Imovinska prava

Skupina Albanaca pokušava ući u srpski manastir Visoki Dečani

kosovo (1)
Reuters/PIXSELL
08.02.2013.
u 14:34

Albanci su željeli prosvjedovati ispred manastira zbog odluke Vrhovnog suda Kosova kojom se potvrđuju imovinska prava tog manastira pa je iguman, prvi put nakon 13 godina, zatvorio kapije manastira.

Skupina lokalnih Albanaca iz Dečana pokušala je jutros na silu ući u manastir Dečane, ali ih je u tome spriječila talijanska postrojba KFOR koja osigurava manastir, javljaju mediji u Srbiji i citiraju igumana manastira Savu Janjića koji tvrdi kako "iza još jednog u nizu nasilja na manastir stoje općinske vlasti Dečana, ali pogoršanju situacije doprinosi i to što nema jasne osude iz kosovske vlade".

Albanci su željeli prosvjedovati ispred manastira zbog odluke Vrhovnog suda Kosova kojom se potvrđuju imovinska prava tog manastira pa je iguman, prvi put nakon 13 godina, zatvorio kapije manastira. Prilaze manastiru čuvaju pripadnici talijanske postrojbe KFOR-a i kosovski policajci.

– Eparhija raško-prizrenska imovinski spor rješavala je legitimno, putem Vrhovnog suda Kosova, ali očito je da općinske strukture ne poštuju svoje institucije i drže i dalje kako rušenjem i nasiljem mogu postići svoj cilj. Ovo sve nanosi ogromnu štetu i velika je sramota za Kosovo – kaže iguman Savo Janjić dodajući kako su prosvjednici nosili transparente s natpisima "Ovo je naš manastir" i "Dalje ruke od naše zemlje".

Albanci traže, objašnjava iguman, da Ustavni sud Kosova promijeni svoju odluku i manastiru Visoki Dečani oduzme 50 posto imovine. Najnovije informacije kažu da je oko Dečana još napeto, a vojnici KFOR-a i kosovske policije kordonom priječe pristup manastiru.

>>BIA: Albanci na Kosovu pripremaju etničko čišćenje

>>Albanci traže uklanjanje spomenika srpskim žandarima

Komentara 84

OB
-obrisani-
19:03 08.02.2013.

tamniandjeo2 ma sve O.K.Samo mi nije jasno ti koji NE vjeruješ popadiji -kako si povjerovao SPC da si Srbin a nisi. Što je u pitanju wannabe Srbin??? ili??? Tvoj duh je podjeljen i nisi ti u miru sa sobom,osjećaš se Hrvatom a na drugu ruku wannabe Srbin????E moj sinko nije ti lako,dualost i rascjepana osobnost dovodi do ludila kad tad. Vjera i vjeroispovijest je jedno a nacionalnost drugo.

Avatar El Indio
El Indio
19:10 08.02.2013.

08.02.2013. u 19:06h tamniandjeo2 je napisao/la: zovu se srbi,mađari,rusini,slovaci...a na popisu je bilo i vojvođana ...1% što pitaš ? -------------------------------------------------------------------------- Pa pitam da vidim koliko ima dodzosa

OB
-obrisani-
19:03 08.02.2013.

el idio nije lepo da ih nazivaš šiptari...to su sad kosovari a bosanski muslimani imaju se zvati...bošnjacovi...il tako nekako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije