VREMENSKA PROGNOZA

Nevrijeme pogodilo Sloveniju, kreće se prema Hrvatskoj: Za četvrtak izdano niz upozorenja

Foto: DHMZ
1/5
07.08.2024.
u 23:21

Glavnina kiše i izraženih pljuskova s grmljavinom očekuje se na zapadu i sjeverozapadu već u noći i ujutro, zatim i navečer

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) ranije je najavio kako su za srijedu navečer mogući pljuskovi u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije, kao i na sjevernom Jadranu. Zbog grmljavinskog nevremena je izdano i žuto upozorenje za riječku regiju. Naime, DHMZ navodi kako su na tom području mogući izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom i olujnim udarima vjetra, ponajprije u Istri. Prema radarskim snimkama, nevrijeme je iz smjera Italije pogodilo Sloveniju te se sada kreće prema Hrvatskoj. Naime, nešto prije 20 sati, snažno olujno nevrijeme zahvatilo je središnji dio Slovenije. U Ljubljani je srušeno nekoliko stabala, a na području Črnuča jak vjetar srušio je električni stup. Vatrogasci su osigurali mjesto i sanirali posljedice. 

Prema podacima Elektre Ljubljana, oko 21 sat bez struje je bilo 1479 kućanstava. U manje od pola sata ta se brojka na području Ljubljane popela na 2751. Nevrijeme je stiglo i do Koruške gdje je bilo i tuče, a u noći se nevrijeme očekuje i u drugim dijelovima Slovenije, piše Žurnal 24.

Hrvatsku u četvrtak očekuje pretežno ili djelomice sunčano, ne i posve stabilno vrijeme. Glavnina kiše i izraženih pljuskova s grmljavinom očekuje se na zapadu i sjeverozapadu već u noći i ujutro, zatim i navečer. Uz dnevni razvoj oblaka lokalni pljusak je moguć u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. Najsunčanije i uglavnom bez oborine očekuje se na krajnjem istoku i jugu zemlje, navodi DHMZ. 

VEZANI ČLANCI:

Vjetar će biti slab, navečer umjeren, na udare i jak sjeverac. Na Jadranu umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni vjetar, u noći i bura. Najniža temperatura zraka bit će od 16 do 21, na Jadranu od 22 do 27 °C. Najviša dnevna uglavnom između 30 i 35 °C. Za sutra je izdan i niz upozorenja. Narančasto upozorenje izdano je zbog toplinskog vala za riječku, splitsku i dubrovačku regiju. "Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi", istaknuo je DHMZ.

Također, zbog toplinskog je vala upaljeno žuto upozorenje za kninsku regiju. Izdano je i nekoliko upozorenja zbog grmljavinskog nevremena i to za zagrebačku, karlovačku, gospićku te riječku regiju. "Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", stoji u upozorenju. 

 

GALERIJA BBC objavio 12 najfascinantnijih napuštenih građevina na svijetu. Na popisu i hrvatsko ruglo
1/19

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije