NAJEZDA NAMETNIKA

Sitne mušice haraju po Zagrebu, stručnjakinja objasnila: 'Vrlo su osjetljive na jednu stvar'

Lisne uši
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
13.09.2022.
u 12:39

Ovaj nametnik najaktivniji je od lipnja do rujna, a porast temperature nakon duljih kišnih razdoblja čini idealne uvjete za njihovo razmnožavanje

Osim u Dalmaciji, sitne mušice pojavljuju se ovih dana i u Zagrebu te stvaraju nelagodu građanima jer ih je zaista mnogo.

Da je riječ o lisnim ušima, za N1 potvrdila je profesorica na Agronomskom fakultetu u Zagrebu Tanja Gotlin Čuljak.

– Riječ je o grupi kukaca koje zovemo lisne uši. Pretpostavljam da je gustoća populacije lisnih uši ove godine visoka zbog blage zime i njihova načina prezimljenja – kazala je. 

– One su vrlo osjetljive na okolišne čimbenike, ponajprije na temperaturu, te se iz tog razloga i koriste u modelima koji predviđaju ponašanje ostalih kukaca i njihove štetnosti na poljoprivrednim kulturama – dodala je. 

Inače, ovaj nametnik najaktivniji je od lipnja do rujna, ali nagli porast temperature nakon duljih kišnih razdoblja čini idealne uvjete za razmnožavanje. Optimalna temperatura za rast biljnih uši je 20 – 28°C, a vlažnost zraka oko 60%. Bez obzira na broj bubamara koje se njima hrane, lisne uši najčešći su nametnici u vrtu.

Mrkva, celer, peršin, paprika i ruže samo su neke od najčešće izloženih biljaka. Zaraženo lišće djeluje deformirano, izgleda raščupano, kovrča se i žućkaste je boje.

Ponekad izazovu veću štetu prenošenjem bolesti nego samim sisanjem sokova iz biljke. Ali za sve ima lijeka pa je tako i ove napasnike moguće suzbiti postavljanjem zaštitnih mreža ili ljepljivih pločica, prirodnim ili kemijskim sredstvima.

U organskim vrtovima problem štetnika nikad se ne rješava samo jednom metodom. Katkada pomažu male ptice poput sjenica koje, kad se gnijezde, intenzivno pretražuju svaki kutak vrta u potrazi za kukcima i gusjenicama. No, najbolja pomoć u organskom vrtu bit će biljke hvatalice ili zaštitnice koje privlače štetnike poput magneta.

Osim toga, i prirodne metode poput metode ispiranja ili fizičkog uklanjanja lisnih ušiju mogu biti izrazito učinkovite – listove, dijelove i stabljike koji su pogođeni možete se odrezati, isprati mlazom vode ili poprskati šećernim sokom, o čemu više možete pročitati OVDJE.

>> VIDEO Park prirode Medvednica upozorava na napad stršljenova. Savjetuju što učiniti ako se s njima susretnete

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Hazl113
Hazl113
14:26 13.09.2022.

Ne Bumbar, nego Buba Mara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije