Ante Nikolaša

Slavonski Brod: Predstavljena knjiga 'Bišnja u riječi i slici'

Predstavljanje knjige 'Bišnja u riječi i slici' (1)
Foto: Ivica Galovic
1/4
14.10.2013.
u 23:06

Kroz brojne prikupljene i opisane detalje iz života mjesta, povijesnog, etnografskog i kulturološkog karaktera, vidljiva je jaka želja autora da od zaborava spasi sjećanje na rodni kraj.

U dvorani Gradske knjižnice večeras je predstavljena nova knjiga Ante Nikolaša \"Bišnja u riječi i slici\". Knjigu koja je prije svega nekoliko dana izašla iz tiska u nakladi \"Posavske Hrvatske\" Brođanima su predstavili recenzenti Marijana Kolundžić i Šerif Isaković, a autor je u njoj opisao sudbinu malenog sela u Bosanskoj Posavini koje je nekoć bilo lijepo, bogato i živopisno, a danas potpuno pusto, opustošeno ratom u kojem sada više nitko ne živi. Kroz brojne prikupljene i opisane detalje iz života mjesta, povijesnog, etnografskog i kulturološkog karaktera, vidljiva je jaka želja autora da od zaborava spasi sjećanje na rodni kraj.

-Gornja Bišnja je selo u kojem sam rođen, a nalazi se u općini Derventa i u ratu je jako stradalo. Prošlo je više od 20 godina od kako je Bišnja ognjenim mačem sravnjena sa zemljom i tako pusta i ojađena čeka svoju sudbinu. Na žalost, danas tamo više nema ni sela ni kuća, a u njemu ne živi niti jedan jedini stanovnik. Kuće su porušene, a ljudi su se rasuli po svijetu kao rakova djeca i u različitim se sredinama bore za golu egzistenciju. U želji da se Bišnja ne zaboravi, te da se jednoga dana u selo ponovo vrati život napisao sam ovu knjigu kojom poručujem mojim posavljacima da se još više potrude u organiziranju povratka na djedovinu. Znam da je to dugotrajan proces koji će godinama trajati i neće biti lak ni u emotivnom ni u materijalnom smislu, no od srca im želim da uspiju u tom naumu. Naš bišnjanski kraj je lijep, prepun zelenila i brežuljaka, te obiluje vodom i potocima. Duboko sam uvjeren da neće zauvijek ostati prazan, tužan i neiskorišten - istaknuo je autor knjige Ante Nikolaš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije