Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OLAF NEMA MILOSTI

Skandal trese Francusku: Marine Le Pen optužena za pronevjeru europskog novca i to uoči predsjedničkih izbora

French far-right presidential candidate Le Pen campaigns in the south of France
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS
1/2
17.04.2022.
u 18:04

Po podacima OLAF-a, u proces su bili uključeni i otac Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen te njezini bivši suradnici Louis Aliot i Bruno Gollnisch, članovi nacionalnog ureda RN-a i ENL-a.

Europski parlament kani zatražiti od Marine Le Pen povrat novca koji joj je neopravdano isplaćen u vrijeme dok je još obnašala dužnost europarlamentarke. Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) optužuje je za prisvajanje javnog novca, rekao je u nedjelju jedan od njegovih dužnosnika.

Europski parlament angažirao je OLAF da bi provjerio uočene nepravilnosti. Le Pen i nekoliko njoj bliskih suradnika optuženo je za pronevjeru više od 600.000 eura EU-ovih sredstava tijekom obnašanja zastupničkog mandata.

Pariško državno odvjetništvo informacije OLAF-a u kojima se inkriminira Le Pen dobilo je 11. ožujka i sada ih analizira.

Slučaj je otkrio francuski online sajt Mediapart.

Novo izvješće OLAF-a, čije je dijelove objavio Mediapart, odnosi se na naknade koje političke grupe mogu koristiti u sklopu mandata europskih zastupnika u Parlamentu, a Marine Le Pen i njezini bliski suradnici navodno su ih koristili u nacionalne političke svrhe, za pokrivanje osobnih troškova ili troškova komercijalnih tvrtki bliskih njezinoj stranci - Nacionalnoj fronti i krajnje desno orijentiranoj parlamentarnoj grupi "Europa nacija i sloboda" (ENL).

Po podacima OLAF-a, u proces su bili uključeni i otac Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen te njezini bivši suradnici Louis Aliot i Bruno Gollnisch, članovi nacionalnog ureda RN-a i ENL-a.

OLAF ih tereti da su pronevjerili oko 600.000 eura i očekuje naknadu štete i povrat financijskih sredstava. U izvješću stoji i da je sama Marine Le Pen u razdoblju od 2004. do 2017., kad je bila europarlamentarka, pronevjerila 137.000 eura javnog novca Parlamenta u Strasbourgu. 

Marine Le Pen je usred kampanje za drugi krug francuskih predsjedničkih izbora koji će se održati 24. travnja. Protukandidat joj je predsjednik u odlasku, centrist Emmanuel Macron.

VIDEO: Što se dogodilo s posadom potonule 'Moskve'? Rusi objavili spornu snimku spašenih

Komentara 74

SK
Skate
18:21 17.04.2022.

Ništa se ne prepušta,preveliki ulog da bi mafija dozvolila izbore.

LE
LenardHr
18:22 17.04.2022.

Sprijecit ce njezinu pobjedu svim sredstvima. Iza Macrona stoje stotine milijardi bakarskog novca.

ZG
zg1985
18:27 17.04.2022.

cim se pojavila mogucnost da pobijedi,udaraju svim sredstvima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije