BURA RASHLADILA I MORE

Sjećate li se polarnog ljeta? Temperature su jedva prelazile nulu, a turisti su masovno kupovali čarape

Foto: Arhiva VL
1/3
08.08.2024.
u 08:23

Kada je hladni tuš iznenada prekinuo najvreliji dio kolovoza, zbog strmoglavog su pada temperature zraka turisti bili prisiljeni na neplanirani šoping

Pred najavu novog vala vrućine, još jednog u nizu ovog ljeta, u nemogućnosti instant-teleportiranja u neke hladnije krajeve, vodimo vas na putovanje kroz vrijeme – u 2005. godinu kada je Lijepu Našu zapljusnuo val, ali ne vrućine, nego hladnoće. Najtraženiji artikli u turističkim mjestima uz obalu nisu bili sladoledi niti sredstva za sunčanje, nego debeli pokrivači i tople čarape. Naime, tog neobičnog kolovoza, prije 19 godina, temperature zraka su se usred ljeta iznenada spustile ispod dvoznamenkastih Celzijevaca te su se ponegdje čak i ozbiljno približile nuli.

Samo dvije godine nakon paklenog kolovoza 2003. kada se, ne samo Hrvatska nego i cijela Europa pržila na temperaturi od čak 40 Celzijevih stupnjeva, uslijedilo je ''polarno ljeto''. Na današnji dan, 8. kolovoza 2005., u Gospiću su bila izmjerena samo 4 stupnja Celzijusa, tek malo toplije bilo je u Karlovcu, gdje je izmjereno 7 stupnjeva Celzijusa, a samo stupanj više imao je tada Zagreb. Nešto je nježnija zima usred ljeta bila za Slavonski Brod, gdje je bilo 10 Celzijevih stupnjeva, te Pulu i Rijeku, gdje je temperatura bila 13, odnosno 14 Celzijevih stupnjeva.

Drastično niske temperature za ljeto najviše su ipak pogodile turiste koji su odmor provodili u kampovima. Većina njih je sa sobom, kako to obično biva, ponijela samo laganu, ljetnu odjeću. No, kada je hladni tuš iznenada prekinuo najvreliji dio kolovoza, zbog strmoglavog su pada temperature zraka turisti bili prisiljeni na neplanirani šoping, pa je nastala prava pomama za toplim jaknama, trenirkama, čarapama, pokrivačima...

Iako su kiša i bura tog kolovoza ekspresno rashladile i more, u njemu je ipak bilo znatno toplije nego vani – u 8 sati, u Malom Lošinju i Šibeniku temperatura mora bila je 21 Celzijev stupanj, jedan stupanj više zabilježeno je na Hvaru, dok su na Rabu te u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Puli izmjerena 23 stupnja. U pravilu, tjedan dana kiše i lošeg vremena iz kampova ''potjera'' između 10, do čak 30 posto gostiju, no tog se ljeta loše vrijeme ipak nije negativno odrazilo na broj turista. Unatoč hladnoći ostali su u kampovima, a iako u moru nije bilo kupača, plaže su i dalje bile pune.

VEZANI ČLANCI:

Planet se borio da zadrži 'glavu iznad vode'

Iako neobičan, temperaturni šok koji se dogodio usred kolovoza 2005. godine nipošto nije nezabilježen. Gotovo identičan scenarij dogodio se u gotovo isto vrijeme – 9. kolovoza, 1978. godine. Kako bilježi Večernjak, vrijeme je te godine ''pobješnjelo'' – Europom su harale poplave i jaki vjetrovi, a tog je kolovoza mnoga mjesta zabijelio čak i snijeg, prvi koji je tada, unatrag pola stoljeća, pao u kolovozu. Iznenadne poplave, snažni vjetrovi i snijeg sručili su se na sjevernu Italiju, Francusku i Švicarsku. Snježni su nanosi zatrpali glavne alpske prolaze, koji s Italijom povezuju sjevernu Europu. Zbog prometnica i željezničkih pruga, koje su tog ljeta bile zatrpane snijegom te oštećene poplavama, neka su mala švicarska mjesta bila potpuno odsječena od svijeta. U blizini Lugana, gdje su se samo dan ranije turisti kupali i sunčali, stotine policajaca i vojnika na terenu pokušavalo je nasipima spriječiti katastrofu koja bi nastala daljnjim izlijevanjem jezera Maggiore. Čak 30 punih sati trajao je pljusak u Švicarskoj, naglo povećanje vodostaja izazvao je izlijevanja rijeka te poplave, a u nevremenu je tada život izgubilo sedam osoba, dok je 14 ljudi poginulo u talijanskim i švicarskim Alpama.

Vremenski stroj još nismo izumili, ali zato vrlo sličnu funkciju ima naša digitalna arhiva. Povijest Hrvatske i svijeta na jednom mjestu. U našoj bogatoj arhivi sva su novinska izdanja. Pogledajte što se dogodilo na vaš rođendan, kako je Zagreb izgledao prije...zabavite se i educirajte klikom ovdje: https://arhiva.vecernji.hr/

U isto vrijeme poplave su poharale i druge dijelove planeta – u Teksasu je tada stradalo 28 ljudi, a meteorolozi su strahovali da bi obale Floride mogao pogoditi i uragan velike razorne snage. Ogromne razmjere nesreća je poprimila i u Pakistanu, gdje je u poplavama i kišama u selima Pendžaba poginulo 73 ljudi, dok je 60.000 stanovnika ostalo bez krova nad glavom. I dok se velik dio planeta tog ljeta borio da zadrži glavu iznad vode, u isto vrijeme Japan su pogodile velike suše te su u 65 gradova u devet japanskih provincija bile uvedene stroge mjere redukcije vode.

FOTO U njemu je porazbijano, slomljeno, iščupano i oguljeno sve što se dalo: A u danima slave bio je hrvatski raj za hedonizam

1/31

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije