PROMO

Škola za diplomate

VŠMOD (1)
Foto: VŠMOD
1/3
PR
Autor
PR članak
24.04.2013.
u 10:09

Mentorski rad sa studentima, teorijski i praktični rad i studijska putovanja te uvid u napredak svakog studenta

Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld (VŠMOD) iz Zagreba djeluje od 2009. godine, a među studentima je prepoznata kao osobita ustanova koja svojim studentima nakon završetka studija omogućava zapošljavanje u Hrvatskoj i u svijetu. Škola popunjava prazninu koja je u našem obrazovnom sustavu postojala u području međunarodnih odnosa, europskih integracija i diplomacije. Škola provodi preddiplomski studij za prvostupnike (180 ECTS) te diplomski studij za specijaliste međunarodnih odnosa i diplomacije (120 ECTS). Kao i prijašnjih godina, i ove godine škola poziva sve zainteresirane na Dan otvorenih vrata 4. svibnja. Tim povodom razgovaramo s dekanom VŠMOD-a akademikom Ivom Šlausom.

Kako je došlo do osnivanja škole?
 – Inicijativu za osnivanje naše visoke škole dali su naši istaknuti politolozi i diplomati prije 5-6 godina svjesni da je Hrvatskoj potrebna izvrsna visokoškolska ustanova visokih etičkih, stručnih i znanstvenih standarda usmjerena studiju međunarodnih odnosa i diplomacije. Danas je u našoj visokoj školi upisan 281 student, i to 249 studenata na stručnom (trogodišnjem studiju) i 32 na specijalističkom (dvogodišnjem) studiju. Škola je organizirana po Bolonjskom principu. Izravni mentorski rad studenata i profesora, neprestani i transparentni uvid u napredak svakog studenta, teorijski i praktični rad koji uključuje studijska putovanja temelji su obrazovnog procesa.

Kakve su mogućnosti zapošljavanja studenata škole?
 – Upravo ove godine studij završava prva generacija studenata koja je upisala trogodišnji stručni studij te ćemo ih za mjesec dana promovirati. Uz njih, bit će promovirani i studenti našeg specijalističkog studija, koji traje dvije godine, a koji su gotovo svi već zaposleni. Moram napomenuti da su mnogi od njih već bili zaposleni kad su se upisali na naš specijalistički studij. Među 30-tak onih koji su završili stručni studij, približno dvije trećine nastavlja studij, od toga većina na našoj visokoj školi, a neki u inozemstvu. Temeljna misija svake visokoškolske ustanove je osiguranje završetka studija u predviđenom roku, što po Bolonjskom sustavu znači tri, odnosno dvije ili točnije pet godina te punu zaposlenost. Koliko naša visoka škola ispunjava te ciljeve moći će se procijeniti tek nakon nekoliko godina. Dodao bih i to da naša škola od 2011. godine ispunjava visoke norme kvalitete EN ISO 9001.

Zašto škola u nazivu nosi ime švedskog diplomata?
– Obrazovanje diplomata i stručnjaka međunarodne politike traži teorijsku i praktičnu naobrazbu i osobe koje studentima mogu služiti kao uzori. Naše Diplomatsko vijeće, predvođeno doajenom naše diplomacije gospodinom Budimirom Lončarom, a u čijem su sastavu mnogi naši eminentni diplomati, predstavlja takav uzor živih ljudi. Međutim, upravo na inicijativu gospodina Lončara zamolili smo obitelj Daga Hammarskjölda da nam odobri da se naša visoka škola nazove imenom toga velikog čovjeka, drugog generalnog sekretara UN-a, dobitnika jedine posmrtne Nobelove nagrade za mir, koji je upravo prije 50 godina poginuo u službi mira. Obitelj se suglasila i 22. veljače 2012. u prisutnosti predsjednika Hrvatske Prof. Ive Josipovića škola je dobila svoj sadašnji naziv. Naša visoka škola je privatna i ne dobiva financijsku potporu ni Kraljevine Švedske niti bilo koga drugoga. Međutim, tijekom zadnje godine predavanja u našoj školi održala su dvojica veleposlanika Kraljevine Švedske i veleposlanstvo Kraljevine Švedske omogućava našoj školi iznimno vrijedne međunarodne veze.

Tko su predavači na školi?
 – Pored stalno zaposlenih profesora, kojih sada imamo pet, uz predsjednika Diplomatskog vijeća i dekana, tu su još i stalni gosti – predavači, a to su uglavnom veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj, primjerice veleposlanici Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država, NR Kine, Indije, Turske, Irana i drugih. U nastavi također sudjeluje oko 40 profesora zagrebačkog i splitskog sveučilišta, kojima se ovom prilikom posebno zahvaljujemo, kao i fakultetima i sveučilištima na kojima rade. Važno je naglasiti da je naša visoka škola sklopila ugovore o suradnji s Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu i u Ljubljani, s Institutom za međunarodne odnose u Zagrebu, ali i s UNICEF-om i sa “Geneva School of Diplomacy”, pa smo imali dvodnevni radni seminar s njihovim dekanom. Očekujemo da školu uskoro posjeti njihov počasni dekan, Njegova Ekselencija Kasim Žomart Tokajev, koji je glavni direktor UN-ova ureda u Ženevi. Njegov je posjet predviđen u sklopu međunarodne konferencije koju organizira naša škola zajedno s European Leadership Network, koji vodi lord D. Browne, bivši ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva, te sa Svjetskom akademijom. Konferencija se održava upravo preklapajući se s Danima otvorenih vrata škole, pa će sudionici jedan dan biti u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova, a drugi dan u našoj školi.

U subotu 4. svibnja imate Dan otvorenih vrata, a ove godine glavna je tema ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Što će taj događaj donijeti studentima vaše škole?
- Naša škola već četvrtu godinu organizira Dan otvorenih vrata na koji su pozvani svi naši studenti i njihovi roditelji, ali i naši budući studenti i njihovi roditelji. Ova je godina posebna zbog barem dva razloga. Prvi je jer se održava istodobno s međunarodnom konferencijom čiji je cilj formulirati plan akcija za povećanje globalne sigurnosti, posebno za eliminaciju oružja za masovno uništavanje. Zaključci te konferencije bit će predstavljeni na konferencijama NATO-a koje će se održati ove godine. Drugi je razlog natječaj za najbolji rad na temu “Zašto nam je važan ulazak Hrvatske u EU”. Autori dva najbolja rada bit će nagrađeni besplatnim studijskim putovanjem.  

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?