupljenima kazao da smo pozvani biti navjestitelji Radosne vijesti siromasima. -Valja nam imati oči i osjećaja za materijalnu sirotinju. Volio bih kad bismo bili u većem dosluhu i organiziraniji s obzirom na to pitanje, jer bismo mogli pomoći više negoli to činimo kad bismo znali biti bolje povezani na župnim razinama i na biskupijskoj razini u karitativnim skupinama koje su prisutne u svakom Župnom pastoralnom vijeću – poručio je biskup.

U nastavku slavlja, nakon obnove svećeničkih obećanja, prineseno je i ulje za posvetu i euharistijski darovi. Svećenici su pak prinijeli novčani prilog koji je tijekom korizme prikupljen u njihovim župama za siromašne.

>>Papa Franjo: Ne gubite nadu, kršćanin nikada ne može biti tužan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije