SUSRET

Slavonci od države traže najmanje 1,2 kuna za kilogram žita

cobankovic
D. Šantoši
28.04.2010.
u 18:54

Tomo Pokrovac (Vukovarsko-srijemska), Josip Zmajić (Brodsko-posavska), Dragutin Dukić (Požeško-slavonska), Matija Bartolić (Osječko-baranjska) i domaćin Zvonko Pipić (Virovitičko-podravska županija).

Tridesetak seljaka je večeras, zajedno s novinarima, na 'Pustari Višnjica' nedaleko Slatine, strpljivo čekalo završetak četverosatnog razgovora ministra Petra Čobankovića i njegovih suradnika s Koordinacijom seljačkih udruga iz 5 slavonsko-baranjskih županija na kojem su sudjelovali:  

Tomo Pokrovac (Vukovarsko-srijemska), Josip Zmajić (Brodsko-posavska), Dragutin Dukić (Požeško-slavonska), Matija Bartolić (Osječko-baranjska) i domaćin Zvonko Pipić (Virovitičko-podravska županija).  Seljaci su tražili da cijena pšenice u ovogodišnjoj žetvi bude najmanje 1,20 kuna, bez poticaja, ali od ministra u tome nisu dobili potporu. Razgovaralo se i o cijeni 'plavog dizela', problemima u gospodarenju državnim oranicama i drugim aktualnim seljačkim problemima.

Kada je oko 21,40 sati razgovor dovršio ministar Petar Čobanković i predstavnik seljačkih udruga Zvonko Pipić potvrdili su novinarima da će se dogovori nastaviti. Na izravno novinarsko pitanje, hoće li seljaci u lipnju ponovo u prosvjede i cestovne blokade, Pipić je odgovorio da se nada će ministarstvo izići u susret seljačkim zahtjevima, a ako to ne bude seljaci su spremni na ponovne prosvjede.

– Pitanje cijene pšenice još ćemo raspraviti do početka žetve, ali stanje teško i u poljoprivredi u drugim zemljama EU. Bio bih sretan da Poljoprivredna komora profunkcionira što prije, a dok to ne bude ja ću razgovarati sa seljačkim udrugama koje imaju značajan utjecaj na seljake. Reforma sustava poticaja bit će usklađena sa politikom EU i u tome smo pri kraju, izjavio je ministar Čobanković. On je rekao da će slatinski 'Agroduhan' ubrzano biti privatiziran, a za orahovačko 'PP Orahovica' otvorio je mogućnost da se tvrtka financijski restruktuira po modelu 'C' u kojemu će država rješavati svoja potraživanja.

Komentara 11

DU
Deleted user
23:13 28.04.2010.

Tzv. temeljni paritet je 1:2:4 odnosno ako je cijena kg žita 1 kn, onda bi cijena kg brašna trebala biti 2 kn i naposljetku cijena kg kruha bi trebala biti 4 kn. U nas smo svjedoci nevjerojatnog odstupanja od gore napisanog školskog pariteta i cijena kruha ide i do 8-9 kn, a seljaci se uvijek vrte oko 1 kn. Što znači da seljak nije kriv za visoke cijene kruha (iako recimo u Italiji je cijena kg kruha skoro 3 eura!). Međutim, ove godine će biti golem problem u toj sferi jer su silosi po svijetu puni prošlogodišnje pšenice i na to ide nova žetva - bojim se da će biti sretni ako se dohvate te legendarne 1 kn! Prognoze govore da bi cijena kg žita na svjetskim burzama ljetos mogla biti ispod 0.80 kn i tko bi bio lud da im plati preko 50 % od svjetske cijene!? Ionako je to pogrešna poljoprivredna politika što se toliko siju pšenica i kukuruz kad se zna da mnoge države ostvaruju puno veće prihode s povrćem, začinskim biljem itd. I to svake godine \"doplati\" proračun RH!

WE
western01
06:09 29.04.2010.

..Slavonci bi trebai zatraziti puno vise od navedene cifre a ministra dovesti U Hag,Slavonija radi za cijelu zemlju..a nema nista ...kruh nas svagdasnji..

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
20:06 28.04.2010.

Skuplja pšenica za 80 lipa, kruh skuplji za 2-3 kn. Samo naprijed pekari jedva čekaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije