NAKON ZLOČINA U ZAGREBU

Sisačkom monstrumu za sve zločine najviše samo 15 godina zatvora

21.02.2002.
u 00:00

* Bude li kažnjen i koristio sve pogodnosti koje mu pruža Kazneni zakon, Srđan Mlađan u zatvoru bi, uz izdržane četiri, mogao biti još najviše 11 godina * Policija istražuje što je Mlađan radio na "izletima"

Srđan Mlađan za ubojstvo policajca Milenka Vranjkovića, ubojstvo Elizabete Šubić i Petra Jančića, dvije pljačke banaka, otmicu i krađu pištolja moći će biti u zatvoru još najviše 15 godina, odnosno ako zatraži objedinjenje već izdržavane kazne, na što ima pravo, još najviše 11 godina zatvora.

Za ubojstvo policajca punoljetnjoj osobi može se izreći do 40 godina zatvora. Ali ne i Srđanu Mlađanu, koji će tek 4. svibnja ove godine napuniti 21 godinu, i prema članku 53 Kaznenog zakona njemu se može izreći maksimalno petnaest godina zatvora.

I to ako mu se dokaže za sva kaznena djela za koja ga je policija u utorak navečer privela istražnom sucu - ubojstvo policajca, otmicu, razbojstvo u zagrebačkoj poslovnici Sisačke banke, te oduzimanje policajčeva službenoga "glocka".

Iako mu je još ostalo i šest godina maloljetničkog zatvora zbog ranijih zločina, te mu se zatvorske godine ne mogu pribrojiti pretpostavljenoj maksimalnoj kazni od 15 godina. Naime, iako je počinio više kaznenih djela, prema odredbi o stjecaju sud će mu doduše izreći kaznu za svako od tih kaznenih djela, ali mu mora izreći jedinstvenu zatvorsku kaznu, a ona može iznositi najviše 15 godina.

Kako nije napunio 21 godinu, S. Mlađanu bi kao i dok je bio malodobnik trebalo suditi vijeće za mladež zagrebačkoga Županijskog suda. Istražni postupak koji tek predstoji tretirat će ga kao punoljetnu osobu, ali nakon što se okonča istražni spis cijeli bi se postupak trebao preseliti u Odjel za mladež istog suda. Predsjednik vijeća morat će biti sudac za mladež, a i optužbu bi trebao zastupati tužitelj zadužen za malodobnike. Sud bi za potrebe postupka morao pribaviti i mišljenje Centra za socijalni rad.

Kad postupak bude okončan, ovisno o njegovu ishodu, S. Mlađan mogao bi podnijeti zahtjev da mu se u kaznu objedini i ostatak preostale od oko šest godina za ranije zločine. U tom bi slučaju preostalo da izdrži još 11 godina zatvora. A nakon izdržane više od polovice kazne mogao bi zatražiti i pomilovanje.

MUP u svojem posljednjem izvješću o slučaju Srđana Mlađana navodi neke dosad neobjavljene detalje. U stanu obitelji Kosović nađena su oba pištolja koje je Srđan Mlađan odložio prije predaje, a njegovim osobnim pregledom, kao i pregledom stana koji je unajmio 18. veljače u Jakšićevoj 22 u Zagrebu, nađena je veća svota, u kunama i devizama, koji kako je ustvrđeno krim-obradom i policijskim izvidima nedvojbeno potječu od razbojstva.

Naime, 18. veljače oko 9.30 sati naoružan pištoljem, maskiran preko glave navučenom crnom kapom s prorezima za oči, došao je do poslovnice Sisačke banke u Zvonimirovoj 13 u Zagrebu, gdje je pištoljem zaprijetio službenici banke, te u pripremljenu vrećicu utrpao kune i devize, ukupno 80.120 kuna i 20 eura.

Osumnjičeni, odbjegli osuđenik, kazneno je prijavljen za teško ubojstvo, tešku krađu na štetu PU zagrebačke, te za otmicu Božene Kosović i njezine dvoje djece. Također, kazneno je prijavljen i za razbojstvo u Sisačkoj banci.

Iako se Mlađan pred policijom i sudom branio šutnjom, iz zagrebačke policije doznajemo da je ipak rekao što se dogodilo kad se sreo s policajcem Vranjkovićem. On se tada predstavio i od Mlađana zatražio dokumente, a ovaj mu je uzvratio pucnjavom.

Policija će u daljnoj istrazi pažnju usmjeriti i na prijašnje Mlađanove "izlete", na koje ga je puštala uprava zatvora, zbog sumnje da je počinio još kaznenih djela.

D. Miljuš i M. Malčević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije