Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hakerska afera u Koprivnici od milijun kuna

Sitne ribe u zatvor, šef operacije još se traži

Carlsberg Croatia
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
21.02.2014.
u 14:00

Glasnogovornik Općinskog suda Ivica Franjić otkrio je da se kod njih još vodi i povezani kazneni postupak protiv Milana Rujevića iz BiH

Ivan Figurić (33) iz Nove Gradiške pravomoćno je na koprivničkom Općinskom sudu osuđen na godinu i sedam mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u hakerskoj prijevari u kojoj je krajem 2012. i početkom 2013. godine oštećena koprivnička građevno-montažersku tvrtka Ligo grupa, pivovara Carlsberg i tvrtka Ravna iz Ravne Gore, koja se bavi proizvodnjom drvenih masivnih lijepljenih ploča, za ukupni iznos veći od milijun kuna.

Zaduženi za dizanje novca

Figurić je u cijeloj priči bio pijun, a njegov posao bio je da na kraju ukradeni novac podiže s računa i prosljeđuje ga “jačim igračima”. On se, prema presudi, konkretno okoristio za samo 2000 kuna. Nedavno je na Općinskom sudu “pala” i pravomoćna presuda protiv Nedeljka Tešanovića (59) te Radmile Bulić (42) iz BIH, koji su također priznali da su sudjelovali u istoj prijevari. Tešanović je bio sudionik “operacije Ligo grupa”, a R. Bulić u slučaju tvrtke Ravna. Kako se u Ligo grupi prijevara na vrijeme otkrila, novac je blokiran u banci i vraćen tvrtki pa se Tešanović zapravo ni kunom nije okoristio, ali je ipak kažnjen sa sedam mjeseci zatvora i još šest mjeseci s uvjetom na godinu dana. R. Bulić u džep je pospremila 7000 kuna, koje je naravno bila dužna vratiti, a kažnjena je i radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 730 sati.

Nagodba s odvjetništvom

Svima je u kaznu ušlo vrijeme provedeno u pritvoru. Glasnogovornik Općinskog suda Ivica Franjić otkrio je da se kod njih vodi i kazneni postupak protiv Milana Rujevića (27) iz BIH, ali još uvijek nije donesena nepravomoćna presuda. Za razliku od već osuđenih, on nije postigao nikakav dogovor s Općinskim državnim odvjetništvom.

Koliko je poznato, policija i odvjetništvo još nisu pronašli glavnog šefa operacije, ali i još neke posrednike. U optužnicama se spominju imena Gorana Macure, Gorana Markovića, Petra Vasiljevića, Milovana Rekića... Pitanje je samo jesu li im to svima prava imena.

A kako je sve to zapravo funkcioniralo? Sistem je bio isti. Zasad nepoznata osoba, šef operacije, ušla je u računalni sustav oštećenih tvrtki i neovlašteno bez autorizirane transakcije prebacivala na malo poznate tvrtke, očito osnovane samo za tu namjenu, a potom se taj novac prebacivao na privatne račune.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije