MLADEN VEDRIŠ, zapovjednik Kriznog stožera grada Zagreba

Sklonište je nalikovalo na veliku podmornicu

02.03.2005.
u 17:56

U najintenzivnijem razdoblju Domovinskog rata, od 1991. do 1992. godine, u tajnom skloništu pod Gornjim gradom nalazio se Glavni stožer Hrvatske vojske, a gotovo godinu dana tamo su živjeli generali Imra Agotić, Anton Tus i Petar Stipetić, kaže tadašnji zapovjednik Kriznog stožera grada Zagreba Mladen Vedriš. U više navrata boravio je u skloništu koje je imalo ulaz u Tkalčićevoj ulici, a izlaz na Dubravkinu putu.

Sklonište je bilo prava ratna lokacija. Bilo je sigurno i izvrsno tehnički opremljeno za dulji boravak generala. Nalikovalo je na veliku podmornicu, s izvrsnom infrastrukturom i desetak posebnih prostorija. Postojala je i spavaća soba, a cijeli prostor bio je izgrađen vrlo funkcionalno kaže Vedriš, čiji se stožer nalazio u blizini, u Staroj gradskoj vijećnici. Prostor se naslanjao na Centar za uzbunjivanje i obavještavanje u Tkalčićevoj ulici, a u njemu je, potvrđuje Vedriš, boravio i predsjednik Franjo Tuđman.

Kolika je površina cijelog objekta Vedriš točno ne zna, a prema pričama, građen je još za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Pri raketiranju Banskih dvora, 7. listopada 1991. godine, nedaleko od izlaza na Dubravkinu putu poginuo je Marko Mihić, potvrđuje Vedriš. Mihić je tada bio djelatnik Sekretarijata za narodnu obranu Trnja, no postojanje skloništa, gdje je bio i Glavni stožer HV-a, tada je bilo tajno i njegova smrt nije bila povezana s lokacijom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije